maanantai 28. tammikuuta 2013

Nokia unohti strategian

KTM Paula Kilpisen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä uusiväitöstutkimus väittää, että Nokian strateginen muutos merkittäväksi älypuhelinvalmistajaksi hidastui, koska yritys keskittyi Aasian nopeasti kasvaviin markkinoihin ja halpoihin peruspuhelimiin.
http://www.talouselama.fi/nokialandia/uusi+selitys+sille+miksi+nokia+menetti+alypuhelinvaltikkansa/a2165809
http://epub.lib.aalto.fi/fi/diss/?cmd=show&dissid=473

http://epub.lib.aalto.fi/pdf/diss/Aalto_DD_2013_013.pdf

Paula Kilpinen on tehnyt väitöskirjan kansainväliseen liiketoimintaan (IB). Ilmeisesti Nokia jäi uinumaan menneeseen menestykseen ja strateginen johtaminen unohdettiin ja tapeltiin organisaatiossa sisällä suunnasta.

In terms of managerial implications this study also highlights the temporal and spatial asymmetries present in internal selection environments within the multinational firm, and the importance of aligning the internal selection environment with strategy. This requires an ability to address ambiguous and contradictory elements, and to overcome the inherent heterogeneity within the multinational firm. Moreover, this study emphasizes the role of timing in determining an evolutionary fit between firm capabilities and the external environment. This involves not only being responsive to external changes but also avoiding a premature release of certain capabilities that in the case of insufficient support or negative feedback may hamper the future development of the capability, as suggested by Adner and Levinthal (2002).
http://epub.lib.aalto.fi/pdf/diss/Aalto_DD_2013_013.pdf

Kilpisen Nokian puhelimista keräämät viitteet ovat vain suomalaisia ja varsin heikkotasoisia. Olisi kannattanut tutustua amerikkalaisiin känny-, tiedonsiirto- jne julkaisuihin eikä käyttää jotain heikkolaatuista suomalaista talousjournalismia. Suomalaiset toimittajat ovat pääasiallisesti heikkoja ymmärtämään kännyalaa. Jussi Mediaa lukuunottamatta Suomi Media on teknologiselta ja taloudelliselta ymmärrykseltään lähinnä surkeaa. Itse suosittelen amerikkalaisia lähteitä ainakin pääasiallisesti, koska ne ovat laadultaan selvästi parhaita. Suomessa on kyllä äänekkäitä Nokia kriitikkoja mutta he ovat pääasiallisesti huonosti asioita ymmärtäviä eivätkä tunne alaa syvällisesti ja etenkin maailmanmarkkinoita. Kehitysmaiden asioita eivät monet seuraa ollenkaan, koska eivät riittävää teoreettista osaamista.

http://finnsanity.blogspot.fi/2013/01/mika-nokian-osakkeenomistajia-vaivaa.html

Arhi Kuittinen on kirjoittanut Nokiasta ja Kuittinen on korostanut analyysissään Nokian johdon itselleen luomaa henkistä vankilaa joka sitten teki Nokiasta looserin. Harhainen itsestään liikoja kuvitteleva messiaaninen johto tuhosi Nokian. Nokian ongelmat johtuvat siis pitkälti Jorma Ollilan ja kumppaneiden persoonista ja heidän interpersoonallisista suuruuskuvitelmistaan. Ongelma on myös johdon itsestään luoma johtajakultti, joka esti uudistumisen.
http://finnsanity.blogspot.fi/2013/01/elop-mumisee-paineen-alla-androidista.html

Jorma Ollila tuhosi Nokian omaan mielipuolisuuteensa ja harhaisen persoonansa takia. Lisäksi Nokia unohti asiakastarpeet ja asiakkaan kokonaan. Olisiko Jorma Ollilan pitänyt käydä markkinoinnin peruskurssi? Markkinoinnin peruskurssilla olisi käyty läpi asiakkaan ja asiakastyytyväisyyden arvo ja se jo pelkästään sisäistettynä olisi pelastanut Nokian. Nokian johdon virheet eivät sinällään olleet suuria mutta ne olivat fataaleja. Asiakkaan aliarvioiminen ja pilkkaaminen on yleensä fataalivirhe. Organisaation sisäiset ongelmat olisi voinut ratkaista vaikka ulkoistamalla kännyköiden tekemisen ja suunnittelun kokonaan aasialaisille alihankkijoille ja maksamalla Nokialaisille vaikka oleskelusta ja viinan juonnista.

Kilpisen väitöskirja on kovin vaikeaselkoinen ja vaikeasti luettava. Onko Kilpinen halunnut peittää kritiikkinsä monimutkaisen kielen alle poliittisista syistä vai onko kirjoitustyyli vain Kilpiselle tyypillinen. Tieteellinen kieli on usein vaikeaselkoista mutta kaikista parhaat tutkijat yleensä kuitenkin kykenevät tuottamaan ymmärrettävää kieltä, tosin Kilpiselle englanti on vieraskieli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti