sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Eurokriisi ja taloustiede

Ekonomistit yrittävät turhaan ennustaa eurokriisin etenemistä jäykillä laskentamalleilla. Suomalaisilla pelitutkijoilla on tähän ratkaisu: tehdään kriisistä realistisen raaka toimintapeli, jossa kaikki keinot ovat sallittuja.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/29/uusi-ratkaisu-kriisiin-veda-leikkimarkkinoita-koniin/201117722/12

Suurin osa taloustieteellisestä tutkimuksesta tutki taloutta silloin kun se on suhteellisen lähellä tasapainotiloja ja suhteellisen vakaalla pohjalla. Suurin osa talousteoreettisista mallaista on järkeviä vain silloin kun talousjärjestelmä toimii suhteellisen rauhallisesti. Lineaariset mallit ovat voimassa vain hyvin pienellä alueella tasapainon ympäristössä eli niiltä ei voi odottaa mitään kaoottisessa tilanteessa.
Niissä on aina pyrkimys tasapainotilanteeseen, esimerkiksi määräämällä että euro pysyy aina olemassa. Näin yksi muuttuja on lukittu, toisin kuin todellisuudessa. Sen sijaan esimerkiksi sotilaiden käyttämissä strategiapeleissä vastustajakin voi aina voittaa, hän sanoo.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/29/uusi-ratkaisu-kriisiin-veda-leikkimarkkinoita-koniin/201117722/12

http://research.ics.tkk.fi/cog/simulation11/TKK-ICS-R40.pdf

http://www.bbc.co.uk/sn/hottopics/climatechange/climate_challenge/aboutgame.shtml

Simulaatiopelejä on tehty ja ainakin Yhdysvaltain armeijalla on isoja projekteja kokonaisten kansojen sosiaalisen käyttäytymisen simulointiin. Taloustieteissä ei kuitenkaan simulaatiota ole kovin paljoa harrastettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti