perjantai 23. huhtikuuta 2021

Nokian tuho

Känny Nokian tuhoutuminen on vielä(kin) ajankohtaista vaikka siitä onkin jo aikaa. Luultavasti syitä romahdukseen on monia. Ilmeisesti ylin johto ei ymmärtänyt kuka on asiakas. Asiakas oli aikanaan ollut monessa markkinassa operaattori eikä loppukuluttaja (tai yritysasiakas). Applelle asiakas oli kuitenkin loppukäyttäjä eikä operaattori. Toinen romahduksen syy varmaan oli matriisiorganisaatio. Matriisiorganisaatio vaikka "teoreettisesti" onkin hieno on käytännössä osoittautunut katastrofiksi.  

Nyky Nokia on verkkoyritys eikä kännytoimija. Kännyliiketoiminnan perusteet muuttuivat siinä ennen 2010 siten, että alalle tuli massiivisia yrityksiä, jotka tulivat maista joissa on valtava teknologinen osaaminen eli USA ja Kiina. Kiinassa riittää insinöörejä ja muita tiedeihmisiä, sama koskee Yhdysvaltoja. Kiinassa pystyään kouluttamaan sellaisia määriä insinöörejä, että sitä ei suomalainen edes ymmärrä. Lisäksi kun on isot ihmismassat kyseessä niin aina löytyy todellisia huippulahjakkuuksia. Kaiken kaikkiaan Nokian menestys oli ihme. Suomalaisilla oli ihme kuvitelmat siitä, että Suomi on joku mobiiliteknologian ihmemaa. Suomen kokoisella maallla on varsin pienet voimavarat kun isot maat kuten Kiina rupeaa tekemään jotain. Sama tietysti koskee Yhdysvaltoja. Yhdysvalloissa on Suomeen verrattuna lähes rajattomasti voimavaroja. Kiina kommunistisena maana pystyy mobilisoimaan vaikka kuinka paljon voimavaroja jonkun tekniikan kehittämiseen.

https://ennenmikrotietokoneita.blogspot.com/2021/02/nokia-mikko-1-suomalaisen.html

https://bittimittari.blogspot.com/2019/10/retrokannykka-nokia-e71-loytyi-kaapista.html

Aikanaan Kiinaan suhtauduttiin vähän halveksivasti ja heidän teknologiselle osaamiselleen naurettiin. Vaikka Kommunistit ovat aina olleet kova luu tieteessä ja teknologiassa. Aikanaan Neuvostoliitto (NL) oli hyvinkin edistyksellinen sekä tieteessä että teknologiassa. 

http://kommunistit.blogspot.com/

http://naskinen.blogspot.com/2018/06/kommunismi-euroopassa-elaa-enaa.html

Kokeile Nokia hakua:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti