lauantai 20. elokuuta 2011

Mobiilialan patentit

Tähän mennessä tätä vuotta puhelinvalmistajat ovat olleet harvinaisen virkeitä haastamaan toisiaan käräjille patenttiloukkausten vuoksi. Tasaiseen tahtiin julkisuuteen on putkahtanut uutisia kun yksi valmistaja haastaa toisen oikeuteen ja muutama viikon kuluttua uutisista saa lukea vastakanteesta, jossa edellisen tapauksen vastaaja ja kantaja ovat vaihtaneet paikkaa. 
http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2011/08/19/tilasto_kuka_omistaa_mobiilialan_patentit

Viimeaikoina taistelu kännyherruudesta on paljonti tapahtunut oikeussalien puolella.
http://gigaom.com/2011/08/18/stat-shot-ranking-the-mobile-patent-powerhouses/

Patenttiasiat ja muut immateriaalioikeudet ovat niin monimutkaisia, että niistä on paha sanoa yhtään mitään. Patenttien lukumäärä ei kuitenkaan kerro mitään patenttien arvosta. Suurin osa patenteista on taloudellisessa mielessä vähäarvoisia tai jopa arvottomia.
http://www.prh.fi/fi/patentit.html

Tietotekniikka ja erityisesti mobiiliteknologiat ovat varsin patentoituja aloja ja alan nuoruudesta johtuen iso osa patenteista on vielä voimassa. Sama koskee myös prosessoreita eli esim. Intelin x86 kanssa yhteensopivia prosessoreja on vaikea tehdä loukkaamatta Intelin patentteja. Patenteilla on kuitenkin rajoitettu elinaika eli tilanne tulee jossain vaiheessa muuttumaan ja halppis x86 klooneja tulee varmasti ilmestymään Kiinasta joskus 2020 jälkeen. 486 löytyy jo klooneja mutta ne ovat aika tehottomia mihinkään järkevään käyttöön. Tässä 486 klooneilla tarkoitetaan valmistajia joilla ei ole Intelin lisenssiä. AMD ja Via on lisenssit ja sen takia ne voivat valmistaa Intel x86 yhteensopivia prosessoreja.
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-cpu-history,2008-4.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti