torstai 28. maaliskuuta 2024

Talouskasvu

Synkkien arvioiden lähtökohtana on Suomen kokonaistuotannon heikko kehitys 15 vuoden ajan globaalista finanssikriisistä lähtien. Tämä on johtanut julkisen talouden pysyvään suureen alijäämään ja julkisen velan nopeaan kasvuun. Tuotannon heikkous on ennen kaikkea tuottavuuden heikkoutta. Työllisyys on lisääntynyt sen sijaan varsin hyvin vuodesta 2016 lähtien.

Suomi on jäänyt selvästi jälkeen luontevimmista verrokeistamme, Ruotsista ja Tanskasta. Tämä koskee niin tuottavuutta ja tuotantoa asukasta kohden kuin julkisen talouden tilaakin. Julkisen velan osalta olemme muuttuneet Pohjoismaasta tyypilliseksi EU-maaksi, eikä velkasuhteen kasvulle näy loppua. Ilman julkisen talouden vakauttamista pohjoismaista hyvinvointimallia ei loputtomiin voi pitää yllä.

https://www.vesavihriala.fi/2024/03/liian-murheellisten-laulujen-maa/ 

https://labore.fi/t&y/talous-yhteiskunta-1-2024/ 

Suomen talouskasvu on heikkoa. Ei voi mitään. Suosituksena pidän, että sijoittajan kannattaa viedä rahansa kasvumarkkinoille. Yhdysvaltojen ja Kiinan huipputeknologia ovat sellaisia kohteita, jonne vähät rahat kannattaa viedä. Suomessa ei osata muuta kuin lakkoilla. Kiinalainen kommunisti ei hyväksy lakkoja vaan painaa niskalimassa pitkää päivää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti