maanantai 10. helmikuuta 2025

Nokia ja Intel

Nokialle tulee sitten uusi johtaja Inteliltä.

Viesti on selvä. Verkkolaitteita valmistava Nokia aikoo kiihdyttää erikoistumistaan tekoälyyn ja datakeskuksiin vähentääkseen riippuvuuttaan teleoperaattoreista.

Siksi yhtiön hallitus ilmoitti maanantaina nimittäneensä uudeksi toimitusjohtajaksi yhdysvaltalaisen Justin Hotardin. Hän toimii nykyisin puolijohdeyhtiö Intelin datakeskus- ja tekoälyliiketoiminnan johtajana.

https://www.hs.fi/talous/art-2000011024902.html 

Intel on tietokone alan pioneereja. Aikanaan Intel oli (ja ehkä vieläkin on) x86 (eli tavallinen PC) maailman kiistämätön kuningas. Viimeaikoina Intel on kuitenkin menettänyt asemiaan ja tekoälyssä se ei ole pärjännyt ollenkaan. Ymmärrän kyllä, että Nokia yrittää nyt sitten tosissaan tekoäly liiketoimintaan mukaan. Tekoäly on nyt kuuma sana ja datakeskuksia syntyy kuin sieniä sateella. Tekoälykeskusten sisällä pitää siirtää hirvittävästi dataa ja samoin datakeskukset pitää kytkeä toisiinsa nopeilla yhteyksillä, jotta valtavien tekoälymallien kouluttaminen onnistuu. Bisnestä varmaan (jos ei tekoälykupla puhkea) riittää. Isoja riskejähän tuollaiseen strategian muutokseen liittyy mutta, jos Nokia (ja Suomi) aikoo tosissaan menestyä, niin kyllä tuollainen uusi tekoälystrategia on varsin trendikäs ja ehkä tuottoisakin suunta.

Ehkä Intel ja Nokia pystyvät tekemään yhteistyötä. Nokialla nyt ei hirveän hyvät kokemukset ole Amerikan (ja Kanadan) ihmemiehistä mutta ehkä nyt onnistaa. Joskus pienempikin yritys voi ostaa isomman eli jonkinlainen diili saattaisi olla mahdollista Nokian ja Intelin kanssa. Ehkä Intel voisi ostaa Nokian tai sitten jonkinlainen strateginen yhteistyösopimus voisi olla mahdollista. Nokiaan sijoittaneet voisivat saada tuottoa jos Intel vaikka ostaisi Nokian pois kuleksimasta. Tässä voi spekuloida vaikka mitä, mutta konesaliliiketoiminta, vaikka onkin nyt kuuma sana; on myös varsin kovasti kilpailtu ala.

Jorma Ollilahan peräänkuulutti riskin ottoa ja nyt sitä sitten saatiin

Sinällään tekoäly liiketoimintaan meno tuntuu järkevältä. Suomi lähtee nyt vahvasti uuteen teknologiaan, jossa on isot mahdollisuudet. Samoin drooniliiketoimintaan meneminen tuntuu järkevältä. Näissä asioissa on tietysti synergialle isot mahdollisuudet. Riskit ovat isot mutta potentiaaliset tuotot ovat myös valtavia. 

Vanhoilla strategioilla ei olisi kuitenkaan kovin suurta menestystä saavutettu, koska jossain 5G liiketoiminnassa on niin kova kilpailu, ettei sieltä tavallisia 5G asioita tehdessä suurtakaan tuottoa ollut odotettavissa. Nyt on siis ainakin periaatteessa kaikki tiet valmisteltu menestykseen. Täytyy muistaa kuitenkin, etä tekoäly alalla on todella kova kilpailu. 

https://www.wolframalpha.com/input?i=nokia+intel 

T'äytyy muistaa vielä ikävä tosiasia, että Intelhän ei ole pärjännyt tekoälyliiketoiminnassa kovinkaan hääppöisesti ja samaten Intel on menettänyt markkinaosuutta datakeskuksissa Armille ja Nvidialle (ja muille). Tilanne ei siis ehkä kuitenkaan ole niin hääppöinen kuin voisi ensi vilkaisulta kuvitella. Ehkä Nokia sitten kuitenkin otti liian ison palan syötäväkseen. En rehellisesti välttämättä suosittele sijoittamaan Nokiaan lisää mutta toisaalta kyllä Nokialla on jonkinlainen pelipaikka. Toivottavasti EU ei taas pilaa kaikkea. Toivotaan ettei käy samalla lailla kuin Stephen Elopin kanssa.

Perinteisistä liiketoiminnastahan hallitus on ilmastohihhuloinnillaan pelannut Suomen ulos. Ilmastokompeensaatiosta tulee vielä valtavat laskut. Siellä sitten ostetaan Romanialta päästöoikeuksia. 

https://jtalous.blogspot.com/2024/11/sijoittaja-vie-rahat-amerikkaan.html

After only a little more than a year of running Intel’s Data Center and AI group – which is probably about as much fun right now as falling down the stairs – Justin Hotard has departed the chip maker to become the next chief executive officer of Nokia, which interestingly enough has a renewed interest in building cloud networks and making money at that.

Intel, of course, has mothballed its datacenter networking aspirations as it seeks to clean up the technical and financial messes that several generations of its leaders have created, which is extremely difficult given that GPU compute has come to dominate the datacenter budgets of the world and Intel doesn’t have one to sell. It doesn’t help Intel’s cause that AMD is in the driver’s seat with the X86 architecture and the hyperscalers and cloud builders are all working on their own server CPUs based on the Arm architecture to co-design their compute engines for their proprietary software stacks.

Hotard got his bachelor’s in electrical engineering from the University of Illinois in 1997 and an MBA from MIT Sloan in 2002. He worked as a sales engineering at Motorola and worked his way up the title ladder at Symbol Technologies and NCR before joining the Data Center Infrastructure group at Hewlett Packard Enterprise in August 2015. Eventually, Hotard ran the X86 server business and managed the H3C partnership with China, and did a one-year stint running HPE Japan before taking over HP Labs and its HPC and AI group in March 2021. If Nokia is going to be pushing harder into cloud datacenters with its networking – it has expanded its Ethernet fabrics and commercialized the open source SONiC network operating system in recent years – then Hotard is a good fit as the new CEO at Nokia.

https://www.nextplatform.com/2025/02/10/intel-datacenter-chief-departs-to-run-nokia-now-what/ 

https://areena.yle.fi/1-72626967

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti