perjantai 30. elokuuta 2024

Onko Nokia myymässä matkapuhelinverkkonsa?

Matkapuhelinverkot eivät nähtävästi ole kovinkaan kiinnostava liiketoiminta. Matkapuhelinverkot eivät luultavasti enää koskaan mahdollista runsasta rahantuloa. Kiinalaisille verkot voivat olla hyväkin liiketoiminta, koska siellä on hyvin taitavaa ja edullista insinööriosaamista. Suomi insinööri tahtoo olla nykyään vanha, ja kallis. Palkat ovat Suomessa poskettomia. Kiinassa taitava matkapuhelin insinööri tienaa noin 10 000 euroa vuodessa. Sillä palkalla elää Kiinassa mukavasti. Suomi insinööri kuvittelee olevansa valtavan arvokas. Kukaan järkevä ihminen tuskin pitää suomalaisten palkkoja järkevinä vaan täysin vailla järkeä olevina. 

Nyt pitäisi saada aikaiseksi Nokialaisten kanssa sellainen sopimus, että palkoista leikattaisiin ainakin yksi nolla perästä pois. Tällöin palkkatilanne olisi edes jollain lailla järkevä. Ulkomailta tulevat ns. asiantuntijat tuskin ovat palkkansa arvoisia vaan enemmänkin pellejä. Järkevintä olisi myydä kaikki matkapuhelinverkot kiinalaisille. Kiinalaiset hölmöt saattaisivat sitten rahoittaa Nokian hölmöyksissään.

Talouden keskus on siirtynyt verkoista tekoälyyn.

https://www.thehindu.com/sci-tech/technology/openais-chatgpt-hits-200-million-weekly-users/article68584639.ece

https://www.phoneplacekenya.com/product-category/smartphones/nokia/ 

Yleisestikin ottaen talouden painopiste on jossain muualla kuin perinteisissä Länsimaissa. Kehitysmaissa Huawei on kova sana. 

https://iafrica.com/chinas-lending-to-africa-increased-in-2023-study-shows/

https://www.standardmedia.co.ke/business/sci-tech/article/2001501790/government-partners-with-huawei-to-train-on-cloud-computing-security 

Länsipellellä ei ole moneenkaan asiaan osaamista eikä kyvykkyyttä. Lyhyesti sanottuna kannattaa viedä vähät rahat Kiinaan!

torstai 29. elokuuta 2024

perjantai 23. elokuuta 2024

Tekoäly ei ole kuin 90-luvun Internet

Tekoäly on kuin internet 1990-luvulla – ”tärkeää, mutta emme oikein tiedä, mihin sitä käytettäisiin”

https://www.tivi.fi/uutiset/tekoaly-on-kuin-internet-1990-luvulla-tarkeaa-mutta-emme-oikein-tieda-mihin-sita-kaytettaisiin/4f7445f4-7dca-4037-94d1-d62f51ad83a0 

Jotkut haluavat aina yksinkertaistaa asioita ja tehdä niistä mieltä vailla olevia hokemia.

Missään nimessä tilanne ei ole nyt samanlainen kuin 90-luvun Internetissä. 90-luvlla Internetin kasvua rajoitti hirvittävä määrä asioita. Ei ollut prosessoreita, ei ollut ohjelmointikieliä jne.

Nyt nämä kaikki peruspalikat ovat valmiina, ei tarvitse kuin lisätä vesi eli sähkö, raha ja data. Koska tekoäly on pitkälti matriisien käsittelyä, niin kaikki perusmenetelmät on jo keksitty parisataa vuotta sitten eli kehitys tulee olemaan oleellisesti erilaista, kuin Internetin alkuaikoina. Lisäksi nyt on lähes rajattomasti pääomaa käytettävissä tekoälyjen kehittämiseen, koska rahastusautomaatit ovat valmiina. Aikanaan kun Internettiä kehitettiin; niin ei oikeastaan ollut rahaa käytössä vaan sitä työtä tehtiin pitkälti ilmaiseksi. Nyt myös ilmaistuotanto on hyvissä kunnossa (eli Open Source jyrää)! 

Itse näkisin Open Sourcen merkityksen hyvin suurena tässä kehitys vaiheessa. Toiselta puolelta tulee suljettu lähdekoodi ja muokkaa todellisuutta. Toisaalta vapaa lähdekoodi eli Open Source antaa kurjalistolle mahdollisuuden selvitä. Raaka-aineiden hinnat tulevat nousemaan ja samalla myös ihmisten elintaso. Kasvava talous kykenee investoimaan aina vain enemmän tekoälyyn ja siten koko järjestelmä räjähtyy ns. Kristus ilmiö eli Jeesuksen sana tulee todella lihaksi. Syntyy ns. tempaus ilmiö.

Tietokoneet ja robotit yleistyvät rajusti. Amerikassa moni ajattelee, ettöä AGI on tulossa lähiaikoina ja ihan heti sen jälkeen syntyy Supertekoäly. Amerikassa on esitetty, että AGI saapuisi jo ennen vuotta 2030, eli aika nopeasti. Amerikassa on täysi tohina datakeskusten rakentamisessa. Niitä syntyy kuin sieniä sateella. Jopa Suomeen Microsoft rakentaa datakeskuksia. Datakeskukset ovat varsinaisia energiajuoppoja. Energia ja jäähdystysvesi maistuvat. Jano on valtava. Suomen energiat menevät yhdessä tekoälykulauksessa, ja samoin vedet.

Suomella on nyt pelipaikka, koska Suomessa on energiaa. Ydinvoimaa voidaan rakentaa periaatteessa aika paljon. Koko rannikko täytyy ydinvoimaloita vieri vieressä tekemässä energiaa hyville ystävillimme

https://suppelaiset.blogspot.com/

https://fi.anarchistlibraries.net/library/nakymaton-komitea-ystavillemme 

Supertekoäly on varmasti iso juttu jo jokatapauksessa. Kuinka iso, jää nähtäväksi. Tietokoneet ovat jo jokatapauksessa kiihdyttäneet (eli akseletionismi) monet yhteiskunnalliset prosessit eli mahdollisuuksia on vaikka mihin. Anarkistisessa kirjastossa on lukemisen arvoinen artikkeli, aika hyvä siis. Siinä selostetaan asioita.

https://situational-awareness.ai/

Bingin käsitys asiasta:

Nykyinen tekoäly, kuten koneoppimismallit ja syväoppimistekniikat, on suunniteltu suorittamaan erityisiä tehtäviä, kuten kuvantunnistusta, luonnollisen kielen käsittelyä tai pelien pelaamista. Näitä järjestelmiä kutsutaan usein kapeaksi tekoälyksi (Narrow AI) tai heikoksi tekoälyksi (Weak AI), koska ne ovat erikoistuneita tiettyihin tehtäviin ja niiden suorituskyky on rajallinen.

Supertekoäly (ASI) sen sijaan viittaa tekoälyyn, joka ylittää ihmisen älykkyyden kaikilla kognitiivisilla alueilla. Tämä tarkoittaa, että supertekoäly voisi oppia, ymmärtää ja soveltaa tietoa paljon tehokkaammin ja laajemmin kuin ihmiset. Se pystyisi ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia, tekemään luovia päätöksiä ja kehittämään uusia teknologioita itsenäisesti.

Tässä muutamia keskeisiä eroja:

  1. Kognitiivinen kyvykkyys: Nykyinen tekoäly on rajoitettu tiettyihin tehtäviin, kun taas supertekoäly olisi yleisälykäs ja pystyisi suoriutumaan kaikista kognitiivisista tehtävistä paremmin kuin ihmiset.
  2. Oppimiskyky: Supertekoäly voisi oppia ja mukautua paljon nopeammin ja tehokkaammin kuin nykyiset tekoälyjärjestelmät.
  3. Autonomia: Supertekoäly voisi toimia täysin itsenäisesti ja tehdä päätöksiä ilman ihmisen ohjausta, kun taas nykyinen tekoäly vaatii usein ihmisen valvontaa ja ohjausta.
  4. Vaikutus: Supertekoälyllä olisi potentiaali muuttaa yhteiskuntaa ja teknologiaa merkittävästi, mutta siihen liittyy myös suuria eettisiä ja turvallisuusriskejä.

Onko jokin erityinen näkökulma, josta haluaisit tietää lisää?

 


keskiviikko 21. elokuuta 2024

Metsäteollisuus tärkeä

Suomella ei ole paljoa muita luonnonvaroja kuin metsät. Metsiä täytyy hyödyntää, koska kansa ei viitsi rakentaa kännyjä ja muutenkaan työnteko ei maita. Palkkaa halutaan yli työn tuottavuuden. Aikanaan kansan olisi pitänyt hyväksyä kova työ kännyköiden parissa. Kansa ei kuitenkaan halunnut tehdä mitään vaan laiskotteli rauhassa fantasioiden itsestään kännykuninkaina. 

– Hän totesi siinä, että voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo.

– Minä tulkitsin sen itse niin, että täällä ei minkään hippien ininöitä paljoa kuunnella, että täällä toimitaan niin kuin on aina toimittu, Sysivesi arvioi.

Sysiveden mukaan kuljettaja jatkoi keskustelun jälkeen matkaansa ja ylitti joen uudestaan.
https://yle.fi/a/74-20106446

Suomessa on kuitenkin ahkeria työmiehiä, jotka eivät pelkää vaan tekevät sen mitä isänmaallinen suomalaismies voi tehdä. Tätä ei kuitenkaan moni arvosta vaan haaveillaan hippimäisestä elämäntyylistä, jossa käytetään huumeita ja laiskotellaan. 

Aikanaan Suomessa fantasioitiin, että täällä voitaisi touhuta mm. uusmediabisneksessä niin hyvin, että suuret kansanjoukot saisivat siitä elantonsa. Haaveet ovat aikalailla karisseet, ja se on hyvä.



maanantai 19. elokuuta 2024

Marjayrittäjät ja lahjonta

Suomalainen marja liiketoiminta on kokolailla korruptoitunutta. 

https://jpoli.blogspot.com/2024/08/marjat-kannattaa-myyda-suoraan.html

Esitutkinnan mukaan viuluja ei ole käyty soittamassa missään Polarican tai Kriston tapahtumissa, eikä muutakaan markkinointitoimintaa tapahtunut.

– Näitä esiintymisiä ei ole ollut, koska kutsuja ei ole tullut. Velvoite on edelleen olemassa. Soittamattomuus tilaisuuksissa ei ole soittajan vika, sanoi Sorainen kuulustelussa.

Esitutkintapöytäkirjassa todetaan, että Polarica ei tarvinnut Soraisen ehdottamalla tavalla viuluun liittyvää markkinointitoimintaa.

Syyttäjä katsoo, että Soraisen saaman lahjuksen arvo on ollut yhtensä 7 500 euroa.

https://yle.fi/a/74-20104932 

Kyllä normaalilla järjellä varustetun liikemiehen ja virkamiehen pitäisi ymmärtää, että tuollainen toiminta on epänormaalia ja poikkeuksellista liiketoimintaa. Marjapisneksissä taitaa käytäntö olla aika villiä.

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Marjat kannattaa ostaa suoraan kerääjältä

Suomen metsissä kasvaa marja-aarre. Tämä aarre tulee pitää suomalaisten käsissä. Ostamalla marjat suoraan noukkijalta tuet samalla Suomen vähäväkisiä. Ei anneta voittoja ulkomaalaisille vaan pidetään rahat ja marjat Suomessa. Herkutellaaan! 

https://jpoli.blogspot.com/2024/08/marjat-kannattaa-myyda-suoraan.html