maanantai 24. joulukuuta 2012

Informaation ja teknologian elinaikaodote

Nassim Taleb on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin informaation ja teknologian odotettavissa olevista elinajoista. Pitäisin huomioita erittäin mielenkiintoisina ja osuvina.
http://www.wired.com/opinion/2012/12/worlds-not-ending-but-technologys-aging-backwards/

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory
Monet vanhat ajatukset ovat vieläkin varsin relevantteja ja elinkelpoisia mutta monet uudet innovaatiot tulevat häviämään nopeasti. Informaation eliaikaa ei saa normaalijakautumasta vaan se on vahvasti se tulee valtavan vinosta jakaumasta. Tämä huomio selittää paljon ja ei ennusta Nokialle hyvää. Teknologiamarkkinoilla ei yksinkertaisesti tapahdu keskiarvoistumista (reverse-to-mean) kuten jotkut fantasioivat (mm. Vesa Puttonen).

Itse en näistä tilastollisen ajattelun ylikorostajista kauheasti välitä, koska informaatio ei käyttäydy normaalijakauman mukaisesti. Sinällään se että ei tapahdu paluuta normaalijakaumaan on hyvä asia niille, jotka haluavat tehdä strategiaa isolla S:llä, koska silloin tilastoniilot eivät pääse sotkemaan hyviä strategioita. Itse omassa ajattelussani korostan juuri Strategiaa ja taktiikkaa. Tilastomatematiikalle on sovelluksensa mutta sillä on myös rajoitteensa. Etenkin jos mennään normaalijakauman ulkopuolelle niin tilastomatematiikka ei enää ole ihan yksinkertaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti