keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Apple ja Samsung voittoimureita

Apple ja Samsung keräävät 106 prosenttia matkapuhelin alan voitoista. Mahdottomalta kuulostava tilanne selittyy sillä, että melkein kaikki muut tekevät tappiota. Erityisesti Apple on puhelinalan hämmästyttävä rahaimuri.
http://www.3t.fi/artikkeli/uutiset/teknologia/apple_ja_samsung_vievat_rahat_nokialle_jaavat_tappiot

Apple ja Samsung tekevät matkapuhelinalan voitot ja muut keräävät tappiot. Alalle jolle on tyypillistä suuret ulkoisvaikutukset ja verkkovaikutukset on tyypillistä, että pari yritystä tekee toimialan voitot. Muistaakseni myös Yhdysvaltojen softabisnekselle on ollut tyypillistä, että jopa koko toimialan kaikkien aikojen kumulatiiviset voitot ovat muutaman yrityksen tekosia (Microsoft, Oracle...). Muille jää sitten käytännössä vain pieniä voittoja ja käytännössä tappioita. Microsoft tekee voittoa, koska se aikanaan pääsi luomaan PC bisneksen rakenteen. Tosin Microsoftinkin asema voi murtua tietokonetoimialan rajujen muutosten seurauksena.
http://news.cnet.com/8301-1035_3-57542043-94/apple-samsung-control-106-percent-of-industrys-profits/

Luultavasti sosiaaliset prosessit keskittävät voittoja entistä enemmän. Sosiaalinen media muuntaa juuri tätä voittojen jakaumaa siten, että verkostoissa keskeiset toimijat tekevät entistä suuremman osan toimialan tuloksesta. Jos et kykene johtamaan näitä verkostoja, niin voittoja ei ole luvassa. Tämän takia juuri Kennel Helsingin kaltaiset sissimarkkinoijat ovat Nokialle niin tärkeitä. Nokia ei kykene enää saavuttamaan markkinoita ilman sissejä.

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Kasvuyrityksen osaamisen vaiheet

Minua on VC (Venture capital) ja pääomasijoitustoiminnassa aina häirinnyt exit-keskeisyys. Eli kun yritystä on omistettu tietty aika, siitä täytyy aina päästä eroon. Ymmärrän tämän lähtökohdan täysin VC:n ja pääomasijoittajan näkökulmasta, jossa heidän ansaintalogiikkansa perustuu halvalla ostamiseen ja kalliilla myymiseen mutta yrittäjänä en tuota exit-ajatusta pidä tärkeänä. Päinvastoin, koen sen jopa vastenmielisenä. Toki joissain tapauksissa omistajan muutos ei välttämättä tee suurta muutosta yritykseen mutta useassa tapauksessa näin kuitenkin käy.

Miksi alkaisin rakentamaan hienoa yritystä, pistäen siihen kaiken energiani, arvoni ja osaamiseni, jos takaraivossani jo tiedän, että pääomistajani tulee vaatimaan yrityksen myyntiä muutamien vuosien jälkeen? Miksei perustajatiimi voisi keskittyä alusta pitäen tekemään maailman parasta, tietäen, että se saa päättää yrityksen kohtalosta itse? Toki, jos jossain vaiheessa yrityksen elinkaarta päädytään yrityksen myyntiin, se on täysin hyväksyttävää mutta pääasia on se että päätökset saa tehdä itse.
http://www.piksu.net/artikkeli/pois-exit-keskeisyydest%C3%A4-kasvuyritt%C3%A4jyydess%C3%A4

