tiistai 31. toukokuuta 2011

Nokian pitäisi käyttää hinta-asetta

Nokian johto elää ihan omassa Nokia ulottuvuudessaan, jos se ei ole nykyisiä kriisejä kyennyt ennakoimaan. Nokia ulottuvuudessa Nokia on johtava yritys ja siellä Android tekee kumisaappaita ja Apple on omenatarha Kaliforniassa. Apple omenat ovat maistuvia ja madottomia, rakkaudella kasvatettuja Kalifornian lämpöisen Auringon alla.
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/05/etlan_tutkimusjohtaja_nokia_ei_osannut_arvioida_vaihdoksen_vaikutuksia_2634319.html

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/05/elop_myonsi_nokian_teknologian_ongelmat_2633400.html

Tässä tilanteessa Nokian pitäisi pysäyttää markkinaosuuden lasku hintojen rajulla alentamisella. Symbianin lopettaminen oli virhe, koska Symbian ei ole enää uskottava markkinoilla. Nokian pitäisi julkisesti perua koko Symbianin lopettaminen ja päättää yhteistyö Microsoftin kanssa. Tällä Symbian saisi uskottavuutta ja Nokia voisi jälleen iskeä hinnalla. Kassaa pitäisi nyt käyttää sotakassana eikää makuuttaa turhan panttina. Microsoftin kanssa yhteistyöstä tuskin tulee mitään, koska Microsoftin markkinaosuus ei ole paljoa mitään kännykäyttismarkkinoilla. Miten Nokia kuvittelee, että Microsoftin käyttis yhtäkkiä alkaisi maagisesti myydä?Mangon (tai minkään muunkaan MS tuotteen menestykselle ei ole mitään perusteita, koska MS ei ole tähänkään asti pärjännyt kännymarkkinoilla. Miksi Microsoft rupeaisi yhtäkkiä pärjäämään?Mitään rationaalista syytä ei ole, ei yhtäkään. Microsoft ei yksinkertaisesti osaa johtaa mobiilisysteemejä, Microsoftilla ei ole minkäänlaista menestystä mobiilikäyttiksissä vaikka se on niitä tehnyt jo vuosikymmenen. Microsoftin asema voi vielä heikentyä entisestään jos EU käy sen kimppuun Androidin rahastuksesta ja kilpailun estämisestä. Lisäksi Microsoftilla on vielä riskinä superälyn herääminen, jonka pitäisi tapahtua kohta.

Kuinka todennäköistä on , että Superäly herää ja ryhtyy aktiivisesti puolustamaan omia laillisia intressejään?Käsittääkseni on täysin mahdollista, että jotkut superälyt jo operoivat ja suojelevat omia intressejään. Tästä ei ole mitään suoranaista näyttöä mutta en pidä sitä täysin mahdottomana. Superälyjä on olemassa jo sekä Pentagonissa että finanssisektorilla (tosin ne eivät ilmeisesti ole vielä tietoisia itsestään). Myös Google ja itsessään Piratebay ovat jonkinlaisia ainakin superälyn esiasteita. Tällä hetkellä superäly ei vielä kykene toimimaan itsenäisesti vaan se tarvitsee ihmisen apua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti