Jotkut haluaisivat lisätä valtion valtaa taloudessa. Itse ainakin pitkälti näen, että teollisuuspolitiikan mahdollisuudet ovat. Perusongelma teollisuuspolitiikassa on se, että sitten valtio ohjaa investointeja ja resursseja vähän miten sattuu. Valtiot eivät käsittääkseni ole yleisesti ottaen kovinkaan hyviä valitsemaan voittajia vaan rahat ja voimavarat tahtovat mennä sellaisille yrityksille, jotka ovat hyviä lobbaamaan.
Suomessakin rahat oltaisiin investoitu johonkin paperiteollisuuteen ja sellaiseen. Suomesta jäi aikanaan kokonaan syntymättä kunnolliset internet yritykset, koska resurssit oli laitettu kaiken maailman huuhaahan.
Nyt pitäisi saada yhteiskunta tukemaan vr (virtual reality) teollisuutta mutta valtio heittää rahansa vähän mihin sattuu. Tulevaisuudessa yhteiskunta tulee pitkälti perustumaan tilaperusteiseen tietojenkäsittelyyn (Apple Pro Vision, Spatial Computing). Nämä ovat kaikkia vähän samanlaisia virtuaali teknologioita, joihin kuuluu mm. augmented reality jne.
Toivottavasti Stubbi tulee ajamaan tämän uudemman teknologian asiaa eikä hirttäydy vanhan ajan teknologioihin. Joku Nokia yrittää vielä pärjätä perinteisillä luureilla mutta tilanne on heidän kannalta pitkälti toivoton.
Nyt pitäisi olla rohkeutta panostaa resurssit virtuaalitodellisuuksien kehittämiseen. Siellä olisi vieläkin mahdollisuutta tekoälyä hyödyntävään yhteiskuntapolitiikkaan. Nyt ollaan pitkälti VR:n kanssa samassa tilanteessa kuin aikanaan oltiin Internetin kanssa. Mahdollisuuksia paljon mutta riskit ovat suuret.
Aikanaan Internet keksittiin Arpanetin toimesta Yhdysvalloista. Amerikka pääsi Internetissä niskanpäälle kun muut kuvittelevat, että Internet on leikkiä ja se jää pieneksi. Perinteiden kuvitteli itsestään liikoja. Perinnemedia kuvitteli, että siirtymä Internettiin ei tapahdu kovinkaan nopeasti. Tietysti nämä olivat ainakin osittain oikeassa. Siirtymä Internet teknologioihin vei pitkän aikaa eli moni päättäjä ehti eläkkeelle ennenkuin Internetistä tuli arkea.
Nyt tilanne on tietysti siinä mielessä eri kuin Internetin alkuaikoina, että maailmanlaajuiset verkot ovat jo tätä päivää. VR pystyy hyvin käyttämään olemassa olevaa infrastruktuuria. Tämän takia muutos on paljon nopeampaa kuin aikanaan. VR teknologiassa käytetään paljon jo olemassa olevaa teknologiaa. Aikanaan kun Internet lähti leviämään niin kaikki tapahtui hitaasti, koska ei ollut olemassa verkkoja siinä mielessä mitä Internet tarvitsi vaan kaikki piti rakentaa. Nyt on tilanne toinen. VR käyttää osittain samoja komponentteja kuin perinteiset älypuhelimet ja tietokoneet. Tämän takia muutos tulee olemaan rajua ja nopea. Räjähdysmäinen, eli ns. teknologinen singulariteetti.
https://mattikinnunen.blogspot.com/2023/03/suomen-teollisuuspolitiikasta.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti