tiistai 6. syyskuuta 2011

Teknologia luo vaurautta


Republikaanien rakastama tarjonnan talouspolitiikka kertoo, että kun leikkaamme ylimpien tuloluokkien verotusta, he innostuvat sijoittamaan rahansa, ja rahat lopulta valuvat kaikkien yhteiskuntaluokkien taskuihin. Teoria sanoo, että lopulta jokainen yhteiskuntaluokka hyötyy rikastuvasta yläluokasta.
Nätti idea, mutta se ei toimi. Jokainen vakava tutkimus kertoo, että kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on kasvanut rajusti viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan. Nouseva vuorovesi ei ole nostanut kaikkia veneitä. Itse asiassa keski- ja työväenluokat ovat köyhtyneet, ja köyhien lukumäärä on ainoastaan kasvanut.
Marko Maunula kirjoittaa varakkuudesta ja köyhistä. 
http://suomenkuvalehti.fi/blogit/americana/koyhat-verolle

http://jtalous.blogspot.com/2011/11/bill-gates-ja-koyhat.html

http://jtalous.blogspot.com/2011/09/sadetakki-keraa-vetta.html

Maunulan sinällään hieno kirjoitus unohtaa sen valtavan elintason nousun mitä teknologia on tuonut kansalle. Tänä päivänä köyhilläkin on Amerikassa käytössään tietokoneet ja paljon vapaata teknologiaa. Köyhät voivat käyttää vapaata koodia ilmaiseksia ja se tekee heistä valtavan varakkaita. Lisäksi köyhät voivat ladata Internetistä tietoa vaikka mistä ilmaiseksi ja tämä tieto on valtavan arvokasta. Amerikkalaisella köyhällä on käytössään enemmän tietoa ja teknologiaa kuin rikkailla 20 vuotta sitten.

Jo Raamatussa puhutaan näistä asioista, Jeesus jakaa leipää ja se moninkertaistuu. Tällä Jeesus kuvaa juuri vapaata koodia ja sen kykyä luoda. Ihmiskunnan käytössä olevat fyysiset resurssit tulevat tulevaisuudessa romahtamaan per asukas, mutta ihmiset voivat löytää elämän vapaasta koodista ja sen luomasta hyvinvoinnista. Tietoa ja osaamista voi olla rajattomasti vaikkakin fyysiset resurssit olisivat niukat. Yhteistyö itsessään, luottamus ja rakkaus voivat luoda valtavaa vaurautta ilman kovinkaan suurta fyysisen pääoman määrää.
http://jpoli.blogspot.com/2011/09/paalijarvi-loukkasi-rastimon-kunniaa.html

http://blogi.tsoots.fi/2010/12/aamuhartaus-pelastusarmeijan-paamajassa-3-12-2010.html

http://vapaakoodi.wordpress.com/2009/03/07/arvosta-vapaiden-ohjelmistojen-kehittajia-thank-a-dev-day/

http://jpoli.blogspot.com/2011/07/moderni-luokkataistelu.html

http://neptunet.net/blogi/2011/06/11/nostan-mukini-vapaan-koodin-openofficelle/

http://jtalous.blogspot.com/2011/07/avoin-kood-foss-ja-kehityskustannusten.html

http://vesirajassa.blogspot.com/2009/03/avoimen-koodin-historiallinen.html

Kun Pham Nuwen muokkasi satojen vuosien takaista paikallistajien koodia valovuosien päässä lähimmältä ihmisten asuttamalta planeetalta, kuinka hän olisi tehnyt sen, jos lähdekoodi ei olisi ollut mukana paikallistajissa? Yleisemminkin, varustettaessa avaruusalusta tähtien väliselle lennolle, mikään muu vaihtoehto kuin kaiken koodin ottaminen mukaan avoimessa muodossa ei ole mahdollinen.
http://vesirajassa.blogspot.com/2009/03/avoimen-koodin-historiallinen.html

http://kirjakauppa.blogspot.com/2009/03/vernor-vinge-taivaan-syvyydet.html


 
Lisätty Zinnia Jones: It Gets Better -video

Elintaso in tosiallisesti kohonnut valtavasti uuden teknologian myötä mutta koska ihmiset käyttävät vieläkin vertailukohtana vanhaa aikaa ja sen teknologiaa he eivät huomaa omaa vaurauttaan.
http://enveconomics.blogspot.com/2011/05/dematerialization-and-rematerialization.html

Esim. Youtubestä löytyy opetusmateriaalia, joka lähtöön ilmaiseksi eli vain 20 vuotta sitten tätä tietoa ei olisi ollut saatavissa muualta kuin isolla rahalla Amerikkalaisista huippuyliopistoista ja nyt sen saa ilmaiseksi.

3 kommenttia:

  1. Vai että voivat köyhät käyttää vapaata lähdekoodia ja ovat siksi valtavan rikkaita. Jo on niin todellisuudesta vieraantunut mielipide, että sai leuan loksahtamaan. Todistaa lähinnä sen, ettei kirjoittajalla ole käsitystä köyhyydestä, varsinkaan USA:ssa. Minimipalkalla ei elätä perhettä ja päivästä loppuvat tunnit kesken. Köyhät ovat pahimmillaan kahdessa tai kolmessa työpaikassa ja joutuvat silti laittamaan lapset nälkäisenä nukkumaan. Siinä ei lähdekoodilla jeesustelu (kirjaimellisesti!) auta.

    VastaaPoista
  2. Köyhät pystyvät parantamaan omaa elintasoaan käyttämällä niitä mahdollisuuksia mitä nykyteknologia antaa. Kyvyttömyys hyödyntää olemassaolevia mahdollisuuksia on suurta köyhien keskuudessa ja siksi he ovat pitkälti köyhiä.

    VastaaPoista
  3. Lisäsin Don Boudreaux'n puheen.

    VastaaPoista