lauantai 23. helmikuuta 2013

Nokia keskittyy peruspuhelimiin

Nokia on yrittänyt (joidenkin mielestä epätoivoisesti) saada takaisin menettämiään markkinaosuuksia älypuhelinmarkkinoilla uudistamalla mallistoaan Windows Phonella. Kasvu on ollut havaittavaa, mutta silti hidasta.Reutersin mukaan Nokia on nyt palaamassa juurilleen halpojen peruspuhelinten pariin.
http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2013/02/23/nokia_kaantaa_strategiansa_painopistetta_peruspuhelimiin

http://www.reuters.com/article/2013/02/22/us-nokia-idUSBRE91L0E420130222

Itse olen jo aikaisemmin useaan otteeseen kirjoittanut, että Nokian kannattaisi nimenomaan keskittyä peruspuhelimiin ja kehitysmaa älypuhelimiin ja jättää suosiolla markkinoiden yläsegmentit Applelle ja Androidille. Halppisvalmistajalle on olemassa valtavat markkinat. Erityisesti Nokian kannattaisi nyt panostaa kehitysmaiden markkinoiden tutkimiseen ja kehittää teknologiaa, joka vastaa kehitysmaa asiakkaiden erityistarpeisiin. Lännen eliittipuhelin markkinat ovat Nokialle mahdottomia, koska siltä puuttuu niin paljon ymmärrystä asiakkaiden käyttäytymisestä ja markkinoinnista mutta kehitysmaapuhelimet voisivat onnistua paremmin, koska niillä markkinoilla ratkaisee aivan eri asiat ja Nokia on monessa kehitysmaailmaille tarpeelisessa asiassa suhteellisen hyvä. Apple tuskin on kiinnostunut kehitysmaiden köyhistä ja keskiluokasta ja sama koskee jossain määrin Samsungia. Tosin kiinalaiset ovat kehitysmaamarkkinoilla suuri uhka Nokialle mutta Nokialla on brändiä mitä kiinalaisilla ei vielä ole.

Olkoot köyhistä köyhimmät ja kurjalisto Nokian kohderyhmä.

Nokian pelastaminen luultavasti merkitsee valtavaa afrikkalaisten asiantuntijoiden tarvetta Suomessa. Suomen tulisi pyrkiä hankkimaan nopeasti jopa satatuhatta, tai jopa (useita) miljoonia, afrikkalaista vaihto-opiskelijoita opiskelemaan Suomeen. Nokian kehitysmaakeskeinen strategia ei onnistu ilman paikallisten olojen asiantuntemusta ja sitä ei Suomessa ole tarpeeksi. Tehdään yhdessä Helsingistä Mombasa jossa letkeät afrikkalaiset rytmit raikuvat.
http://arhikuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133582-nokian-paamaaratietoinen-itsetuho

Pystyykö Nokia oikeasti nousemaan jää nähtäväksi. Nokialla on kuitenkin vielä mahdollisuus pysyä ainakin jonkinlaisena tekijänä mutta halppisstrategia tarkoittaa, että pitää pystyä olemaan volyymiykkönen halvoissa puhelimissa. Halppisvalmistajat, jos ne tekevät kunnon tulosta ja ovat kalliista maasta kotoisin, ovat aina volyymiykkösiä.
http://chinahour.blogspot.fi/2013/02/china-denies-its-worlds-biggest-trader.html

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti