tiistai 11. tammikuuta 2022

Jyrkkä ei päästökaupan kompensaatiotuille

Suomalaisille teollisuusyrityksille maksettiin viime vuonna yhteensä noin 106 miljoonaa euroa päästökaupan kompensaatiotukea, kertoo Energiavirasto.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi teollisuus joutuu kattamaan hiilidioksidipäästönsä markkinahintaisilla päästöoikeuksilla. Kompensaatiotuella korvataan sähkön hinnan lisäkustannus tietyille teollisuuden toimialoille.

Järjestelmä aiheuttaa myös epäsuoria kustannuksia sähkönkäyttäjille, kun sähköntuottajat siirtävät tuotannosta aiheutuvat hiilidioksidikustannukset sähkön hintaan.Eniten tukea sai metsäyhtiö UPM, jonka viidelle paperitehtaalle tukea maksettiin yli 25 miljoonaa euroa.

 https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/092b8954-9251-416a-a216-1e4f67c47cb9 

Päästökompensaatiot ovat ihan hulluja. Energian pitää maksaa kaikille ainakin verotuksen osalta yhtä paljon. Eri verotus heikentää tuotannon tehokkuutta. Kaikille sama verotus niin tuotanto automaattisesti tehostuu. 

Missään nimessä paperi ei tule tukea vaan paperin hinnan tulee antaa nousta sille tasolle, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat (eli markkinahintaan, yhden hinnan periaate).

http://jtalous.blogspot.com/2022/01/paperin-hinta-ylos.html

Perinteisen paperin tulee olla luksustuote, tuote josta puhutaan ja haaveillaan.  Todelle kallista. Niin kallista että vain Nallella on siihen aamiaispöydässä varaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti