torstai 26. elokuuta 2021

MIPS

Imagination Technologies tunnetaan sulautetuista grafiikkaytimistään ja MIPS-arkkitehtuurin omistajana, mutta nyt yritys on julkistanut melkoisen uutisen. Se nimittäin palaa CPU-prosessorien valmistajaksi. Arkkitehtuurina ei kuitenkaan ole MIPS, vaan avoin RISC-V.

Prosessorimarkkinoilla tapahtuu. MIPS siirtyy Risc-V:hen.

sunnuntai 22. elokuuta 2021

Microsoft korottaa Office hintoja - älä maksa

Nyt kannattaa olla tarkkana ja vaihtaa Linuxiin kun nostaa Office 365 hintoja. 

https://mobiili.fi/2021/08/22/microsoft-korottaa-office-palveluiden-hintoja-jopa-25-prosenttia/

Missään nimessä näitä riistohintoja ei kannata maksaa vaan vaihtaa suoraan Linuxiin ja LibreOfficeen. Näistä ei tarvitse maksaa mitään. Säästö on äkkiä iso, yllättävän iso.

keskiviikko 18. elokuuta 2021

Vapaa koodi ja tekoäly

https://www.brookings.edu/blog/techtank/2021/08/18/five-ways-that-open-source-software-shapes-ai-policy/ 

Open-source software (OSS), software that is free to access, use, and change without restrictions, plays a central role in the development and use of artificial intelligence (AI). Across open-source programming languages such as Python, R, C++, Java, Scala, Javascript, Julia, and others, there are thousands of implementations of machine learning algorithms. OSS frameworks for machine learning, including tidymodels in R and Scikit-learn in Python, have helped consolidate many diverse algorithms into a consistent machine learning process and enabled far easier use for the everyday data scientist. There are also OSS tools specific to the especially important subfield of deep learning, which is dominated by Google’s Tensorflow and Facebook’s PyTorch. Manipulation and analysis of big data (data sets too large for a single computer) were also revolutionized by OSS, first by the Hadoop ecosystem and later by projects like Spark. These are not simply some of the AI tools—they are the best AI tools. While proprietary data analysis software may sometimes enable machine learning without the need to write code, it does not enable analytics that are as well developed as those in modern OSS.

https://www.brookings.edu/research/how-open-source-software-shapes-ai-policy/ 

Vapaa koodi ja tekoäly tukevat toisiaan.

tiistai 17. elokuuta 2021

Linux - edullinen

Tässä on tullut käytettyä Fedora 34:ää jo jonkin aikaa. Kokemukset ovat olleet hyvät. Fedora on toiminut niin kuin pitääkin. Käytetty kone on aika vanha ja tehot ovat nykymittapuussa pienet mutta Fedora toimii silti sen verran hyvin, että käytössä ei ole ongelmia.

Voiko Fedoraa suositella? Lyhyt vastaus on, että voi. Peruskäyttöön riittävä. Itse käytän lähinnä selainta. Vaativalle käyttäjälle vastaus lienee, että jos tarvittavat ohjelmat löytyvät Linuxille, niin sitten voi suositella. 

Linux toimii hyvin myös vanhemmalla raudalla eli esim. käytetty tietokone sopii hyvin. Linux on huomattavasti halvempi käyttää kuin Microsoft Windows. Säästö on ihan huomattava, jos otetaan kaikki kulut huomioon. Windowsissa pitää olla virustorjunta ja se maksaa useampia kymmeniä euroja vuodessa. Lisäksi Windows koneen täytyy olla Linux konetta tehokkaampi, että sitä voi käyttää. Korkojen kanssa tämä ero lienee merkittävä ihmiseläman aikana, useita kymmeniä ehkä jopa satojatuhansia euroja. Jos käytetään esim. 10-20% korkokantaa, niin ero on helposti omakotitalon luokkaa (eikä ihan halvimman).

https://linuxcommando.blogspot.com/

https://pjarvinen.blogspot.com/2011/04/puoluejohtajat-saastaisivat-atk.html 

http://www.dirkholemans.be/en/the-politics-of-sufficiency-a-new-approach-to-ecological-production-3/

https://www.howtogeek.com/718012/how-to-choose-between-ubuntu-kubuntu-xubuntu-and-lubuntu/

maanantai 9. elokuuta 2021

Kiinan puolijohteet

Kiina tarvitsee valtavasti puolijohteita. Kiinan parantuva asema puolijohdemarkkinoilla hyödyttää suoraan suomalaista kuluttajaa; emme ole enää riippuvaisia Amerikasta ja sen politiikasta vaan voimme osta suoraan Kiinasta. Kiinalaiset eivät kysele he ovat todellisia liikemiehiä. Nostan hattua ja niin suurin osa suomalaisistakin nostaa hattua. Hyvä Kiina!


