torstai 5. heinäkuuta 2012

Piilaakso

HP, Intel ja monet sotilasteknologiaan liittyneet yritykset (sekä tietenkin kuuluisa Stanfordin yliopisto) sijaitsivat jo tuolloin kivenheiton päässä Jobsin kodista. Lämmin ilta, ystävälliset ihmiset, loputon usko tulevaan, taloudellisen menestymisen halu, lapsenomainen innostus uusista jutuista... voiko innovaatioille kuvitella hedelmällisempää maaperää?
http://pjarvinen.blogspot.fi/2012/07/steve-jobsin-jalanjaljilla.html

Piilaaksossa on syntynyt poikkeuksellisen paljon teknologiayhtiöitä. Yhdysvalloissa (kuten muuallakin) huipputeknologia on pääasiassa armeijan rahoittamaa. Sotilaspuolella tutkimusbudjetit ovat valtavia ja teknologioita on aikaa tutkia vuosikymmeniä. Sotilaspuoli on hyvin tärkeä rahoittaja Yhdysvalloissa huipputeknologiassa.
http://www.talouselama.fi/uutiset/vapise+piilaakso+kiina+tulee+oikeasti/a2136533

Kuluttajateknologiat ovat vain jäävuoren huippu eli kuluttaja ei missään nimessä ole määräävä tekijä huipputeknologian synnyssä. Suomen julkisen sektorin pienet rahavarat ja pieni väestö tekevät Suomelle mahdottomaksi tulla todelliseksi huipputeknologiamaaksi. Huipputeknologia tarvitsee suurvallan resurssit (USA, Kiina, Neuvostoliitto).

Julkisessa keskustelussa innovaatioissa Suomessa ei ole ehkä riittävästi tuotu esille, että teknologia on myös sotilaspoliittista peliä eikä mitenkään kuluttajavetoista. Kuluttajavetoisuus on vain harhaa...Facebookissa ja muissa on jo kauan ollut tiedossa, että niiden takana on Amerikan tiedusteluteollisuus (NSA, CIA, Darpa jne). Luultavasti myös amerikkalaiset konsulttipalvelut ovat tiedustelun ja sotilaskompleksin käsikassaroita (BCG=Boston Consulting Group,  McKinsey, J.D. Edvards...). Microsoft on myös osa tätä kompleksia. Kiina ei halua olla Amerikan orja vaan haluaa olla oikeasti riippumaton ja itsenäinen. Itsenäisyyden ja riippumattomuuden takia Kiina on valmis rahoittamaan teknologiatutkimusta. Kiinalaiset johtajat ymmärtävät että ilman omaa teknologiaa Kiina ei kykene koskaan itsenäistymään Lännen holhouksesta.
http://kissakaveri.blogspot.fi/2012/07/kannykissa.html


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti