maanantai 23. huhtikuuta 2012

Ollila luokaton johtaja

Analyytikot pitävät Nokian hallituksen puheenjohtajuuden jättävän Jorma Ollilan työtä heikkona tai jopa luokattomana. Ylen MOT-ohjelman kyselyssä 40 prosenttia vastaajista luonnehtii tällaisin sanoin hänen toimiaan.
http://www.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/2012/04/23/nokia-analyytikot-ylelle-ollilan-tyo-jopa-luokatonta/201227925/12

Nokian ongelmat johtuvat varmasti ainakin osittain ylimmän johdon luokattomuudesta ja kyvyttömyydestä hahmottaa kännymarkkinoidan kehityskulkuja. Lähes kaikille Nokiaa ja kännymarkkinoita seuranneille on ollut jo pitkään selvää, että Android ja mahdollisesti Boot to Gecko ovat kovaa kamaa ja niille ei Microsoftin luomuksilla kilpailla.

Jorma Ollila ei ollut sellainen liiketoimintanero kuten hän halusi itsensä kuvata vaan ihan normijohtaja, jolta meni sormi suuhun kun markkinat vähän muuttuivat. Viisaampi johtaja olisi osannut erota ei enää ymmärtänyt markkinoiden muutosta. Nokian ylin johto on koostunut ja koostuu vieläkin toisen luokan kyvyistä, jotka on valittu sinne toisten toisen luokan kykyjen toimesta.
Johto poti kroonista, tiedostamatonta huonoa omaatuntoa ja outoa arvovaltakirroosia, sillä Nokian johto yritti kasvuvaiheen aikana vastustaa toistuvasti nuorten insinöörien innovaatioita, kerta toisensa jälkeen. Nokian johto torjui viimeiseen asti ajatuksen, että kännykästä väistämättä muodostuu visuaalinen taskutietokone.
http://finnsanity.blogspot.com/2012/04/nokia-ja-outo-itsetuhon-kierre.html

Nokiaa on turha kylläkään syyttää insinöörien yhtiöksi, koska yleensä tekniikan ammattilaiset ovat kuitenkin kiinnostuneita tekemään edistyksellisiä laitteita, syyt ovat muualla kuin insinööreissä ja muissa tekniikan ammattilaisissa. Osa syystä voi olla, että Nokiassa painottuivat tietyt insinööritieteiden haarat, jotka eivät käsitelleet käyttöliittymiä.
http://www.piksu.net/artikkeli/j%C3%A4lkiviisastelu-pois-ja-j%C3%A4rki-k%C3%A4teen

http://www.city.fi/artikkeli/Nokian+kipu+mun+etu/4655/

 

2 kommenttia:

  1. Totta joka sana. Itselläni meni usko koko Nokiaan viimeistään siinä vaiheessa, kun Jorma Ollila ei millään muotoa vastannut reklamaatiooni saamastani törkeästä kohtelusta. Ei ollut rohkeutta myöntää . Ne nimittäin olivat syyllistyneet härskisti yksityisyyteni kaiveluun eri tiedostoista - lähetettyäni vioittuneen puhelimeni heille huoltoon. Sain törkeän ja loukkaavan kirjeen jonka kopion lähetin itse Jorma Ollilalle. Ei tullut vastausta ! Ilmeinen Nokian tapa kohdella asiakasta ?! Puhelinta ne eivät edes yrittäneet korjata !!! Tai kun ne palauttavat huoltoon toimitetun puhelimen räjähdysvaaralliseksi todetulla akulla - katso Mobil 9/2007, www.mobil.se - takaisin ! Törkeää ylimielisyyttä. Nokian johto on todellakin ollut ns. 2nd.class tasoa. Itseriittoista , sanoisin.

    VastaaPoista
  2. Muistaessani, tulee aina mieleen se aika , kun Nokian insinöörit olivat kehittäneet supermodernin kosketusnäytöllisen älypuhelimen. Tämä oli silloin jolloin ette edes olleet kuulleet mistään iPhone nimisestä tuotteesta ! Kysykää Jorma Ollila nimiseltä johtajalta miksi sitä ei otettu tuotantoon ?! Siitä päivästä se alamäki alkoi. Sitä nimitetään käsitteellä evoluutio. Nokian paikalleen jumiutunut "kehitysvammainen" johto siitä on vastuussa. Kun hukataan mahdollisuus , jota ei enään saada.

    VastaaPoista