keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Suomi tuottavuuskriisissä

"Rauhoittavat työllisyysnumerot" peittävät Ollilan mukaan alleen pelottavan tulevaisuuden. Suomen talouskasvu riippuu tuottavuuden kasvusta, koska väestön vanhetessa työtuntien määrä vähenee. Tuotannon supistumisesta huolimatta yritykset eivät ole vähentäneet merkittävästi työvoimaansa. Se on aiheuttanut Ollilan mukaan "tuottavuusvajeen", jonka suuruus on 150 000 henkilötyövuotta.
http://www.hs.fi/talous/Jorma+Ollila+Suomessa+liikaa+tehottomia+ty%C3%B6ntekij%C3%B6it%C3%A4/a1305549454984

Työn tuottavuus ja talouden tehokkuus ovat tärkeitä asioita ja tuottavuutta pitää kehittää. Suomi on jäänyt jälkeen monista yhteiskunnan teknologisista muutoksista.

Yhteiskunnan tuottavuus on kuitenkin eri asia kuin yksittäisen yrityksen tuottavuus. Iso tekijä on kyky modernisoida taloutta ja luopua vanhasta. Paperista on tullut painolasti taloudellemme, koska se sitoo valtavasti resursseja. Puusta voitaisiin tehdä joko energiaa tai vaikka asuntoja mieluummin kuin paperia. Uskon, että moni suomalainen homeasuja asuisi mieluummin puhtaassa ja raikkaassa puuasunnossa kuin lukisi sanomalehteä.

Käsittääkseni Suomessa on kuitenkin monia talouden modernisaatioita menossa eli tilanne ei ehkä ole todellisuudessa kovin huono, mutta resursseja ei silti tule sitoa heikosti tuottavaan tuotantoon vaan nyt pitää tehdä kaikki voitava, että talouden modernisaatio kiihtyy eikä pysähdy.
http://chinahour.blogspot.com/2011/11/eying-china-us-expands-military-ties-to.html

Iso osa tuottavuutta on se, että kyetään keskittymään omiin vahvuuksiin kansainvälisen kaupan avulla.
http://tupakkamiehenosingot.blogspot.com/2011/11/maistuuko-kalapuikko.html

http://jtalous.blogspot.com/2011/11/armollinen-kapitalismi.html

Missään nimessä tuottavuutta ei saada parannettua, että estetään kansainvälistä kauppaa ja globalisaatiota. Itse tekeminen pääasiassa alentaa tuottavuutta jos vaihtoehtona on käyttää kv. kauppaa (eli ostaa tai ulkoistaa). Toisaalta kyky tehdä itse ilman ostamista on kuitenkin tärkeää, ettei synny liiallista riippuvuutta mutta itse tekeminen ei silti pidä olla mikään itseisarvo.

Hyvinvointimme on rakentunut ja rakentuu talouden kasvulle, joka pitkällä aikavälillä yleensä perustuu pääosin tuottavuuden kasvuun. Tulevina vuosikymmeninä Suomen talouskasvu perustuu itse asiassa kokonaan tuottavuuden kasvuun, koska väestörakenteen muutoksen vuoksi työtuntien määrä vähenee väistämättä.
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Yritysten+tuottavuus+on+romahtanut/a1305549446125

Tilanteen vakavuus olisi ymmärrettävä nykyistä paremmin, jotta pystyttäisiin tekemään välttämättömiä rakenteellisia ratkaisuja. Lisäksi tarvitaan toimia, jotka lisäävät yritysten investointeja aineelliseen ja aineettomaan pääomaan. Vain tällä tavalla Suomeen luodaan uusia tuottavia työpaikkoja ja vaurautta. Ratkaisut eivät ole helppoja, ja niillä on varmasti epäsuosittuja sivuvaikutuksia.
Samalla häiritään yritysrakenteiden tervettä muutosta, joka on tuottavuuden kasvun välttämätön osatekijä. On tärkeämpää suojella yksittäistä työntekijää ja markkinatalouden toimivuutta kuin yksittäisiä yrityksiä.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Yritysten+tuottavuus+on+romahtanut/a1305549446125

Yritysten suojeleminen kilpailulta on yleensä aiheuttanut katastrofin. Nokiankin nykytila johtuu siitä, että Nokia kuvitteli olevansa suojassa kilpailulta. (tässä paino sanalla kuviteltu eli vähän eri asia kuin suojelu mutta lopputulos oli sama.)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti