torstai 23. joulukuuta 2021

Ruoka inflaatio ja Kiina

Ruoan hinnat ovat nousseet Kiinan ostojen takia. Wionin rouva arvostelee rajusti Kiinaa. Wion on tunnettu Kiina vastaisuudesta.


keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Nokian romahduksesta kohta 10 vuotta

Nokian romahduksesta on kohta 10 vuotta. Riippuu tietysti mistä lasketaan mutta kuitenkin. Kun Youtubesta katselee vanhoja juttuja niin niistä käy ilmi Nokian suuri ylimielisyys. Ei ymmärretä mitä on tapahtumassa tai ainakaan sitä ei olla sisäistetty. Kysymys lienee jonkinlaisesta asian kieltämisestä mutta silti. Youtubesta löytyy videota vaikka kuinka paljon.

Nokialaiset puhuvat itsestään kuin he olisivat todellisesta mahtiyhtiöstä vaikka tilanne oli jo tuolloin selvä. Hyvät kortit oli pelattu huonosti. Nokia oli jokatapauksessa kotoisin varsin pienestä taloudesta. Suomen koko on pieni ja täytyy muistaa, että Suomessa ei ole kovinkaan paljoa ohjelmistoalan osaamista verrattuna esim. Yhdysvaltoihin. USA:ssa on tietokone ohjelmistoja laajamittaisesti tehty jo paljon pidempään kuin Suomessa. Suomessa pidettiin ohjelmistoja vähämerkityksisenä. Olisi varmasti ollut mahdollisuus kehittää osaamista pitemmälle jos ei olisi niin halveksittu ohjelmistoja. Suomessa pitkälti halveerattiin käytettyvyyttä. Sitä pidettiin turhana luksussena. Olisi pitänyt muistaa, että käyttäjiltä se raha sitten kuitenkin loppupeleissä tulee.


keskiviikko 15. joulukuuta 2021

UFO talous

Nyt UFOista puhutaan paljon. Onko niitä olemassa vai ei? Jo pitkään on huhuttu, että Yhdysvalloilla ja muilla olisi käytössään UFOilta saatua teknologiaa. Mikä on tälläisen teknologian taloudellinen arvo? Se voi olla varsin suuri. Joskus puhutaan uudesta energiateknologiasta, jolla pystytään tuottamaan valtavasti energiaa halvalla. Lisäksi voi olemassa sellaista tietokoneprosessoriteknologiaa, jolla on valtava laskentakapasiteetti. Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Sijoittajalle tälläinen teknologia on iso kysymysmerkki. Voi olla, että Pentagon ja muut valmistelevat ihmiskuntaa tätä uutta teknologiaa varten. Sillä voi olla valtavat taloudelliset vaikutukset. Mihin kannattaa sijoitaa? Maaperän voisi ajatella olevan arvokasta. 

Jos UFO teknologia otetaan laajamittaiseen taloudelliseen käyttöön niin omaisuusarvojen arvot voivat muuttua rajusti. Jos teknologia annetaan sellaisten jo vakiintuneiden yritysten kuten Facebook käyttöön, niin silloin niiden suhteellinen arvo voi kasvaa. Toisaalta laajamittainen UFO teknologian käyttöönotto voi romauttaa monen yrityksen arvon ja toisten arvo voi kasvaa rajusti.

http://juffo.blogspot.com/2021/11/amerikassa-tutkitaan-ufoja.html#gsc.tab=0

Mitä sijoittajan pitäisi nyt tehdä? Vastausta ei ole. Hajauttaminen on aina viisasta.

sunnuntai 12. joulukuuta 2021

IP - Intellectual Property Blogeja

Uutisia aineettomista oikeuksista:

https://ipkitten.blogspot.com/2021/12/around-ip-blogs_12.html

Aineettomat oikeudet ovat nykytaloudessa tärkeitä. Ne eivät vielä ennen vanhaan olleet niin tärkeitä. Maailma on muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana.

 

lauantai 4. joulukuuta 2021

Joululahjat kannattaa ostaa Joulun jälkeen

Joululahjoissa voi säästää paljon ostamalla Joululahjat Joulun jälkeen. Itsellä on tälläinen periaate ja sillä säästää paljon. Säästöillä voi sitten vaikka ostaa osakkeita tai muuta sellaista. Ihmiselämän aikana tällä tavalla säästää monen auton hinnan.

Jokatapauksessa turhaa rihkamaa ei kannata ostaa vaikka saisi halvalla, koska ei sillä mitään kuitenkaan tee. Kannattaa aina kun tekee mieli ostaa jotain miettiä sitä pari viikkoa ja ostaa vasta sitten jos siltä tuntuu.

Kannattaa miettiä sellaisia lahjoja, jotka eivät maksa mitään. Esimerkiksi Linux on hyvä ilmainen lahja.

torstai 2. joulukuuta 2021

keskiviikko 1. joulukuuta 2021

5G

5G näkyy jyräävän kännykkämyynnissä Suomessa. Melkein kaikki uudet puhelimet ovat 5G:tä.

https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000008444255.html

Itsellä on vielä 4G puhelin. Täällä ei vielä ole 5G:tä. Tulossa kuitenkin on 5G.

tiistai 30. marraskuuta 2021

EU säätelee datatalouden kuoliaaksi

EU:ssa uskotaan säätelyn voimaan. Itse kannatan linjaa, että säännellään mahdollisimman vähän. Poliitikoilla, asiantuntijoilla ja muilla samankaltaisilla ei voi olla sellaista tietoa markkinoista, että säätely onnistuisi. 

https://www.tivi.fi/uutiset/tv/13eef468-19ca-4434-9d58-af37d06c6c03

Amerikka ja Kiina ovat ainoita valtioita, jotka ovat kyenneet luomaan digitaalisia jättiyrityksiä. Eurooppa ei ole siinä onnistunut. En jaksa uskoa, että nytkään tälläisestä säätelystä tulisi mitään hyvää. Todennäköisesti EU vain jää entistä enemmän jälkeen ja lähenee kehitysmaatasoa.

Näille virkamiehille ei tule antaa valtaa yhtään. Suomalaiset eivät oikein hallitse liiketoimintaa ja sen takia sitten halutaan hallita lainsäädännöllä. Tässä on ainekset todelliselle katastrofille. Täytyy muistaa kun puhutaan datan arvosta, että sillä on arvoa vasta sitten kun sillä saadaan aikaan liiketoimintaa. Ei sillä oikein muuten ole mitään taloudellista. Tässä ajassa monet yritykset ovat varsin arvokkaita sijoittajien keskuudessa vaikka niillä on vähän todellista liiketoimintaa. Tässä tulee kuvitelma siitä, että data on valtavan arvokasta. Kyllähän sillä jotain arvoa mutta sen liiketoiminnan rakentaminen millä arvo saadaan irti on sangen vaikea.

Kvanttitietokone

Suomalaisessakin tiedotusvälineessä on juttu kvanttitietokoneista. Yleensähän näistä asioista on vaiettu Suomessa. Kvanttitietokone avaa tien Superälyyn, josta ei Suomessa vieläkään puhuta.

https://yle.fi/uutiset/3-12209593

https://www.theregister.com/2021/11/30/quantum_computing_market_2027/ 

https://www.techradar.com/news/linux-foundation-launches-quantum-computing-alliance-to-drive-interoperability

Siirtyminen Supismiin näkyy tapahtuvan yllättävän kivuttomasti. En olisi vielä vähän aikaa sitten uskonut, että hyväksyy ja ottaa vastaan Supismin ihan ilman mitään vastarintaa. 

https://yle.fi/uutiset/3-12209986

Tilanne on sanalla sanoen uskomaton, en olisi vielä vähän aikaa sitten uskonut.

https://hackaday.com/2021/11/30/linux-fu-the-ultimate-dual-boot-laptop/

lauantai 27. marraskuuta 2021

Nokia unelmia

Jotkut jaksavat vielä haaveilla Nokian mahtiajoista. Ajat olivat mahtavat mutta surkeat johtajat pilasivat kaiken - matriisi organisaation avustuksella. Kyllähän se piti Nokialaisten tietää, että matriisiorganisaatio ei ole tainnut oikein missään toimia vaikka se tarjoaakin teoreettisia etuja.

https://pjarvinen.blogspot.com/2021/11/nokian-legendaarisia-puhelimia.html

https://pjarvinen.blogspot.com/2021/11/nokia-oli-matkapuhelinyhtio-puhelimet.html 

Aikanaan meillä jTaloudessa on Nokialle naurettu mutta nykyään Nokialle ei enää viitsi naureskella. Se on niin kulunut. Nyt tosin Nokialla menee verkoissa (5G) aika hyvin eli naureskelulle ei enää ole sellaista sijaa. 

https://odinnovator.com/restructuring/demise-nokia-cautionary-tale-restructuring-gone-wrong/

keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Valkee konkurssiin

Kirkasvalokuulokkeita valmistanut Valkee on hakeutunut konkurssiin. Oikeusrekisterikeskuksen maksukyvyttömyysrekisterin mukaan Valkeen konkurssihakemus on tullut vireille viime perjantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Suomen Asiakastiedon mukaan yrityksellä ei ole tällä hetkellä toimintaa. Maksuhäiriömerkinnöissä näkyy suuri määrä trattaprotesteja muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon.

Valkeen helmikuussa 2020 päättyneen tilikauden liikevaihto oli noin 568 000 euroa, josta syntyi liiketappiota 718 000 euroa. Myös edeltävinä vuosina yhtiö on tehnyt tuntuvan liiketappion. Vuonna 2017 liiketappio oli liki 1,1 miljoonaa. Samana vuonna Valkee menetti koko osakepääomansa.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008422069.html 

Kuluttajien huijaamiseen perustuvasta korvavalosta päästiin eroon. 

tiistai 23. marraskuuta 2021

Nokia prosenttiluokkaan

HMD Global kutsuu itseään edelleen startupiksi, vaikka yhtiö aloitti Nokia-puhelimien valmistuksen ja myynnin jo keväällä 2016. Reilun viiden vuoden aikana HMD on keskittynyt erityisesti keskihintaisiin ja halpoihin malleihin. Markkinaosuus on nyt noin prosentin luokkaa.

Counterpointin tilastojen mukaan HMD oli heinä-syyskuussa kahdeksanneksi suurin älypuhelinvalmistaja. Vuodessa myynti kasvi 24 prosenttia ja markkinaosuus 0,7 prosentista 0,9 prosenttiin.

https://etn.fi/index.php/13-news/12857-euroopassa-joka-sadas-myyty-aelypuhelin-on-nokialainen 

Nokia on saavuttanut 1 prosentin markkinaosuuden kännyissä Euroopassa.

lauantai 20. marraskuuta 2021

Kvanttitietokoneet

Kvanttiteknologia kehittyy lujaa ja kohta hyvällä tuurilla sillä voi olla myös käyttöä taloudessa. Sijoittajan kannattaa seurata silmäkovana nyt mitä tapahtuu kvanttitietokoneissa. Kvanttiteknologian arvo voi olla valtava, koska sillä kyetään mahdollisesti laskemaan sellaisia asioita mitä ei millään muulla tavalla pysty tekemään.

Riskit ovat kuitenkin kovat mutta jos on valmis ottamaan rajusti riskiä niin sitten kvanttiyrityksiä kannattaa seurata. IBM on iso tekijä kvanttimaailmassa eli ehkä siihen sitten kannattaisi sijoittaa. IBM:n ongelma on kuitenkin se, että siinä on paljon muutakin kuin kvanttia. 

https://thequantumaviary.blogspot.com/

https://www.theregister.com/2021/11/29/china_quantum_ai_offensive/

perjantai 19. marraskuuta 2021

Viherhulluus

Yhteiskuntaa yritetään nyt kovin toimin ajaa kohti totalitarismia. Keinot ovat monet: Ilmastohulluus, Korona, pakolaiset, digitalisaatio jne.

Tälläistä aikaa ei ole koskaan aikaisemmin elettyä tässä mielessä. Yhteiskuntaa pyritään nyt suitsimaan kaikin mahdollisin keinoin. Digitalisaatiokin on vain peitenimi sille, että ihmisiä voi valvoa. Valvontayhteiskunta etenee nyt monella suunnalla. Ihmisiä pyritään syyllistämään rajusti, että heitä voi valvoa huoletta.

http://jpoli.blogspot.com/2021/11/ruoan-hinta-rajusti-ylos.html

Ihmiset pyritään saattamaan syvän avuttomuuden tilaan, että heitä voitaisiin hallita ja vallita vapaasti ilman vastarintaa. Onko mitään tehtävissä? Vastarinta on hyvin vaikeaa, koska voimat jotka pyrkivät sitomaan ihmiset ovat niin valtavan vahvoja ja voimakkaita.

http://juffo.blogspot.com/2021/11/salaliitoista.html

Onko vastarinta mahdollista? Kyllä se on, jos kansa saadaan heräämään mutta tällä hetkellä kansa nukkuu. Oma käsitykseni on, että Korona on vain työkalu tässä asiassa. Voi olla, että Korona on tarkoituksella luotu juuri tätä varten. Mitä rokotteet tosiassa tekevät ihmiselle on vielä tuntematonta. Onko kyseessä siitä, että Korona rokotteella pyritään tekemään ihmisistä kykenemättömiä lisääntymään? Jos ne aiheuttaisivat vaikka 95% kyvyttömyyden lisääntyä; niin maailman väkilukua saataisiin alas. Tälläinen olisi tietysti sinällään hyvä asia, koska ihmisiä on muutenkin liikaa. Mutta toisaalta se kuitenkin loukkaisi ihmisten oikeuksia rajusti, toisaalta tälläisessä tilanteessa missä nyt ollaan ei ihmisoikeuksilla enää ole sellaista väliä kuin normaaliaikoina. 

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4642814-mita-ihmetta-tarkoittaa-taksonomia-viisi-kysymysta-ja-vastausta-tunteita-nostattavasta-aiheesta

torstai 18. marraskuuta 2021

Suomi jäänyt kelkasta 5G tekniikassa

Takavuosina opimme ajattelemaan, että Suomi on mobiilitekniikan laboratorio, jossa uusia innovaatioita käytetään eturivissä. Tälle maineelle ei enää oikein ole katetta, mutta silti puolet suomalaisista pitää maatamme edelleen mobiiliteknologian edelläkävijänä. Tämä selviää Telian tutkimuksesta.

NMT- ja GSM-verkkojen aikaan kehityksen kärki oli ilman muuta Suomessa ja Pohjoismaissa. Vielä 3G:n myötä ja osin LTE-verkoissakin oli aihetta pitää Suomea mobiilitekniikan kehityksen kärkenä. 5G:n myötä tämä asema on mennyt meiltä ja koko Euroopalta.

Tällä hetkellä 5G-kehitys on nopeinta Kiinassa, Japanissa ja Koreassa. Yhdysvallat pitää tiukasti kiinni kärkiasemasta korkeammilla 5G-taajuuksilla eli millimetrialueella. Meillä on jaettu 26 gigahertsin taajuudet sopuisasti, mutta yksikään operaattori ei ole vielä ottanut verkkoa kaupalliseen käyttöön.

https://etn.fi/index.php/13-news/12839-luulemme-edelleen-ettae-olemme-mobiilitekniikan-edellaekaevijaemaa 

Suomi on jäänyt pahasti jälkeen, joka ei ole yllättävää. Kilpailijamailla kuten Yhdysvallat ja Kiina on Suomeen verrattuna lähes rajattomasti voimavaroja. 

https://www.wolframalpha.com/input/?i=china+usa+finland

https://www.dawn.com/news/1660089/pm-imran-underlines-mobile-operators-role-in-economic-growth 

 

tiistai 16. marraskuuta 2021

Energiamurros

Yhdentoista tutkijan Nature Energy -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa Reframing incentives for climate policy action todetaan, että seuraavien viidentoista vuoden aikana uusiutuva energia kehittyy yhä tehokkaammaksi, halvemmaksi ja vakaammaksi. Syynä tähän ovat sekä jo meneillään oleva investointien uudelleen suuntautuminen että valtioiden pyrkimykset kohti hiilineutraalisuutta vuoteen 2050 mennessä.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4639106-energiamurros-mullistaa-geopolitiikan-oljyriippuvaiset-putoavat-kelkasta 

Muuttuvatko fossiiliset energiavarannot arvottomiksi? Näin voisi ajatella tai sitten ei. 

keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Metaverse

Tulevaisuuden Internettiä rakennetaan nyt. Tulevaisuuden Internettiin astutaan sisään eikä sitä enää katsella näytöltä vaan silmikolta. Tulevaisuuden Internet vaatii valtavia prosessoritehoja ja valtavasti muistia, siksi ei ole mahdollinen vielä vaan vasta tulevaisuudessa. Jos Moore'n laki pitää, niin tarvittava prosessoriteho tulee olemaan tulevaisuudessa saatavilla. Jossain vaiheessa riittävä teho tulee saataville, jos tehot yleensä tulevat kasvamaan eksponentiaalisesti, kuten on arvioitu. 

https://blogs.nvidia.com/blog/2021/08/10/what-is-the-metaverse/

https://www.indiatvnews.com/technology/news-metaverse-what-is-mark-zuckerberg-s-vision-742812

https://althouse.blogspot.com/2021/11/3-takes-on-zuckerbergs-metaverse.html

https://virtualoutworlding.blogspot.com/ 

Peleissähän on ollut 3D ympäristöjä jo pitkään eli asiat eivät siinä mielessä ole uusia.

Sijoittajalle Metaverse tarjoaa valtavia mahdollisuuksia. 

https://www.wired.co.uk/article/facebook-meta-workplace

maanantai 1. marraskuuta 2021

Optisen kytkin 1000 kertaa transistoria nopeampi

As Moore’s Law slows, people are starting to look for alternatives to the silicon chips we’ve long been reliant on. A new optical switch up to 1,000 times faster than normal transistors could one day form the basis of new computers that use light rather than electricity.

https://singularityhub.com/2021/11/01/researchers-created-an-optical-switch-thats-up-to-1000-times-faster-than-silicon-transistors/

Optiset tietokoneet ovat vielä haave, mutta optiikka silti etenee vauhdikkaasti. 1000-kertaisella nopeudella voitaisiin moninkertaistaa nykytietokoneiden tehot. 

Nokialla ei listasijoitusta Suomen myydyinpien kännyjen listalla

Nokian tilanne kännymarkkinoilla on karmea.

https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000008372732.html

https://pjarvinen.blogspot.com/2021/02/nokian-kymmenen-surkeaa-vuotta.html 

torstai 28. lokakuuta 2021

Juan 1.0

Chinese server-maker Inspur has turned its hand to AI, and claims it has produced a text-and-code-generating machine-learning model superior to the GPT-3 model produced by the Elon-Musk-backed outfit OpenAI. And did so using significantly fewer GPUs.

Inspur's model is called Yuan 1.0 and produces text in Chinese. The builder says the model can handle 245.7 billion parameters (GPT-3 can deal with 175 billion) can pass a Turing test, and beat humans at an idiom reading comprehension task.

Yuan 1.0 can also fool most of the people most of the time. Inspur claims that humans who reviewed dialogues, news articles, poems, and couplets produced by the model could distinguish them from human-penned text "less than 50 per cent of the time".

https://www.theregister.com/2021/10/28/yuan_1_natural_language_processor/ 

Kiinalaiset ovat edenneet tekoälyhommissa jo varsin pitkälle. Tämä lienee suomalaisten etu. Tulevaisuudessa saamma kiinalaista Supertekoälyä halvalla.

tiistai 26. lokakuuta 2021

Risc-V autoihin

Ruotsalainen IAR Systems tunnetaan laajalti sulautetun kehityksen ohjelmistotyökalujen toimittajana. Uusimmalla julkistuksellaan se yhdistää monta suosittua teemaa: RISC-V-prosessorit, Linux-pohjaisen kehityksen ja autojen toiminnallisen turvallisuuden.

IAR kertoo nimittäin, että sen ohjelmiston koonti- eli build-työkalut RISC-V-piirien Linux-pohjaisessa suunnittelussa on sertifioitu TÜV SÜD:n toimesta. Sertifikaatit kattavat yleiset IEC 61508 -vaatimukset, mutta myös autojen toiminnallisen turvallisuuden määrittelevän 26262-standardin vaatimukset.

https://etn.fi/index.php/13-news/12749-iar-vie-risc-v-n-autoihin-linuxilla 

Risc-V:n voittokulku jatkuu. 

sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Handelsbanken lähtee Suomesta

Handelsbanken, Sweden’s second-biggest bank by market value, has seen its shares rally 30% this year after a slide in the early months of the pandemic. Its Denmark and Finland units had weighed on the firm’s profit margin this year, and Chief Executive Officer Carina Akerstrom says the bank will focus on “building the business” in the U.K. and Norway -- its core remaining markets alongside Sweden.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-19/handelsbanken-plans-to-divest-operations-in-denmark-and-finland 

Handelsbanken lähtee Suomesta, tämä ei monia koske, koska Handelsbanken on kuitenkin Suomessa pieni tekijä. Itse en ole Handelsbankenin asiakas, eli ei kosketa minua. 

perjantai 22. lokakuuta 2021

Nord Stream 2

Eurooppa ampuu itseään jalkaan kun ei suostu avaamaan kaasuputkea vaikka se on jo valmis.

https://www.reuters.com/world/europe/putin-nord-stream-2-start-gas-sales-europe-right-after-its-approval-2021-10-21/

Eurooppa on tottunut sanelemaan muilla omia ehtojaan mutta tulevaisuudessa maailmassa muitakin isoja ostajia kuten Kiina. Kiinalla on rahaa ja tavaraa mitä se voi käyttää kaupanteossa. 

http://energyandclimatelaw.blogspot.com/2020/05/nord-stream-2-when-is-pipeline-really.html 

http://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/08/usa-kiristaa-eu-ta-nordstream-2.html

https://www.nord-stream2.com/media/documents/pdf/fi/2017/09/nsp2-project-fact-sheet-fin-2017-05-10.pdf

http://ilreports.blogspot.com/2020/10/chornyi-marhold-in-uncharted-waters.html 

 

The upcoming UN conference on climate change in Glasgow was supposed to show the world the triumph of the United States and the European Union as trendsetters for everything "green". Unfortunately for them, Europe faced an unprecedented energy crisis, which called into question not only the competence of officials from Brussels, but also the feasibility of the strategy to switch to green energy as soon as possible. Russia, which did not want to dive into the whirlpool of decarbonization, found itself in a more advantageous position. Nevertheless, Moscow has something to show in Glasgow on the climate agenda.
Читайте больше на https://english.pravda.ru/science/149474-climate_change/
The upcoming UN conference on climate change in Glasgow was supposed to show the world the triumph of the United States and the European Union as trendsetters for everything "green". Unfortunately for them, Europe faced an unprecedented energy crisis, which called into question not only the competence of officials from Brussels, but also the feasibility of the strategy to switch to green energy as soon as possible. Russia, which did not want to dive into the whirlpool of decarbonization, found itself in a more advantageous position. Nevertheless, Moscow has something to show in Glasgow on the climate agenda.
Читайте больше на https://english.pravda.ru/science/149474-climate_change/
The upcoming UN conference on climate change in Glasgow was supposed to show the world the triumph of the United States and the European Union as trendsetters for everything "green". Unfortunately for them, Europe faced an unprecedented energy crisis, which called into question not only the competence of officials from Brussels, but also the feasibility of the strategy to switch to green energy as soon as possible. Russia, which did not want to dive into the whirlpool of decarbonization, found itself in a more advantageous position. Nevertheless, Moscow has something to show in Glasgow on the climate agenda.
Читайте больше на https://english.pravda.ru/science/149474-climate_change/
https://english.pravda.ru/science/149474-climate_change/

torstai 21. lokakuuta 2021

Raju inflaatio edessä?

Onko edessä superinflaatio kun kaikki hinnat nousevat. Markkinoille on pumpattu valtavat määrät rahaa ja jossain sen täytyy näkyä. Hinnat nousevat väistämättömästi.

Energiaa käytetään melkein kaikessa tuotannossa enemmän tai vähemmän. Hintojen pakko nousta, koska nyt on niin valtavasti rahaa liikenteessä. Mitä kannattaa tehdä? En tiedä.

Öljyn hinta ei pidemmässä juoksussa ole noussut vaan laskenut.

https://www.wolframalpha.com/input/?i=oil+price

Kymmenen vuotta sitten öljy oli nykyistä kalliimpaa. Ollaan itse asiasssa eletty viimeiset vuodet poikkeuksellisen halvan öljyn oloissa.

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Soaring-Energy-Prices-Are-Bad-News-For-Bidens-Ambitious-Climate-Plan.html

keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Prosessoritehoa valtavasti

Nyt on tietokoneiden tehot kasvaneet niin valtaviksi, että tietotekniikan pullonkaulaksi on muodostunut ohjelmisto-osaaminen. Tämä selittää pitkälti joidenkin alan yritysten suuren arvon.

http://jtalous.blogspot.com/2021/10/aiven.html

Varsinaisesta laskentatehosta on tullut suhteellisen halpaa moneen hommaan, poislukien tekoäly. Tekoäly ja massiiviset simulaatiot kuten esim. ilmastomallit voivat kuluttaa vaikka kuinka paljon tehoa, mutta moneen asiaan kuitenkin tehot riittävät. Tämä tarkoittaa sitä, että pullonkaula resurssin kulutus kasvaa rajusti. Pullonkaulana on nimenomaan ohjelmistotuotanto.

Ohjelmistotekniikan kehittäminen on tehnyt monen ohjelman tekemisestä helpompaa, mutta paljon vielä tehtävää. Ohjelmistoille lienee lähes rajattomat markkinat eli kannataa ostaa nyt alan yritysten osakkeita. Tosin tekoäly yritysten arvostukset ovat jo varsin korkeita, mutta kun kaikki siirtyy Internettiin ja kaikki digitalisoituu, niin valtavat arvostukset ovat kuitenkin perusteltavissa. Tulevaisuudessa aina vain suurempi osa teollisesta tuotannosta on bulkkitavaraa eli sitten massatuotetaan valtavissa tuotantolaitoksissa. Suomen pääomilla ja työvoimakustannuksilla sitä ei tehdä. Jotkut uskovat, että robotiikka voi tuoda Kiinaan vietyä teollisuutta takaisin. Tässä on se harhaluuto, että Kiina ei kykenisi valjastamaan robotteja ja tekoälyä omaan käyttöönsä. Kiinan kommunistisella puolueella on suuret suunnitelmat siitä miten he ottavat käyttöön sekä tekoälyn että robotit.

Meidän suomalaisten pitäisi olla onnellisia siitä, että turha vähän tuottava teollisuus viedään Kiinaan. Näin Suomi voi keskittyä sellaiseen taloudelliseen toimintaan, joka tuottaa enemmän. Teollisuuteen missä suomalaisilla on suhteellinen etu, ei siis välttämättä absoluuttista etua vaan nimenomaan suhteellinen. 

Kiinan nousu on Suomen etu. Saamme Kiinasta halvalla sellaista huipputeknologiaa, joka Amerikasta ostettuna olisi valtavan kallista. Kiinasta tulemme tulevaisuudessa saamaan prosessoreja bulkkitavaran hinnalla. Tällöin prosessoreiden hinnat laskettaisiin kilotavaran mukaan eikä yksilöhinnoiteltuna: Vähän niinkuin riisi tai vehnä.

tiistai 19. lokakuuta 2021

Aiven

Finnish open-source-as-a-service provider Aiven has attracted a $60m extension to its Series C funding which now values the firm at $2bn.

The latest cash injection suggests remarkable growth in the nominal value of the Scandinavian startup, founded five years ago, which was worth $800m when it got its first $100m-tranche of Series C funding in March.

Aiven sells open-source data technologies as a managed service. Unlike some DBaaS systems, which punt proprietary or less permissive licences for their as-a-service offers built on open source technologies, Aiven provides a stack of as-a-service systems in their true open source form.

https://www.theregister.com/2021/10/19/aiven_valuation/ 

Suomalainen yritys miljardikerhoon.  

https://aiven.io/

Aiveniin kun vielä saisi tekoälyn lisättyä niin menisi 10 miljardia rikki. 

https://www.wsj.com/articles/open-source-startup-aiven-raises-60-million-in-new-funding-11634676772

https://venturebeat.com/2021/03/23/aiven-raises-150m-to-manage-cloud-data-infrastructure-for-open-source-technologies/

Ilmeisesti yritys tarjoaa avoimen lähdekoodin palveluita. Aiven varmaan tulee ostetuksi johon isompaan pilvipalveluyrityksiin eli mahdollisuuksia isoihin tuottoihin on, ja se näkyy hinnassa. Sanoisin että paras tie Aivenille lienee se, että ostetaan pois kuleksimesta noin 10 miljaridin euron hintaan. Käy niinkuin monelle muulle  yritykselle.

Yritys toimii kuumalla tontilla eli isotkin arvonnousut voivat olla mahdollisia. Tälläisiin yrityksiin liittyy luonnollisesti isot riskit mutta tuototkin voivat sitten olla vastaavasti isoja. Kuka tietää, tulevaisuus on tuntematon.

maanantai 18. lokakuuta 2021

Energiakriisi

Energian hinta ja saatavuus ovat koetteilla ympäri maailmaa.

“With oil nearly at $84 this morning, we are going to see $100 oil, it looks like, there’s no sign of it stopping,” said Catsimatidis, who is chief executive of United Refining Company, and president and CEO of Gristedes, D’Agostino Foods, and the Red Apple Group.

“Food prices are going up tremendously,” Catsimatidis told FOX Business.

Food prices are going up very fast because nobody wants to be behind the curve, and everyone is raising prices, the executive said.

https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Refining-Billionaire-100-Oil-Is-Likely.html 

Maailmassa on valtavat massat ihmisiä ja kaikki kuluttavat energiaa. Ihme että hinnat ovat näinkin alhaisia, etenkin kun on pumpattu markkinoille valtavat määrät rahaa. 

https://tradingeconomics.com/commodities 

Intiassa on tilanne vaikea. Siellä monessa hiilivoimalaitoksessa hiiltä jäljellä vain muutamaksi päiväksi. Energia mielenosoituksia on ympäri maailmaa. Ihmiset pelkäävät talvea. Maailman laajuisesti on pula kaikesta. Vihreä siirtymä tulee kalliiksi - uskomattoman kalliiksi.

https://www.wsj.com/articles/energy-crisis-hobbles-biden-green-agenda-oil-renewables-11634592944

https://www.dw.com/en/china-reaches-for-strategic-power-cuts-amid-energy-crisis/a-59367176

http://ergobalance.blogspot.com/2021/10/the-energy-crisis-and-climate-crisis.html 

lauantai 16. lokakuuta 2021

Paperiteollisuuden tulevaisuus paperilennokeissa

Paperi (erityisesti sanomalehti) on kriisiytynyt. Ihmiset siirtyvät nettiin. Tätäkin blogia luetaan netissä. Lentolaitteissa lienee paperiteollisuuden tulevaisuus.

Erityisti moottoroiduissa lennokeissa on paljon mahdollisuuksia vaikka Suomen puolustusvälineteollisuudelle.

Björn Wahlroos ajaa paperiteollisuutta alas

– Ellemme Suomessa tee jotain näille taantuville alueille, joista painopaperit ovat yksi erittäin hyvä esimerkki, suomalainen kapasiteetti jatkaa alasajoaan.

– Mielestäni on järjetöntä, että me emme anna tulilinjalla olevien tehtaiden työntekijöiden istua mukana neuvotteluissa, joissa päätetään heidän työpaikkojensa tulevaisuudesta.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008338268.html 

Painopaperille tuskin on tarvetta, koska ihmiset siirtyvät nettiin. Tabletit ovat jo kehittyneen niin pitkälle, että korvaavat perinteisen sanomalehden.

keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Energian hinta

Nyt on kauhea huuto energian hinnasta vaikka korkeat hinnat johtuvat luonnollisista syistä. Eikö energian kuulukin olla kallista, koska se on niukka hyödyke. Elintason nousu ja monet yhteiskunnalliset muutokset nostavat energian kysyntää. Energiaa käyttävä teknologia on halventunut paljon viimeisten vuosikymmenten aikaan. Nykyään kaikki digitalisoituu ja kaikki miljardit prosessorit tarvitsevat energiaa toimiakseen.

http://ergobalance.blogspot.com/2021/10/the-energy-crisis-and-climate-crisis.html

http://co2economics.blogspot.com/2021/10/electricity-tariff-reform-shifting.html

Sellu ja e-paperi ovat toisten substituutteja. Talous vaatii aina vaan enemmän raaka-aineita. Raaka-aineiden kysyntä siis kasvaa ja hintojen pitää seurata mukana. Venäjää syyllistetään mutta ei se Venäjän syy ole, että raaka-aineiden tarve kasvaa.

Onko kukaan pohtinut avoimen koodin vaikutusta yhteiskunnissa. Luulisi ainakin, että vapaa koodi lisää energian kulutusta, koska jää enemmän rahaa ostaa energiaa ja muita raaka-aineita. Suomihan on raaka-aineita paljon tuottava talous ja jos välit olisivat Venäjän kanssa kunnossa niin Venäjän saama suurempi hinta energiasta tarkoittaisi tilauksia Suomelle. Harmi ettei näin ole. Olemme liittouneet raaka-aine köyhien talouksien kanssa. Onko se järkevää?

lauantai 9. lokakuuta 2021

Intel ja Risc-V

Risc-V on kovassa nosteessa. Saadaan pikkuihiljaa vaihtoehtoja Intelin x86:lle ja Armille. Tämä on kuluttajan etu.

https://etn.fi/index.php/13-news/12674-intel-kaeyttaeae-risc-v-softaprosessoria

Monopolit ovat ainakin pääasiassa aina kuluttajan etujen vastaisia. Tosin kilpaillussa taloudessa ei ehkä tule tarpeeksi rahaa tarvittaviin investointeihin, jotka mikroprosessiliiketoiminnassa ovat valtavia. Aikanaan Linux mullisti ohjelmistobisneksen ja nyt Risc-V voi mullistaa laitteistoliiketoiminnan. Tätä on jo pitkään odotettu. Kiinalaisella pääomalla päästään pitkälle kohti riippumattomuutta yksittäisistä suuryrityksistä. 

Avoin koodi ja avoimet prosessorit voivat mahdollistaa sellaisen toiminnan, jossa automaattiset suunnittelujärjestelmät pystyvät itsenäisesti kehittämään itseään ilman ihmisen apua. Tälläinen olisi Supismin kannalta erittäin hyvä.

https://www.theregister.com/2021/10/15/enthusiasts_dash_for_riscv_computer/ 

maanantai 4. lokakuuta 2021

Björn Wahlroosin luento

Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavassa tilaisuudessa Björn Wahlroos luennoi aiheesta "Pandemia ja rakenneongelmat - Suomen haasteet uudessa maailmantaloudessa". Tilaisuudessa jaetaan myös Jaakko Honko -mitalit.

https://www.aalto.fi/fi/tapahtumat/jaakko-honko-etaluento 

Walhroosin osuus alkaa puolen tunnin jälkeen. Kannattaa hypätä suoraan sinne.

 

Nokialla ei yhtään puhelinta 10 suosituimman listalla

Entinen mahtiyhtiö Nokia on tippunut totaalisesti pois Suomen top 10 -listoilta. Ei yhtään puhelinta 10 myydyimmän joukossa. Nokiaa käy sääli. Meillä täällä JTaloussakin on arvosteltu Nokiaa mutta olo on haikea, kun Nokialla ei enää ole juurikaan markkinaosuutta edes Suomessa.

sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Energian kuuluu olla kallista

En tiedä minkälaisella ajatuksella jotkut haaveilevat halvasta energiasta. Halpa energia on sula mahdottomuus nykyaikana. Suurin osa koneista toimii sähköllä tai muulla energialla. Internet pyörii sähköllä. Ja kaikki pyörii myös.

https://yle.fi/uutiset/3-12114686

Moni uusi teknologia perustuu juuri suurempaan energian käyttöön. Tietysti myös energiatehokkuus on kasvanut mutta kun energian käyttäminen on niin helppoa ja halpaa joten sen käyttö kasvaa rajusti. Raju kasvu luonnollisesti nostaa hintoja. Markkinataloudessa paljon kysytyn hyödykkeen hinta nousee väistämättä, etenkin kun tarjontapuoli ei kauheasti kasva rakentamisen suurten aikajänteiden takia. Ydinvoimalan tekeminen Suomessa kestää hirvittävän kauan. Suunnittelu ja mukaan lukien ydinvoimalan saaminen pystyyn kestää varmaankin herkästi kolmekymmentä vuotta.

https://www.wolframalpha.com/input/?i=oil+price

https://www.wolframalpha.com/input/?i=cost+of+30+gallons+of+propane+in+Massachusetts

https://www.wolframalpha.com/input/?i=finland+electricity+price 

Päivystävä Superäly ei tiedä Suomen energian hintoja. Ollaan liian pienitekijä.

https://sahko.tk/

Kannattaa huomata 0 hinta lyhyenä aikavälinä.

torstai 23. syyskuuta 2021

Suomesta Risc-V piiri

Protopiirin DSP-alijärjestelmä perustuu Tampereen yliopiston omaan TTA-arkkitehtuuriin (Transport Triggered Architecture). Piirillä on lisäksi Nvidian avoimeen NVDLA-arkkitehruuriin perustuva koneoppimis- eli ML-kiihdytin. Koko komeus vie piillä tilaa 15 neliömilliä. Siitä löytyy rajapinta FPGA-integrointia varten ja piirin väylä on AMBA-yhteensopiva. Näin sille voidaan myöshemmin lisätä sekä Arm:n että muita IP-ytimiä.

https://etn.fi/index.php/13-news/12598-tampereen-proto-on-risc-v-pohjainen-iot-piiri 

Suomessa on saatu aikaiseksi oma Risc-V piiri. Piiri on vielä varsin vähätehoinen mutta alku on aina vaikeaa. 

perjantai 17. syyskuuta 2021

Immateriaalioikeus Kiinassa

Nyt on juuri julkaistu uusi kirja immateriaalioikeuksista Kiinassa.