Vapaa koodi - valtava varallisuus

Vapaa koodi on mullistanut monen ihmisen elämän. Vapaan koodin avulla voi tehdä vaikka mitä. Kansa ei kuitenkaan hurraa vapaalle koodille ja sen mahdollistamalla elintasolla vaan valittaa kaikesta. Vapaasta koodista ei suoranaisesti tarvitse maksaa veroja, koska sen saa ilmaiseksi. Muusta täytyy maksaa verot ja maksut. Ihmettelen miksi ihmiset eivät kehu, että heidän elintasonsa varsin korkea vapaan koodin ansiosta. Lisäksi Internet on tuonut valtavan määrän kaikkea vapaaseen levitykseen mm. paikoissa minkä nimeä ei saanoa mutta josta löytyy kaikki inhimillinen tieto (Vähän kuin Harry Potterissa). Nämä ovat paikkoja joista ei saa puhua mutta jotka juuri siksi ovat tosia.

https://torrentfreak.com/sci-hub-pledges-open-source-ai-alongside-crypto-donation-drive-210809/

perjantai 6. elokuuta 2021

Puutavaran hinta laskussa Amerikassa

Puutavaran hinta on laskenut huipustaan Amerikassa. Puutavaran hinta on ollut Amerikassa poikkeuksellisen korkea.


source: tradingeconomics.com

Linuxin markkinaosuus työpöydillä vakaa

Linuxin markkinaosuus työpöydillä vakaasti 2.4%. Tuntemattomila käyttöjärjestelmien osuus on 8% prosenttia. Mitä nämä tuntemattomat sitten ovat? En tiedä, ovatko Linux koneita tai jotain muuta. 

Kokonaisuudessaan Linuxilla menee hyvin, koska Linuxiin pohjautuvien käyttöjärjestelmien (Android, Chromebook) markkinaosuus on merkittävä.

Source: StatCounter Global Stats - OS Market Share

Source: StatCounter Global Stats - OS Market Share

keskiviikko 4. elokuuta 2021

Microsoft vapaa talous

Nyt on melkein kaikissa koneissa Linux. Yksi Windows kone on vielä toiminnassa. Windowsia ei tule paljon käytettyä mutta on yksi kuitenkin jos tulee tarvetta. Jossain vaiheessa täytyy varmaan ostaa yksi kone lisää mutta eiköhän tämä vuosi vielä mene näillä.

Kovin suuria vaatimuksia ei itsellä ole tietokoneelle. Selain tulee lähinnä käytettyä. Konekalusto on sen verran vanhaa, että kunnolla ei Microsoft Windows enää pyörisi niissä eli siirtyminen Linuxiin on ollut välttämätöntä. En tosin tähän asti asiaa katunut ja Windowshin saa asennettua jos sille syntyy tarvetta.

tiistai 3. elokuuta 2021

Huawein tilanne surkea

Yhdysvaltojen kauppasaarrossa oleva Huawein kännytilanne on surkea.

It’s interesting to see that Huawei managed to bring a Qualcomm Snapdragon 888-powered smartphone. The company also is using the last batch of its Kirin 9000 SoCs. However, there is a huge drawback in the P50 series. These devices only support 4G connectivity. That’s pretty crazy since both SoCs are capable of 5G and Huawei was one of the companies pushing 5G connectivity forward. With so many flagships betting on 5G connectivity, we don’t know if the P50 series will have a chance in markets where 5G is strong, which includes China.

https://www.gizchina.com/2021/07/29/huawei-p50-and-p50-pro-announced-with-snapdragon-888-and-kirin-9000-4g-versions/

Huawei ei tällä hetkellä pysty myymään 5G:llä varustettuja puhelimia. Tuskin kukaan ostaa kallista kännyä ilman 5G:tä. Halppismarkkinoilla voi vielä pärjätä ilman 5G:tä mutta kalliimmissa 5G on pakollinen.

https://etn.fi/index.php/tekniset-artikkelit/13-news/12390-huawein-uusin-on-erikoinen-huippupuhelin

https://www.gizchina.com/2021/07/29/huawei-p50-and-p50-pro-announced-with-snapdragon-888-and-kirin-9000-4g-versions/

sunnuntai 1. elokuuta 2021

Amerikkalaiset etätyöhön

All across the United States, the leaders at large tech companies like Apple, Google, and Facebook are engaged in a delicate dance with thousands of employees who have recently become convinced that physically commuting to an office every day is an empty and unacceptable demand from their employers.

https://arstechnica.com/gadgets/2021/08/vaccines-reopenings-and-worker-revolts-big-techs-contentious-return-to-the-office/ 

Amerikkalaiset haluavat tehdä etätyötä. Fyysinen työssäkäynti ei enää kiinnosta. Pidemmälle etätyö luultavasti siirtää työt lopullisesti tekoälyn tehtäväksi.