lauantai 11. kesäkuuta 2011

Riskisijoittaminen Suomessa

Yksityiselle kasvuyrityssijoittajille ajetaan epäsymmetristä tuottoa eli jos valtiovalta Suomessa sijoittaa osakkeisiin , niin tuotot menisivät yksityisille sijoittajile.
http://www.talouselama.fi/yrityskaupat/article640522.ece

Järjestelyn tarkoituksena on edistää yksityistäriskisijoittamista lisäämällä sen tuottoja.


Yksi konkreettinen, mutta arkaluonteinen keino olisi epäsymmetrinen tuotto.
Hieno käsite tarkoittaa sitä, että julkinen rahoittaja tyytyy pienempään tuottoon kuin yksityinen sijoittaja.
Kasvuyrityssijoitukset alkavat kiinnostaa yksityisiä sijoittajia siinä vaiheessa, kun kun riskin ja tuoton suhde muuttuu riittävän houkuttelevaksi. Rahaston voitonjaossa voidaan sopia, että valtaosa mahdollisesta tuotosta päätyy yksityiselle sijoittajalle.
http://www.talouselama.fi/yrityskaupat/article640522.ece

Itse en pidä sijoittajien tukemista tai yritystukia muutenkaan pääasiassa järkevinä. Epäsymmetrinen tuotto voi pienentää sijoittajien halua toimia yrityksen eduksi. Elikkä yksityiset sijoittavat vain käyttävät valtion rahat ja sitten häipyvät. Muutenkaan tuollainen yritystoiminta, joka tarvitsee valtavia tukia ei voi olla järkevää. Suomessa on lähdetty järjettömään projektiin tehdä Suomesta jonkinlainen yritystoiminnankeskus. Käytettävissä olevilla ihmisresursseilla liiketoiminta mahdollisuudet ovat varsin rajoitetut ja kannattaa miettiä kannattaako lähteä tuomaan ulkomailta tarvittavia ihmisresursseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti