tiistai 2. heinäkuuta 2024

Suppe ja raaka-aineiden hinta

Talous on sen verran monimutkainen ilmiö, että siitä on vaikea sanoa oikeastaan mitään.

Metsäalalla on investoitu viime vuosina Suomessa valtavasti. Tutkija varoittaa, että puuta ei riitä välttämättä enää kaikille.

– Metsäalalla itsellään eikä myöskään yhteiskunnassa laajemmin ole jotenkin yhtään valmiutta myöntää, että meillä on nyt selkeästi eri tilanne metsän riittävyyden suhteen, Donner-Amnell sanoo.

– Metsäpolitiikka on viritetty sen mukaan, että puuta riittää kaikkiin eri tarpeisiin raaka-aineeksi, nieluksi, luonnonsuojeluun, virkistykseen ja vähän kaikkeen. Ja siltä näyttikin aika pitkään.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tutkija-varoittaa-kasilla-merkittava-murrosvaihe-puuta-ei-valttamatta-riita-enaa-kaikille/8967566#gs.bmjyu2

Jos Supesta tulee totta niin, kuin nyt näyttää tulevan. Niin lienee perusteltua olettaa, että yhteiskunnan riistosuhteet muuttuvat. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hinta-suhteet ja käytetty tuotantoteknologia muuttuvat. Miten? Itse olen ajatellut, että ainakin raaka-aineiden kulutus ja samalla hinta tulevat luultavasti kasvamaan. Raaka-aineita tarvitaan melkein aina, kun raha vaihtaa omistajaa. Palvelutkin kuluttavat raaka-aineita vaikkei aina siltä vaikuta. Seiniin ja kattoihin tarvitaan kaiken maailman tavaraa. Näitä hinta suhteita on vaikea ennustaa mutta sillä on iso vaikutus. 

Luultavasti Suppe tulee nostamaan raaka-aineiden hintoja, koska niiden sisältämä potentiaali kasvaa. Lopputulemahan on kuitenkin tuntematon. Itse suosittelen aina muistamaan, että ainakin nykyteknologioilla raaka-ainetta kuluu koko aika enemmän. Tätä kannattaa pohtia ja lukea alan kirjallisuutta.

http://jtalous.blogspot.com/2013/04/suljettavat-paperikoneet.html

Aikanaan ajateltiin, että paperin kulutus pienenee mutta ei näin ole ainakaan vielä tapahtunut. Pakkausmateriaalia kuluu koko aika enemmän kun ihmiset tilaavat verkosta kaiken maailman tavaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti