torstai 2. helmikuuta 2023

Dataosuuskunta

Dataosuuskunta pitäisi viljelijän puolta – maatilojen datasta povataan uutta tulonlähdettä, mutta heikko neuvotteluasema uhkaa yksittäistä tuottajaa

Luken vetämä dataosuuskunta -hanke etsii kolmea aktiivista tuottajaorganisaatio tai osuuskuntaa, joiden kanssa se voisi rakentaa uusia liiketoimintamalleja.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/b638186e-123b-42bb-8484-89cb1bad7521 

Datasta on joskus joku puhunut jopa uutena öljynä mutta nämä puheet ovat pääasiallisesti liioittelu ja väärinymmärrystä. Datalla on taloudellinen arvo mutta pelkkä data ei tuota mitään. Se pitää jalostaa liiketoiminnaksi, joka on varsin vaikeaa. Pientä määrää datalla ei edes neuroverkkoja opeteta, koska dataa tarvitaan paljon siihen. Lisäksi datan pitää olla varsin laadukasta ja luotettavaa, että sitä voitaisiin käyttää edes johonkin. Tämä käytännössä tekee datasta sen verran vähäarvoista, että sillä on paha liiketoimintaa tehdä. Datasta saanee yleensä korkeintaan jonkinlaisen keräys palkkion ja se ei voi suuren suuri olla, jos aiotaan saada datasta tehdystä liiketoiminnasta vielä voittoakin.

https://www.talend.com/resources/data-value/

Kyllähän datalla joku arvo on, mutta suomen oloissa voi olla vaikea saada siitä irti mitään arvoa. En tiedä ehkä onnistuu, ehkä ei. Datalla voi olla jopa negatiivinen arvo. Kun maksaa konsulttipalkkiot ja muut kulut niin ei taida paljoa jäädä jäljelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti