tiistai 17. elokuuta 2021

Linux - edullinen

Tässä on tullut käytettyä Fedora 34:ää jo jonkin aikaa. Kokemukset ovat olleet hyvät. Fedora on toiminut niin kuin pitääkin. Käytetty kone on aika vanha ja tehot ovat nykymittapuussa pienet mutta Fedora toimii silti sen verran hyvin, että käytössä ei ole ongelmia.

Voiko Fedoraa suositella? Lyhyt vastaus on, että voi. Peruskäyttöön riittävä. Itse käytän lähinnä selainta. Vaativalle käyttäjälle vastaus lienee, että jos tarvittavat ohjelmat löytyvät Linuxille, niin sitten voi suositella. 

Linux toimii hyvin myös vanhemmalla raudalla eli esim. käytetty tietokone sopii hyvin. Linux on huomattavasti halvempi käyttää kuin Microsoft Windows. Säästö on ihan huomattava, jos otetaan kaikki kulut huomioon. Windowsissa pitää olla virustorjunta ja se maksaa useampia kymmeniä euroja vuodessa. Lisäksi Windows koneen täytyy olla Linux konetta tehokkaampi, että sitä voi käyttää. Korkojen kanssa tämä ero lienee merkittävä ihmiseläman aikana, useita kymmeniä ehkä jopa satojatuhansia euroja. Jos käytetään esim. 10-20% korkokantaa, niin ero on helposti omakotitalon luokkaa (eikä ihan halvimman).

https://linuxcommando.blogspot.com/

https://pjarvinen.blogspot.com/2011/04/puoluejohtajat-saastaisivat-atk.html 

http://www.dirkholemans.be/en/the-politics-of-sufficiency-a-new-approach-to-ecological-production-3/

https://www.howtogeek.com/718012/how-to-choose-between-ubuntu-kubuntu-xubuntu-and-lubuntu/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti