keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Energian hinta

Nyt on kauhea huuto energian hinnasta vaikka korkeat hinnat johtuvat luonnollisista syistä. Eikö energian kuulukin olla kallista, koska se on niukka hyödyke. Elintason nousu ja monet yhteiskunnalliset muutokset nostavat energian kysyntää. Energiaa käyttävä teknologia on halventunut paljon viimeisten vuosikymmenten aikaan. Nykyään kaikki digitalisoituu ja kaikki miljardit prosessorit tarvitsevat energiaa toimiakseen.

http://ergobalance.blogspot.com/2021/10/the-energy-crisis-and-climate-crisis.html

http://co2economics.blogspot.com/2021/10/electricity-tariff-reform-shifting.html

Sellu ja e-paperi ovat toisten substituutteja. Talous vaatii aina vaan enemmän raaka-aineita. Raaka-aineiden kysyntä siis kasvaa ja hintojen pitää seurata mukana. Venäjää syyllistetään mutta ei se Venäjän syy ole, että raaka-aineiden tarve kasvaa.

Onko kukaan pohtinut avoimen koodin vaikutusta yhteiskunnissa. Luulisi ainakin, että vapaa koodi lisää energian kulutusta, koska jää enemmän rahaa ostaa energiaa ja muita raaka-aineita. Suomihan on raaka-aineita paljon tuottava talous ja jos välit olisivat Venäjän kanssa kunnossa niin Venäjän saama suurempi hinta energiasta tarkoittaisi tilauksia Suomelle. Harmi ettei näin ole. Olemme liittouneet raaka-aine köyhien talouksien kanssa. Onko se järkevää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti