maanantai 5. heinäkuuta 2021

Windows 11:sta Linuxiin

Nyt kun Microsoft Windows 11 tulee markkinoille niin kannattaa miettiä siirtymistä Linuxiin. Linuxi toimii käytännössä yleensä paremmin kuin Windows. Linux on huomattavasti halvempi käyttää kuin Microsoftin Windows. Ikivanha tietokone pystyy pyörittämään Linuxia suhteellisen hyvin kun taas Windowsin kanssa tarvitaan uudehko tietokone kunnon suorituskykyyn.

Linuxissa kaikki perusohjelmat ovat ilmaisia ja niiden sentaminen sujuu keskitetyn asennuksen ansiosta nopeasti. Ei tarvitse muistaa tunnussanoja eikä muuta sellaista vaan ohjelmat voi asentaa suoraan ilman mitään kommervenkkejä. Linuxin voi asentaa Windowsin rinnalle, jolloin aloittaessa kone kysyy kumpi käynnistetään. Lisäksi useita eri Linuxeja voi asentaa rinnakkain ja nämä voidaan räätälöidä eri tarkoituksiin. Kaiken lisäksi Linuxia voi ajaa ilman asennusta joko tikulta tai dvd levyltä.

https://www.pendrivelinux.com/

Näin äkkiseltään ei tule mieleen mitään syytä käyttää Windowsia. Joitakin kaupallisia erikoisohjelmia ei saa suoraan Linuxille mutta monasti vastaavan tyylisiä ohjelmia on saatavilla. Windowsia voi myös ajaa virtuaalikoneessa Linuxin sisällä. Lisäksi Winen avulla voi ajaa Windowsia ohjelmia.

https://www.winehq.org/

https://distrowatch.com/

Linuxia on useita erilaisia ja parhaan omaan käyttöön valinnassa on omat asiansa. Hyviä Linuxeja on kuitenkin esim. Ubuntu ja Fedora. Linux on ainakin pääasiallisesti huomattavasti Windowsia turvallisempi vaihtoehto. Tulevaisuudessa iso Linuxin etu on se, että sitä voi ajaa muillakin prosessoreilla kuin Intelin ja AMD:n. Tämä mahdollistaa kokonaan uudet käyttötavat.

https://distrotest.net/index.php

Linuxin ylivoimasta todisteena on se, että maailman  suurimmat tietokonekeskittymät käyttävät Linuxia. Melkein kaikki maailman supertietokoneet toimivat Linuxilla.

https://www.top500.org/statistics/sublist/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti