maanantai 14. lokakuuta 2024

Esko Aho - idiootti

Esko Aho on ns. idioottiluokan poliitikko. Ahon kaltaista idioottia ei pitäisi päästää mihinkään tärkeään hommaan, eikä edes vähemmän tärkeään. Kyllä poliitikonkin pitäisi olla edes alkeellisella järjellä varustettu.

Kun Aho aloitti Nokiassa 2009, suomalaisten ylpeys hallitsi suvereenisti maailman matkapuhelinmarkkinoita, ja 2007 ja 2008 yhtiö oli tehtaillut historiansa muhkeimmat voitot. iPhone oli saavuttanut vasta 1 %:n osuuden matkapuhelinten maailmanmarkkinoista.

Samaan aikaan toisen amerikkalaishaastajan, Googlen, kehittämää Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävä ensimmäinen älypuhelin oli vasta tulossa kauppojen hyllyille.

https://www.iltalehti.fi/talous/a/c8831754-1ed2-4218-8113-0a73d1ce99bf 

Aikanaan Nokialaiset rupesivat kuvittelemaan itsestään liikoja. Aikanaan Nokian nousu niin merkittäväksi yhtiöksi johtui sekä tuurista että osaamisesta. Nokialla ymmärrettiin keskittyä aikanaan kännyihin. Ymmärsivät myydä ajoissa pois renkaat ja kumisaappaat. 

Nokialla ei kuitenkaan ymmärretty kännyjen ohjelmistojen merkitystä. Erilaisia puhelin malleja oli hirveästi ja ne olivat ainakin osittain keskenään yhteensopimattomia. Applella ymmärrettiin ohjelmistoyhtiönä, että laitteiden täytyy olla keskenään yhteensopivia ettei tarvitse tehdä ja testata kuin yhden kerran. Ohjelmistojen rakentaminen on kuitenkin paljon kalliimpaa kuin puhelinten valmistaminen. Nokialla ei tajuttu tätä yksinkertaista asiaa vaan kuviteltiin, että ohjelmistoja voi räätälöidä järjellisillä kustannuksilla. Yhden version politiikka on ainut oikea politiikka.

Mitä järkeä on tuottaa hirvittävä määrä erilaisia puhelimia siten, että niissä on kaikissa eri prosessori ja eri määrä muistia. Ei mitään järkeä. Pienikin eroavaisuus tekee ohjelmistokehityksestä hirvittävän työlästä. Nokian ongelmana oli tietysti se, että he rakensivat puhelimia monelle eri hintatasolle. Apple teki ja tekee edelleenkin ns. porvaripuhelimia eli he eivät tee halppislaitteita ollenkaan. Ihan halpaan puhelimeen ei tietysti voi laittaa sellaista prosessoria ja muistia kuin edulliseen.

http://kalajokinen.blogspot.com/2023/01/ke-11012023-esko-aho-kalajoella.html

https://poistyopoydalta.blogspot.com/2011/08/esko-ahon-pelivelat.html

http://naskinen.blogspot.com/2021/08/vain-huonosti-informoidut-saattoivat.html 

http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2012/05/esko-ahon-kolmas-kierros.html

https://akipyykko.blogspot.com/2016/05/esko-aho-nimitettiin-odotetusti.html 

http://pappanblogi.blogspot.com/2016/11/

http://hvkerho.blogspot.com/2012/09/harvardin-hiihtoskandaali.html 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti