Nyt on tietokoneiden tehot kasvaneet niin valtaviksi, että tietotekniikan pullonkaulaksi on muodostunut ohjelmisto-osaaminen. Tämä selittää pitkälti joidenkin alan yritysten suuren arvon.
http://jtalous.blogspot.com/2021/10/aiven.html
Varsinaisesta laskentatehosta on tullut suhteellisen halpaa moneen hommaan, poislukien tekoäly. Tekoäly ja massiiviset simulaatiot kuten esim. ilmastomallit voivat kuluttaa vaikka kuinka paljon tehoa, mutta moneen asiaan kuitenkin tehot riittävät. Tämä tarkoittaa sitä, että pullonkaula resurssin kulutus kasvaa rajusti. Pullonkaulana on nimenomaan ohjelmistotuotanto.
Ohjelmistotekniikan kehittäminen on tehnyt monen ohjelman tekemisestä helpompaa, mutta paljon vielä tehtävää. Ohjelmistoille lienee lähes rajattomat markkinat eli kannataa ostaa nyt alan yritysten osakkeita. Tosin tekoäly yritysten arvostukset ovat jo varsin korkeita, mutta kun kaikki siirtyy Internettiin ja kaikki digitalisoituu, niin valtavat arvostukset ovat kuitenkin perusteltavissa. Tulevaisuudessa aina vain suurempi osa teollisesta tuotannosta on bulkkitavaraa eli sitten massatuotetaan valtavissa tuotantolaitoksissa. Suomen pääomilla ja työvoimakustannuksilla sitä ei tehdä. Jotkut uskovat, että robotiikka voi tuoda Kiinaan vietyä teollisuutta takaisin. Tässä on se harhaluuto, että Kiina ei kykenisi valjastamaan robotteja ja tekoälyä omaan käyttöönsä. Kiinan kommunistisella puolueella on suuret suunnitelmat siitä miten he ottavat käyttöön sekä tekoälyn että robotit.
Meidän suomalaisten pitäisi olla onnellisia siitä, että turha vähän tuottava teollisuus viedään Kiinaan. Näin Suomi voi keskittyä sellaiseen taloudelliseen toimintaan, joka tuottaa enemmän. Teollisuuteen missä suomalaisilla on suhteellinen etu, ei siis välttämättä absoluuttista etua vaan nimenomaan suhteellinen.
Kiinan nousu on Suomen etu. Saamme Kiinasta halvalla sellaista huipputeknologiaa, joka Amerikasta ostettuna olisi valtavan kallista. Kiinasta tulemme tulevaisuudessa saamaan prosessoreja bulkkitavaran hinnalla. Tällöin prosessoreiden hinnat laskettaisiin kilotavaran mukaan eikä yksilöhinnoiteltuna: Vähän niinkuin riisi tai vehnä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti