maanantai 17. joulukuuta 2012

Telakoille ei tukea

Itse en pääasiassa kannata tukea teollisuudelle enkä millekään muullekaan ilman tarkkaa harkintaa. Teollisuustukien hyödyllisyys pitää tutkia hyvin tarkkaan joka tukitapauksessa. Tuilla on paljon haittavaikutuksia ja ne eivät ole mitenkään siunauksellisia. Telakoiden tukeminen on sikäli ongelmallista, että laivat eivät hyödytä suomalaisia mitenkään eli kaikki hyöty tulee nimenomaan sitä kautta, että laivojen myynnistä saadaan rahaa ja laivoihin saa myytyä tavaraa.

Jos suomalaiset matkustaisivat laivoilla tai niillä kuljetettaisiin suomalaisille hyödyllistä tavaraa niin silloin hyötyjä tulisi myös laivojen käytöstä mutta nyt niin ei tapahdu. Suomalaisten omat kuljetustarpeet ovat niin pienet, että sitä varten ei nykymaailmassa kannata ylläpitää teollisuutta. Erityisesti koska suomalaiset laivat ovat liian kalliita suomalaisten omaan käyttöön.
http://www.ts.fi/uutiset/talous/428115/STX+esiin+eduskunnassa++Uotila+vaati+lainaa+Orpo+ei+maininnut

Telakat (STX) ja yleensäkin meriteollisuus voivat olla teollisuudenala johon Suomen ei kannattaisi sijoittaa ollenkaan. Itse en kannata tukitoimia, koska tukeminen vääristää taloutta. Tukien haitallisuus on varsin laajalti tunnustettu tosiasia.
http://www.verkkouutiset.fi/index.php/talous/982-talous/114276-suomen-yrittajat-stx-finlandin-rahoitus-ratkaistava-nopeasti
Turun STX-telakka on havitellut sopimusta loistoristeilijän valmistamisesta amerikkalaiselle yhtiölle. Yhtiö kuitenkin maksaisi vasta laivan valmistuttua, minkä vuoksi STX on sanonut tarvitsevansa valtiolta lainaa 50 miljoonaa.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/55893-telakkayhtio-pyytaa-suomelta-50-milj-eu-valtion-ei-pida-viivytella

Jos tuki voidaan myöntää esim. lainana ja sitten valtio saa sille riski (väh. 20%) huomioonottaen kohtuullisen tuoton niin silloin pitäisin mahdollisena, että valtio voi myöntää lainan. Olemattomat tuottovaatimukset tuhoavat yritysten insentiivit toimia tehokkaasti ja tämä olisi väärin yrittäjiä kohtaan jotka kykenevät tekemään tulosta.

Eiroopan talousongelmat johtuvat pitkälti siitä, että pääoman tuottovaatimukset on poliittisilla päätöksillä mitätöity ja siten euroopan pääomat on kohdennetu järjettömästi julkiseen törsäilyn rahoittamiseen ja huonosti (tai olemattomasti) tuottaviin sijoituksiin. Telakkojen tukeminen on saman politiikan huipentuma ja siten järjetöntä.
http://euroetana.blogspot.fi/2012/12/teollisuuden-sahkonkulutus-saavutti.html

Laivojen valmistus on energiaintensiivistä. Tälläinen tuotantomalli ei pyöri millään tuulivoimalla ja siten sitoo Suomen ydinvoimaan.
http://yle.fi/uutiset/risteilijakaupan_lainaehtoja_hierotaan_viela_tanaan/6419697

Laivateollisuuden tukeminen tarkoittaa samalla, että laivoihin laitetaan energiaa valtavasti ja samalla lämmitetään maapalloa. Ilmastonmuutoksen kannalta turhien laivojen rakentaminen on ylellisyyttä, johon meillä ei ole varaa.
http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127359-hallituksen-suhteellisuudentaju-hukassa

http://ilmastohuijaus.blogspot.fi/2012/12/ilmakeha-on-kaoottinen-systeemi.html

http://ilmastohuijaus.blogspot.fi/2012/12/ilmakeha-on-kaoottinen-systeemi.html

Energiaintensiivisen teollisuuden tukeminen on valinta saastuttavan elinkeinorakenteen puolesta.
http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/9195-sttk-n-maenpaa-varoittaa-hidastelusta-valtiolta-tukea-stx-n-telakalle

http://www.demari.fi/politiikka/paakirjoitukset/8706-jattilaivan-tilaus-tulisi-kreivin-aikaan

Degrowth talous ei tarvitse juurikaan talouskasvua vaan toimii vallan hyvin myös talouslaskun aikaan.
http://thomastaussi.blogspot.fi/

Suomi ei tarvitse työtä vaan työttömiä leppoistajia jotka osaavat nauttia elämästä.
No, he [korealaiset] yrittävät tietenkin vedättää, että mennään sitten Ranskaan, kun Ranskan valtio antaa apua. Jos heillä on vaihtoehtona rakentaa laiva siellä niin, että joku muu hoitaa viulut, niin bisnesmies katselee aina rahan perään. Tämä on raakaa peliä, Saarikangas sanoo.
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/12/17/iso-masa-stxn-ahdingosta-harskia-pelia-korealaisilta/201243920/12

Korealaisten ei kannata antaa vedättää vaan antaa sitten kaatua koko telakkateollisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti