maanantai 15. elokuuta 2011

Nokian asema tukala

Googlen Motorola ostoksen ei pitäisi paljoa sinällään vaikuttaa Nokian asemaan.
http://jtalous.blogspot.com/
Nokiallahan on paljon patentteja eli sinällään Googlen Motorola ostos viittaisi, että Nokian arvo voisi olla korkeampi. Toisaalta patenttisalkkujen arvot eivät ole additiivisia siten, että jos Google osti Motorolan x eurolla niin vaikka Nokialla olisi 3 kertaa enemmän patentteja niin Nokian arvo olisi 3x.


Nokian historia on läheltä katsottuna todella karmaiseva ja masentava. Johtajat eivät oppineet mitään despotismin taipumuksistaan ja rahan kasaamisesta eliitille pienipalkkaisten insinöörien suurfirmassa. Jorma Ollila ja hänen jämähtäneen Nokian eliitin konflikteja lahjomalla vaimentava, lyhytnäköinen yrityspolitiikkansa on täysin suojeltu kaikelta arvostelulta mediassa. 
http://arhikuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80679-nokian-nousu-on-unelma

Nokian ongelmiin lienee monta syytä. Nokian johto on pitkään ollut näköalatonta ja korostanut kustannusjahtia ja äärimmäistä logistista tehokkuutta. Nokian toimintaympäristö on muuttui jo 2000-luvun alussa siten, että puhelimet eivät enää olleet pelkästään puhelimia vaan enemmän tietokoneita (Internet laitteita). Tietokoneiden rakentamisessa Applella on valtava osaaminen verrattuna Nokiaan. Suomessa ei ole koskaan osattu rakentaa maailmanluokan ohjelmistoja. Linuxia ei voi pitää Suomalaisena vaikka Torvaldsi olikin  Suomalainen. Yksikään Nokian viimeaikaisista johtajista Stephen Elopia lukuunottamatta ei ole varsinaisesti ymmärtänyt ohjelmistoja koulutuksensa tai taustansa pohjalta.

Nokialle paras ratkaisu olisi jos Google ostaisi sen. Jos Microsoft ostaa sen, niin Microsoft varmasti pilkkoo sen ja myy Kiinalaisille halvalla ja sitten Kiinalaiset lopettaa sen kalliit (elikkä Suomen) toiminnot. Google tuskin voi ostaa Nokiaa, koska silloin sen markkina-asema tulisi liian hallitsevaksi eli regulaattorit luultavasti estäisivät kaupan.

Jorma Ollila ja samanmieliset ovat tuhonneet Nokian mielettömällä toiminnallaan, Ollilan pitäisi erota välittömästi.

Yksi syy Nokian vaikeuksiin on varmasti, että yksinkertaisesti kännykkämarkkinat ovat nykyisellään liian suuret suomalaisperäisen yrityksen voimille. Suomi on pieni maa. Maailmalla ei taida olla yhtään (tai ei ainakaan montaa) suuryritystä, jotka toimivat niin vaikeilla markkinoilla kuin Nokia ja tulevat samalla niin pienestä maasta kuin Suomi. Ruotsi on jo kertaluokkaa suurempi.
http://finnsanity.blogspot.com/2010/09/nokia-stephen-elop-kallasvuo-windows.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti