Tekoälyä jotkut pelkäävät - toiset eivät. Itse en pelkää. Jotkut pelkäävät menettävänsä työpaikkansa. En osaa sanoa onko pelko totta, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että tekoälyä laajamittaisesti käyttävä maapallo on paljon varakkaampi kuin ilman tekoälyä touhuva.
Rikkaalla maapallolla on siten varaa tukea työnsä menettäneitä jollain lailla. Elintaso voi olla ainakin jossain mitassa todella korkea aikaisempaan verrattuna. Tällä hetkellä on internetin ansioista saatavissa valtava määrä ilmaista tietoa ja viihdettä. Tällaista runsautta ei olisi ilman Googlea, Youtubea ja Facebookkia. Kaikkea on runsaasti, tietysti tarinan kääntöpuoli on, että pienellä määrällä tietoa ei sitten ole juurikaan arvoa taloudellisessa mielessä. Arvo tulee valtavista tietovuorista. Samoin vuori muodostuu yksittäisistä kivistä niin myös tieto muodostuu palasista. Yksittäisen palasen arvo on yleensä aika pieni. Ei esim. yksi satunnainen bitti jossain välttämättä arvokas ole. Tosin jotkut bitit ovat sitten kriittisiä. Bittien arvokin vaihtelee suuresti.
Internetissä tulee sitten esiin sellainen ilmiö, että mitä suurempi on internetin koko; sitä arvokkaampi internet on. Arvo ei kasva lineaarisesti vaan exponentiaalisesti. Eli 10 kertaa isompi ei ole 10 arvokkaampi vaan jotain paljon enemmän. Tämä ilmiö pakottaa internet jätit kasvamaan kaiken aikaa. Tätä voi joku pitää katastrofaalisena ilmiönä ja sitähän se jostain näkökulmasta. Itse kuitenkin sanon tällainen kasvu ilmiö on positiivinen ja hyvä monessakin mielessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti