Näin sijoittajan ja muun toiminnan näkökulmasta sanon, että riskiä kannattaa ottaa niin paljon kuin vain mahdollista. Riskin pitäisi ainakin nostaa keskimääräistä tuottoa (ainakin tehokkaassa markkinassa eli silloin kun ollaan sillä riskin ja tuoton muodostamalla reunalla). Näin se ainakin perus taloustieteessä kuvataan. En tiedä sitten missä määrin se pitää paikkansa todellisuudessa, voi olla satua. Todellisuudessa taitaa monet sijoittajat vahingossa sijoittaa sellaisiin kohteisiin jotka eivät toteuta tätä ehtoa. Sitä on vaikea sanoa minkälaiset riskit ja tuotot todellisuudessa ovat läsnä.
Alfa TV:n konkurssista on tullut jo kirjoitettua, mutta luultavasti Alfa TV ei alun alkaenkaan ollut järkevä sijoitus. Siinä oikeastaan luultavasti ollut edes alun alkaen mahdollisuuksia järkevään taloudelliseen toimintaan. Olisi pitänyt palkkakulut ja muut olla aivan toisenlaisia ja samoin strategia/taktiikka jne. Hölmöläisten touhua. Onneksi päästiin siitä eroon, ei tarvitse enää kuunnella Timo Soinin jorinoita.
Yleensäkin elämässä kannattaa ottaa riskiä. Kannattaa elää nuukasti niin voi sitten ottaa riskiä tarpeen mukaan. Näin esimerkiksi Elon Musk ja Warren Buffett toimivat. Nuuka elämän tyyli mahdollistaa suurten riskien oton, kun ei tarvitse niin paljon rahaa omassa elämässään. Musk kertoo (luin jostain), että hän pyrkii elämään mahdollisimman pienellä ja siten voi ottaa elämässään kovia riskejä kun ei tarvitse itse paljoakaan rahaa. Ihminen tulee pienellä toimeen. Samoin Warren Buffett elää nuukasti, että voi sijoituksissaan ottaa rajusti riskiä. Tämä on se metodi, mitä suosittelen, jos vain pystyt siihen. Hajauttamalla voi sitten yrittää pienentää kokonaisriskiä. Missään nimessä kaikkea ei tule laittaa yhteen hankkeeseen kuin jos ei ole muuta vaihtoehtoa, mutta yleensä on. Iso ongelma tässä strategiassa on se, että näitä rahoja ei kuitenkaan saa mukanaan hautaan eli omaisuudesta ei sitten pääse nauttimaan. Onhan se tietysti mukavaa katsella omaisuus massoja mutta ei niitä kuitenkaan saa mukaan rajan taakse. Buffettikin on jo vanha. Itse en juurikaan hyväntekeväisyydestä välitä, siinä ei ole järkeä.
Ilman riskinottoa ei maailma kehity. Suuret luovat ihmiset ovat aina joutuneet ottamaan riskiä toimissaan. Riskiä on ollut monasti aika rajusti. Ilman riskin ottoa ei maailma kehity. Kokonaisriskiä voi kuitenkin pienentää hajauttamalle eli tilanne ei ole kokonaisuudessaan niin huono. Harmi, että taloudessa yleensä aina riskit tahtovat kertyä ja niitä ei pysty hajauttamalla pienentämään samalla lailla kuin perusteoria väittää.
Tavallisessa elämässä voi riskiä ottaa monella tapaa, esim. opiskelemalla ja muutenkin kehittämällä itseään. Tuotto ei ole varma mutta silti se riski yleensä kannattaa ottaa. Tietysti riskiän tulee ottaa järkevästi. Mikä se järki sitten on.
Itse olen pyrkinyt opiskelemaan mahdollisimman paljon ja monipuolisesti, ei siitä aina ole mitään taloudellista hyötyä ollut, ei tosin yleensä kovin paljoa haittaakaan. Opiskelu ja itsensä kehittäminen avaa kuitenkin sellaisia mahdollisuuksia, joita ei muuten olisi. Kannattaa opiskella melkein mitä tahansa, aina siitä voi olla iloa ja joskus sille saa tuottoakin. Taloudellista etua ei aina tule heti mutta pidemmän päälle sitä voi kertyä, kun oppii ajattelemaan asioista laajemmin.
Poliitikoista, ehkä Putin on kovin riskinottaja. Onko tällainen riskinotto sitten järkevää? Ehkä on ehkä ei. Putin ottaa riskiä rajusti ja tuotto voi tietysti tietyn lailla laskien olla hyvä. Emmehän tarkkaan ottaen tiedä minkälaista strategiaa Putin pelaa. Kyllä Venäjälläkin osataan tehdä strategiaa ja ymmärretään asioista. Asioilla on monta puolta.
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/cef4389b-3fb4-40fc-a73b-c90fae52c8ed
https://www.russiamatters.org/blog
https://kohudosentti.blogspot.com/2022/09/vladimir-putinin-puhe-kremlissa-3092022.html
http://natonalla.blogspot.com/
https://demokraatti.fi/pian-nahdaan-onko-suomalaisilla-malttia-koyhtya
http://tietsikka.blogspot.com/2022/11/xiaomi-redmi-9a-4g-59.html
https://www.ku.fi/artikkeli/4800231-superrikkaat-tekevat-supervirheita-superlaskut-maksaa-kansa
https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kassavirran-hallinnan-tarkeys
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti