torstai 18. marraskuuta 2021

Suomi jäänyt kelkasta 5G tekniikassa

Takavuosina opimme ajattelemaan, että Suomi on mobiilitekniikan laboratorio, jossa uusia innovaatioita käytetään eturivissä. Tälle maineelle ei enää oikein ole katetta, mutta silti puolet suomalaisista pitää maatamme edelleen mobiiliteknologian edelläkävijänä. Tämä selviää Telian tutkimuksesta.

NMT- ja GSM-verkkojen aikaan kehityksen kärki oli ilman muuta Suomessa ja Pohjoismaissa. Vielä 3G:n myötä ja osin LTE-verkoissakin oli aihetta pitää Suomea mobiilitekniikan kehityksen kärkenä. 5G:n myötä tämä asema on mennyt meiltä ja koko Euroopalta.

Tällä hetkellä 5G-kehitys on nopeinta Kiinassa, Japanissa ja Koreassa. Yhdysvallat pitää tiukasti kiinni kärkiasemasta korkeammilla 5G-taajuuksilla eli millimetrialueella. Meillä on jaettu 26 gigahertsin taajuudet sopuisasti, mutta yksikään operaattori ei ole vielä ottanut verkkoa kaupalliseen käyttöön.

https://etn.fi/index.php/13-news/12839-luulemme-edelleen-ettae-olemme-mobiilitekniikan-edellaekaevijaemaa 

Suomi on jäänyt pahasti jälkeen, joka ei ole yllättävää. Kilpailijamailla kuten Yhdysvallat ja Kiina on Suomeen verrattuna lähes rajattomasti voimavaroja. 

https://www.wolframalpha.com/input/?i=china+usa+finland

https://www.dawn.com/news/1660089/pm-imran-underlines-mobile-operators-role-in-economic-growth 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti