Tietyissä piireissä ei kaupan käyntiä arvosteta. Itse pidän kauppaa nimenomaan sinä innovaationa, joka mahdollisti kehityksen. Tietysti maanviljelyteknologian kehitys oli kanssa tärkeää. Jostain olen lukenut, että erityisesti olut teknologia loi kysyntää viljalle ja mahdollisti sitten erikoistumisen.
Ilman kauppaa olisi vaikea toteuttaa monimutkaisia projekteja, koska yksi tai edes muutama ihminen harvoin kykenee tekemään mitään suurta mutta kaupankäynnillä voidaan laajentaa osaamista.
Erityisen tärkeää kauppa on huipputeknologialle. Tarvittavaa osaamista havoin on yhdessä paikassa vaan se tulee haalia ympärimaailmaa. Jossain on rahoitusosaamista toisaalla hallitaan kasaaminen ja kolmannessa paikassa osataan tehdä ohjelmia.
Tällä tavalla pystytään tekemään yllättävänkin monimutkaisia asioita. Voisi sanoa, että mitä suuremmat erot ovat tuotantotekijöissä, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet globaalille kaupalla. Ja se on hyvä. Kaikki hyötyvät ainakin jonkun verran osallistumisesta kansainväliseen kauppaan.
Samalla kuin itsestään liikkuvat myös ajatukset. Matemaattinen osaaminen on siirtynyt kaupan mukana ympäri maailmaa. Aikanaan arabit keksivät nollan. Tämä on yksi isoimmista keksinnöistä mitä on. Samoin arabialaiset numerot olivat iso harppaus eteenpäin. Aikanaan muslimitiedemiehet olivat maailman johtavia ajattelijoita.
Meillä Lännessä on heikko käsitys muiden, kuin eurooppalaisten keksinnöistä mutta on muuallakin kuin Euroopassa tehty isoja keksintöjä. Eurooppassa sattui sitten vaan kertymään orjakaupasta riittävästi pääomaa, että sillä saatiin aikaiseksi teollinen vallankumous.
http://jpoli.blogspot.com/2024/02/muslimit-elinvoimaisia.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti