sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Kasvuyrityksen osaamisen vaiheet

Minua on VC (Venture capital) ja pääomasijoitustoiminnassa aina häirinnyt exit-keskeisyys. Eli kun yritystä on omistettu tietty aika, siitä täytyy aina päästä eroon. Ymmärrän tämän lähtökohdan täysin VC:n ja pääomasijoittajan näkökulmasta, jossa heidän ansaintalogiikkansa perustuu halvalla ostamiseen ja kalliilla myymiseen mutta yrittäjänä en tuota exit-ajatusta pidä tärkeänä. Päinvastoin, koen sen jopa vastenmielisenä. Toki joissain tapauksissa omistajan muutos ei välttämättä tee suurta muutosta yritykseen mutta useassa tapauksessa näin kuitenkin käy.

Miksi alkaisin rakentamaan hienoa yritystä, pistäen siihen kaiken energiani, arvoni ja osaamiseni, jos takaraivossani jo tiedän, että pääomistajani tulee vaatimaan yrityksen myyntiä muutamien vuosien jälkeen? Miksei perustajatiimi voisi keskittyä alusta pitäen tekemään maailman parasta, tietäen, että se saa päättää yrityksen kohtalosta itse? Toki, jos jossain vaiheessa yrityksen elinkaarta päädytään yrityksen myyntiin, se on täysin hyväksyttävää mutta pääasia on se että päätökset saa tehdä itse.
http://www.piksu.net/artikkeli/pois-exit-keskeisyydest%C3%A4-kasvuyritt%C3%A4jyydess%C3%A4

Lasse Mäkelä kirjoittaa kasvuyrittämisestä. Mäkelä unohtaa (tai ei tiedä), että yrityksen kasvun eri vaiheissa haasteet ovat aivan erilaiset eli itseasiassa osaamisen ja kaiken muunkin tarpeet ovat vallan erilaiset. Lisäksi usein yritys on arvokkaampi osana jotain isompaa kokonaisuutta kuin itsenäisenä eli sama johtaja/omistaja tiimi ei yksinkertaisesti kykene yleensä johtamaan yritystä tehokkaasti ja järkevästi. Yrityksen myyminen on usein järkevää ja monesti jopa välttämätöntä. Parempi myydä yritys hyvään hintaan kuin parin vuoden päästä olla konkurssissa. Yrittäjyys on suuremmissa yrityksissä usein tehoton tapa toimia ja soveltuu vain pieniin tai keskisuuriin yrityksiin. Yrittäjävetoinen yritys pidemmän päälle yksinkertaisesti ei enää pärjää. Suuremmissa yrityksissä valta ja tapa toimia institutionalisoituu rakenteisiin. Yrittäjät eivät yleensä kestä tälläistä muutosta henkisesti vaan pyrkivät jatkamaan yrittäjämäistä toimintaa, silloin kun pitäisi institutionalisoida toiminta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti