torstai 27. tammikuuta 2011

Nokia rankkojen muutosten edessä

Nokian taloudellinen tilanne on lyhyessä ajassa heikentänyt dramaattisesti.
http://www.oulunews.com/nokia-harkitsee-voimien-yhdistamista-muiden-ekosysteemien-kanssa

Älypuhelimissa Nokia ei pärjää ja halpiskännyköissä Kiinalaiset syövät puurot Nokian lautaselta. Johtaminen ja strategia ovat Nokiassa karanneet käsistä ja Ollilan kyvyttömyys näyttäytyy Nokialaisille käsittämättömänä Liirumlaarumina. Mikä Nokialle neuvoksi?

Karvinen Katastrofi


Jouko Karvinen Stora Ensosta lienee katastrofaalinen valinta Nokian hallitukseen.

maanantai 17. tammikuuta 2011

Tiede, ympäristöpolitiikka, ja talous

Marko Hamilo bloggaa Tiede lehdessä DDT:stä ja ympäristöpolitiikan kiemuroista.
"Hyökkäys Carlsonia vastaan on siis niin naurettava ja perustuu niin helposti tarkastettaviin virheellisiin väitteisiin, että ainoa oikeasti mielenkiintoinen asia, jonka parissa kannattaisi käyttää muutama tunti nettiä tutkien, onkin että miksi ihmeessä tällaisia kampanjoita oikein kehitellään?
Yksi vastaus on, että vääristelemällä ei vain nykytutkimusta (kuten ilmastodenialistit ovat tehneet), vaan myös historiaa ympäristöpolitiikan viholliset onnistuvat horjuttamaan luottamusta ympäristötieteeseen ympäristöpolitiikan perustana. Jos Rachel Carson oli väärässä, kuinka väärässä ovatkaan ilmastotutkijat? Varmaan pahempia kuin Hitler, Stalin, Mao ja Pol Pot yhteensä."

Politiikkaa tehdään juuri siten, että horjutetaan sitä arvovaltaa mitä vastapuoli nauttii. Puhujan yhteiskunnallinen legitimiteetti pyritään murentamaan.

"Yhdysvalloissa on uskonnollisen kulttuurikonsevatiivisen tiedevastaisuuden ohella myös talousliberaalia tiedevihaa. Itselleni on mennyt kohtuuttoman kauan sen tunnistamiseen - olen uskonnoton kulttuuri- ja talousliberaali - mutta pakkohan se on myöntää, että sekin osa amerikkalaista oikeistoa, johon joiltakin osin voisin samaistua, ei joko ymmärrä tieteestä mitään tai sitten se on taktisista syistä uhrannut tieteen puolustaakseen taloudellisia vapauksia sellaistakin sääntelyä vastaan, jolle on järkevät perusteet."

Marko Hamilo ei ehkä tunnista sitä, että kaikki tiedemiehet eivät lähde modernistisesta viitekehyksestä ja siten tiedekäsitys voi poiketa aika paljon. Luonnontieteilijöiden käsitykset asioista poikkeavat siitä, mitä muiden alojen tieteilijät ajattelevat. Yhteiskuntatieteilijälle ei ole millään lailla selvää, että yhteiskuntapolitiikka pitäisi perustaa luonnontieteelle.

Merchants of Doubt

http://enveconomics.blogspot.com/

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Piiloprotektionismi ja Nokia

Huomasin Suomi24 keskustelualueella, että huolestuneet kansalaiset ovat perustaneet Facebookin tukiryhmän Nokialle. Ilmeisesti tukiryhmän tarkoituksena olisi, että ihmiset ostaisivat Nokian kännyjä. Pienelle maalle kuten Suomelle kansainvälinen kauppa on elintärkeää, ja siten kaikki kaupanrajoitukset ovat haitallia, myös kansalaisliikkeiden pyrkimykset rajoittaa kansainvälistä kauppaa. Suomalaisten ostoilla ei nyt sinällään ole paljoa merkitystä, eikä näistä FB ryhmistä mitään haittaa oikeasti ole mutta vapaa kauppa on silti se, joka Suomea pyörittää.

Tuskin Nokian imagolle tekee hyvää, että sitä ostetaan lähinnä Suosi Kotimaista periaatteella.