Lasse Mäkelä kirjoittaa kasvuyrittämisestä. Mäkelä unohtaa (tai ei tiedä), että yrityksen kasvun eri vaiheissa haasteet ovat aivan erilaiset eli itseasiassa osaamisen ja kaiken muunkin tarpeet ovat vallan erilaiset. Lisäksi usein yritys on arvokkaampi osana jotain isompaa kokonaisuutta kuin itsenäisenä eli sama johtaja/omistaja tiimi ei yksinkertaisesti kykene yleensä johtamaan yritystä tehokkaasti ja järkevästi. Yrityksen myyminen on usein järkevää ja monesti jopa välttämätöntä. Parempi myydä yritys hyvään hintaan kuin parin vuoden päästä olla konkurssissa. Yrittäjyys on suuremmissa yrityksissä usein tehoton tapa toimia ja soveltuu vain pieniin tai keskisuuriin yrityksiin. Yrittäjävetoinen yritys pidemmän päälle yksinkertaisesti ei enää pärjää. Suuremmissa yrityksissä valta ja tapa toimia institutionalisoituu rakenteisiin. Yrittäjät eivät yleensä kestä tälläistä muutosta henkisesti vaan pyrkivät jatkamaan yrittäjämäistä toimintaa, silloin kun pitäisi institutionalisoida toiminta.

lauantai 27. lokakuuta 2012

Microsoft tyhjentää Nokian

Microsoftin entisen johtajan Jonathan Murrayn on todennäköistä, että Microsoft ostaa tärkeitä osia Nokiasta.
Hänen mukaansa on kaikkein todennäköisintä, että Microsoft ostaa Nokian mittavan patenttimäärän, sisäisen suunnittelun, insinööriosaamisen ja kenties myös brändioikeudet.
http://www.talouselama.fi/nokialandia/microsoftin+expomo+nokian+aika+itsenaisena+yrityksena+on+kohta+ohi/a2152675

http://www.adamalthus.com/blog/2012/10/25/microsofts-pivot/

Nokian tie itsenäisenä yrityksenä on loppumassa kiitos myyrä alan ammattilaisten (elikkä Stephen Elopin).
http://jtalous.blogspot.fi/2011/06/nokia-hatyyttelee-pohjia.html

http://tietsikka.blogspot.fi/2012/06/stephen-elop-tuhosi-nokian.html

Myyrä on kohta työnsä tehnyt. Myyrä pääsee kohta nauttimaan työnsä tuloksista.
http://yle.fi/uutiset/microsoftin_ex-johtaja_nokian_aika_itsenaisena_yrityksena_on_ohi/6353423

Yhdysvallat tyhjentää Nokian kuin aikanaan Vietnamin.

perjantai 26. lokakuuta 2012

Kulutuskäyttäytymisen muutos digiajassa

Olen huolissani. Huoleni kohdistuu Suomen tilanteeseen digitaalisessa maailmassa. Päivä päivältä näen enemmän ja isompia muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä, ja niiden ajattelu hermostuttaa. Haluaisin pystyä peittämään niiltä silmäni, mutta jos jonkun asian näkee edessään joka päivä, ei sitä voi paeta. Suomen on aika aukaista silmänsä digitaaliselle todellisuudelle.
http://www.marmai.fi/blogit/sosiaalinen_sukellusvene/aika+kohdata+digitaalinen+totuus/a2151734

Helena Aurama kirjoittaa kuluttajien käyttäytymisen muutoksesta digiajassa.
http://www.sosiaalinenmedia.com/2012/10/helenen-uusin-m-kasittelee-digitaalisen.html

Auramon kirjoitus sinällään käsittelee relevantteja asioita, muttas siitä huokuu syvä ymmärtämättömyys digiajasta, jossa elämme. Nykytalous on vaiheessa jossa arvoketjut voidaan purkaa ja toiminnot sijoittaa sinne missä ne pystytään järjestämään järkevästi (ja tehokkaasti). Kaikkea ei kannata tehdä itse ja se koskee myös kansakuntia.

Suomalaisten hyvinvoinnille on edullista, jos käytössämme on maailmanluokan alihankkijoita.
Aikakauslehdet: Oma aikakauslehtien tilaamiseni on muuttunut. Luen nykyään enemmän blogeja ja joissain tapauksissa tilaan lehtiä tablettiini. Sitten on vielä Amazon, jossa kirjat voi kätevästi tilata silloin kun huvittaa omalle päätelaitteelle. Rahojani valuu Amazonille noin 30-50€ kuukaudessa.
http://www.marmai.fi/blogit/sosiaalinen_sukellusvene/aika+kohdata+digitaalinen+totuus/a2151734

Amazonin kaltaista yritystä ei pystytä Suomessa toteuttamaan, koska ei päästä niihin volyymeihin mitä tarvitaan. Lisäksi jo pelkästään ison valikoiman rakentaminen on mahdotonta. Suomalainen toimija ei kykenisi millään solmimaan tarvittavia sopimuksia ja yhteistyökuvioita. Suomalaisten etu on käyttää maailmanluokan agentteja kuten Dealextreme, Amazon, Alibaba jne.
http://www.amazon.com/

http://dx.com/

http://www.aliexpress.com/

http://www.alibaba.com/

Aliexpress on kuluttajakauppaa käyvä Alibaban tytäryritys.

Suomalaisten kannattaa keskittyä siihen osaan liiketoimintaa, joka voidaan tehdä paremmin kuin muualla tai vähintään riittävän hyvin. Suomi voisi mm. toimia Kiinan porttina eurooppaan enemmän. Suomi on EU:n lähin kolkka lentoliikenteelle Kiinaan eli Suomessa voisi hyvinkin toimia kiinan kauppaa erikoistuneita yrityksiä. Nyt esim. Kiinan kauppaan erikoistuneille yrityksille ongelmaksi nousee järjettömän korkea ALV mutta jos ALV saataisiin alas niin liiketoimintamahdollisuuksia voisi löytyä. Samoin lainsäädäntö ja verotus pitäisi modernisoida vastaamaan kasvavan Kiinan tarpeita. Suomi voisi EU:ssa profiloitua Kiinan ystävänä, joka tukee Kiinan pyrkimyksiä EU:n sisällä kaikin mahdollisin keinoin. 

http://www.mobiiliblogi.com/2012/10/26/kiinalaiset-kopioivat-jo-ipad-minin-markkinoille-marraskuussa-99-dollarin-hintaan/

maanantai 22. lokakuuta 2012

Nokian ja Microsoftin strategia täyskatastrofi

”Vaikuttaa, että oletukset Windows-valinnan takana olivat vääriä. Nokia toivoi, että isona pelurina Windows-markkinoilla olisi parempi toimia kuin Androidin parissa”, West kirjoittaa.
http://www.talouselama.fi/nokialandia/elopin+uhkapeli+ollut+taysi+katastrofi/a2151590

http://seekingalpha.com/article/937021-nokia-bad-news-without-end

Nokian asema älypuhelimissa on hyvin heikko ja näköpiirissä ei ole mitään mikä olennaisesti parantaisi kurjaa tilannetta. Androidin ja eri valmistajien asema vahvistuu kaiken aikaa, koska laitekanta ja volyymit ovat niin valtavat. Androidista on jo tullut synonyymi älypuhelimille ja kaikelle kivalle. Nokialla ei ole enää brändiä ja Microsoftilla ei ole koskaan ollut hyvää mainetta asiakkaiden keskuudessa. Microsoftin tuotteita on käytetty paljolti pakosta, ei sen takia että sitä olisi erityisesti rakastettu.

perjantai 19. lokakuuta 2012

Nokia on pussittanut itsensä

Nokian enemmän tai vähemmän höperö johto on pussittanut koko yrityksen toimillaan täysin mieltä vailla olevaan koloon.
http://www.sss.fi/mielipiteet/paakirjoitus/403854.html

Nokia oli vielä vähän aikaa sitten asemassa, jossa se olisi voinut pelata ja tehdä jotain mutta Microsoftiin takertuminen on lähinnä säälittävää. Nokiasta on tullut lähinnä säälittävä yritys.

Hirveesti Nokian johdolla ei ole pelimahdollisuuksia, koska Nokia on hirttäytynyt Microsoftin laadukkaaseen hirttoköyteen. Ilmeisesti titanium vahvisteinen usb hirttoköysi on sen verran laadukas, että siitä ei niin vain pääse pyristelemään irti. Huonomman hirttoköyden voisi katkaista timanttisaksilla mutta nyt on kyseessä sen verran laadukas köysi, että naru ei mene katki millään.
http://www.mobiiliblogi.com/2012/10/19/stephen-elop-microsoftin-windows-phone-puhelin-kiihdyttaisi-ekosysteemia/

http://www.3t.fi/artikkeli/uutiset/talous/nokian_uusin_tulos_tassa_kipukohdat

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/pitaisiko+nokian+harkita+kokonaan+luopumista+alypuhelimista/a848748

Nokialla tuskin on mitään mahdollisuutta Kiinassa Microsoftin orjana, koska kiinalaiset eivät tykkää amerikkalaisten päsmäröinnistä. ZTEtä ja Huaweita syytettiin Amerikassa vakoilussa ja kiinalaisilla on pitkä muisti. Ilman syytöksiä vakoilusta Microsoft Phonella olisi voinut olla joku mahdollisuus Kiinassa mutta vakoilusyytösten jälkeen Microsoft juna ajoi kommunistien erikoisvahvisteiseen seinään.
http://tietsikka.blogspot.fi/2012/10/ug802-kayttokokemuksia.html

http://finnsanity.blogspot.fi/2012/10/android-nokian-ainoana-ratkaisuna.html

http://www.ess.fi/?article=389159

Nokian myyrä on tehnyt työnsä ja kohta ei enää tarvitse puhua Nokiasta koska sitä ei ole.
http://www.ess.fi/?article=389159

http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkijat+android+toiseksi+karjeksi+nokialle/a2151347

tiistai 16. lokakuuta 2012

Angry Birds

Angry Birds on ensimmäinen suomalainen brändi, jolla pystyy tekemään paljon oheistuoteliiketoimintaa. Muumit ovat nyt ehkä olleet ennemmin mutta Angry Birds on paljon isompi jo nyt.
http://pietar.in/2012/10/angry-birds-makeispusseja-myyty-jo-5-miljoonaa/

http://www.wired.com/geekdad/2012/10/angry-birds-trilogy-review/

Kuluttajatuotebrändien luominen ei ole historiallisesti suomalaisilta onnistunut kuin rajoitetusti mutta Angry Birdsin menestys on valtavaa.
http://gadgetwise.blogs.nytimes.com/2012/10/15/app-smart-extra-a-look-at-the-popular-iphone-apps/

http://www.grandforksherald.com/event/article/id/246990/group/homepage/

http://www.huffingtonpost.com/2012/10/11/angry-birds-star-wars-trailer-video_n_1959145.html

Krogerus hyökkää Luxemburgia vastaan

Luxemburg on EU:n sisällä oleva mätäpaise. Turha sitten EU:ssa on valitella veroparatiiseista, kun meillä näkyy olevan jo omasta takaa pahimmista pahin. En tarkoita sitä, etteikö verosuunnittelu sinänsä olisi järkevää tai hyväksyttävää niin kauan kuin sen tarkoitus ei ole Luxemburgin tavoin auttaa eliminoimaan kaikkinainen verojen maksu.
http://www.tekniikkatalous.fi/ict/elcoteqin+konkurssin+erikoiset+kuviot+pesanhoitaja+ei+anna+tietoja+edes+verottajalle/a847482

Luxemburg on asiallisesti käyttäytyvä finanssikeskus.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luxemburg

http://www.luxembourgforbusiness.lu/

Luxemburgin lainsäädäntö on rakennettu suojelemaan sijoittajien ja liikemiesten intressejä. Luxemburg on paljon käytetty juuri sen takia, että siellä on korkealaatuinen liiketoimintainfrastruktuuri.
http://www.htgroup.lu/Creating%20a%20Luxembourg%20Company.html

Suomalaisperäisilläkin sijoittajilla on paljon yrityksiä Luxemburgissa eli Krogeruksenkin pitäisi ottaa huomioon myös suomalaisten maine siellä. Suomalaisten mainetta ei kannattaisi vahingoittaa.

Tosiasiallisesti Elcotegillä ei ollut enää aikoihin mitään kykyä toimia vaativassa kännyliiketoiminnassa. Jos tarvetta tulee niin voin antaa oikeudella lausunnon Elcotegin tosiasiallisesta kyvystä toimia sopimushankkijana ja sen arvosta.

maanantai 15. lokakuuta 2012

Elcoteq tuhottiin

Tuhottiinko Elcoteq tarkoituksella kuten Hannu Krogerus väittää.

Hannu Krogeruksella on monia varsin rajuja väitteitä puheessaan eli kiinnostuneiden kannattaa lukea. Sinällään väitteet eivät ole mitenkään mahdottomia mutta rajuja kuitenkin. Yhtenä episodina oli unelmia  suunnitelmia tästä ajasta, että Kommunismi toteutetaan ajamalla Länsimaat syvään talouskriisiin ja tuotanto ja osaaminen siirretään Kiinaan. Joskus huhuttiin, että Yhdysvaltojen, Neuvostoliiton ja Kiinan  kesken oli tälläinen yhteisymmärrys, että Neuvostoliitto romautetaan ja koko maailman finanssijärjestelmä kriisiytetään. Itä-Eurooppa integroidaan Länteen, vähän aikaa pidetään hyvää aikaa ja sitten romautetaan koko systeemi, että saadaan aikaan vallankumoukselle otolliset olosuhteet. Talouden romauttamisessa käytetään aseena viherajattelua ja ns. ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutoksesta tehdään uusi uskonto ja totuus. 

Luonnollisesti sopivat henkilöt ovat johtopaikoilla mm. Merkel jne. Merkel lienee Neuvostoliiton agentti, samoin moni muu. Nimiä en viitsi mainita mutta varmaan moni tietää...Itsellä on myös käsitys, että Jorma Ollila on Neuvostoliiton agentti, joka on koulittu viemään Suomi Kommunismiin. Iso osa omasta käsityksestä asioista on avaruudesta kotoisin eli varsin humoristiset olennot ovat kertoneet juoruja taivaan toreilta ja turuilta. 

Luxemburg ei ole mikään teollinen pitäjä vaan finanssikeskus. Luxemburgilaisilla pankkiireilla tuskin on mitään teollisuuskokemusta. 

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Microsoft Office Androidille ja iOS:lle

Ohjelmistojätin tuotejohtaja Petr Bobekin totesi Tshekissä pidetyssä tilaisuudessa, että Officen Android- ja iOS-versiost julkaistaan ensi vuoden maaliskuussa.
http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2012/10/10/microsoft_julkaisee_office-sovellukset_ios_lle_ja_androidille_ensi_vuonna

http://tech.ihned.cz/c3-57854910-040000_d-microsoft-se-meni-dnes-oficialne-potvrdil-office-2013-i-pro-android-a-ios
Microsoftille on aina vaihtoehtona tukea Androidia ja iOS:ää ja ilmeisesti he nyt sen tekevät Officellaan.
http://tietsikka.blogspot.fi/2012/10/nokialla-oli-meego-tabletti.html

Microsoftilaiset ovat laskeneet, että kannattaa mieluummin tukea Apple iOS:ää ja Androidia kuin taistella tuulimyllyjä vastaan.

Office on Microsoftin vahvuus ja tuen panttaaminen iOS:ltä ja Androidilta ei ole taloudellisesti järkevää. Oma käyttöjärjestelmä puhelimille ei ole ollut Microsoftille mikään kultakaivos. Itse en pidä Microsoftille taloudellisesti järkevänä edes yrittää rakentaa omaa mobiiliekosysteemiä. Palvelubisnes ja pilvisovellukset voivat tarjota paljon suuremmat rahavirrat kuin varsin kilpailut mobiilikäyttöjärjestelmät.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Microsoft pettynyt Nokiaan

Microsoft on ilmeisesti syvästi pettynyt Nokian kykyyn tehdä älypuhelimia. Nokia tuskin enää nauttii Microsoftin luottamusta.
http://venturebeat.com/2012/10/02/surface-windows-phone-nokia/

http://allthingsd.com/20121002/nokia-ceo-elop-windows-phone-business-hasnt-grown-as-hoped-but-hes-not-changing-course/
Utilizing a strategy much like the one it is using with Windows 8, Microsoft is now looking to have its cake and eat it too in the smartphone market.
http://www.bgr.com/2012/10/02/microsoft-surface-phone-release-date-windows-phone-8/

Nokian kyvykkyys ei ole sitä luokkaa, että sitä voisi pitää kunnollisena kumppanina Microsoftille. Windows Phone 8 kännyt pitäisi olla markkinoille nyt eikä huomenna. Ilmeisesti Nokialle ei ole riittävää kyvykkyyttä tuottaa riittävän hyviä puhelimia, että ne saisivat kunnolla markkinaosuutta.
http://www.dailyfinance.com/2012/10/02/could-this-new-technology-make-microsoft-a-player-/

http://wmpoweruser.com/htc-8x-and-8s-replace-nokia-lumia-920-on-windowsphone-com/

http://www.phonedog.com/2012/10/02/does-nokia-still-have-a-chance-at-a-turnaround/

http://jtalous.blogspot.fi/2012/09/nokia-haastaa-htcn-oikeuteen.html

maanantai 1. lokakuuta 2012

Finanssivero

Rahamarkkinat ovat perinteisesti olleet herkkiä reagoimaan veroihin.
http://www.uusisuomi.fi/raha/53879-uusi-vero-kaynnisti-suomi-uhkailun-korkmanilta-brutaali-vastaus-pankeille
http://www.uusisuomi.fi/raha/53867-ek-tyrmaa-suomen-tulee-torjua-eun-kutsuhuuto

Nykyään kun jopa kuluttaja vaatimattomallakin omaisuusmassalla kykenee siirtämään omaisuutensa turvaan verokeitaisiin niin luulisi, että yritysten ja pankkien kyvykkyys siirtymisessä on aivan toisella tasolla.
http://www.ocra.com/

http://money.howstuffworks.com/personal-finance/personal-income-taxes/tax-shelters2.htm

http://www.washingtonpost.com/business/economy/romney-cayman-islands-holdings-complicate-tax-return-debate/2012/01/24/gIQAmuvZOQ_story.html

Isommille omaisuusmassoille saa neuvontaa mutta jopa pienpeluri voi nykyään hyödyntää veroparatiiseja.
http://www.hsbc.com

Veroparatiisit ja muut kehittyneet instrumentit voivat vapauttaa ihmiset valtioiden mielivallasta. Fasistiset valtiot pyrkivät verottamaan ihmiset kuoliaiksi ja siirtämään kaiken vallan valtiolle ja poliittiselle eliitille.  Onneksi maailmassa on Dan Mitchellin kaltaisia vapaustaistelijoita.
https://www.cato.org/event.php?eventid=9177

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2012/10/syokoot-pankit-rahansa.html

http://www.talouselama.fi/uutiset/asiantuntija+tyrmaa+finanssiveron+tulokset+katastrofaaliset/a2148058