Intellectual Property Law in China

https://ipkitten.blogspot.com/2021/09/book-review-intellectual-property-law.html

En ole lukenut, ei vielä löydy paikoista mistä ei saa puhua, mutta kaupasta jo sen saa. Kommunismissahan ei yleensä kauheasti suojella immateriaalioikeuksia mutta Kiinassa on ainakin jonkinlainen IP oikeuksien suoja. 

Kiinalaisille on erityisen tärkeää puolijohteet. 

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/232598/ChinasIn.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.prh.fi/stc/attachments/patentinliitteet/patentointiulkomailla/intellectual_property_protection_China_150504.pdf 

https://umanitoba.ca/faculties/management/media/China_and_intellectual_property_rights.pdf

perjantai 10. syyskuuta 2021

Exponentialismi

IN 2020, AMAZON turned 26 years old. Over the previous quarter of a century, the company had transformed shopping. With retail revenues in excess of $213bn (£150bn), it was larger than Germany’s Schwarz Group, America’s Costco and every British retailer. Only Walmart, with more than half-a-trillion dollars of sales, was bigger. But Amazon was by far and away the world’s largest online retailer. Its online business was about eight times larger than Walmart’s. Amazon was more than just an online shop, however. Its huge businesses in areas such as cloud computing, logistics, media and hardware added a further $172bn in sales.

https://www.wired.co.uk/article/exponential-age-azeem-azhar 

Monet teknologian ilmiöt ovat luonteeltaan exponentialistisia. Tällöin kehitys on aluksi hidasta mutta sitten kiihtyy rajusti. Exponetiaalinen kasvu on matemaattisesti varsin yksinkertainen ilmiö ja se on pidemmän päälle valtavasti erilainen kuin lineaarinen kasvumalli. Lineaarisia mallejahan käytetään paljon niiden yksinkertaisuuden takia. Jos alla on kuitenkin exponentiaalinen prosessi niin lineaariset mallit antavat pidemmän päälle täysin väärän kuvan ilmiöstä.

Tekoäly ainakin jossain mielessä noudattaa exponentiaalista  kasvufunktiota. Pidemmän päälle tulevaisuutta on paha ennakoida, koska tulevaisuus on tuntematon. Voi käydä vaikka mitä. Kiinan panostus Superälyyn luo kuitenkin uskoa parempaan tulevaisuuteen. Tulevaisuuteen missä Superäly auttaa ihmiskuntaa valtavasti. Suureen muutokseen liittyy kuitenkin valtavia riskejä.

tiistai 7. syyskuuta 2021

Vain luonnollinen henkilö voi saada patentin

AI systems cannot be granted patents and will not be recognised as inventors in the eyes of the US law, said a federal judge who decided to uphold a previous ruling by the US Patent and Trademark Office this week.
Stephen Thaler, founder of Imagination Engines, a company in Missouri, applied in 2019 for two US patents describing a food container based on fractal geometry and an emergency light beacon. Instead of putting his own name on the applications, however, Thaler gave all the credit to DABUS, a neural network he built and claimed came up with both creations.

https://www.theregister.com/2021/09/04/ai_patent_rulin

Vain luonnollinen henkilö voi saada patentin. Tämän luulisi olevan selvää. Ehkä joskus tulevaisuudessa tulee tilanne, että tekoäly voi saada patentin mutta siihen menee vielä aikaa. Ehkä 100 vuotta? Ehkä enemmän.

perjantai 3. syyskuuta 2021

Elisalla laajin 5G verkko

Elisalla lienee tällähetkellä laajin 5G peitto. Itse en vielä tässä vaiheessa hankkisi 5G puhelinta, sillä niiden hinnat varmasti laskevat ja ominaisuudet paranevat nopeasti.

torstai 26. elokuuta 2021

MIPS

Imagination Technologies tunnetaan sulautetuista grafiikkaytimistään ja MIPS-arkkitehtuurin omistajana, mutta nyt yritys on julkistanut melkoisen uutisen. Se nimittäin palaa CPU-prosessorien valmistajaksi. Arkkitehtuurina ei kuitenkaan ole MIPS, vaan avoin RISC-V.

Prosessorimarkkinoilla tapahtuu. MIPS siirtyy Risc-V:hen.

sunnuntai 22. elokuuta 2021

Microsoft korottaa Office hintoja - älä maksa

Nyt kannattaa olla tarkkana ja vaihtaa Linuxiin kun nostaa Office 365 hintoja. 

https://mobiili.fi/2021/08/22/microsoft-korottaa-office-palveluiden-hintoja-jopa-25-prosenttia/

Missään nimessä näitä riistohintoja ei kannata maksaa vaan vaihtaa suoraan Linuxiin ja LibreOfficeen. Näistä ei tarvitse maksaa mitään. Säästö on äkkiä iso, yllättävän iso.

keskiviikko 18. elokuuta 2021

Vapaa koodi ja tekoäly

https://www.brookings.edu/blog/techtank/2021/08/18/five-ways-that-open-source-software-shapes-ai-policy/ 

Open-source software (OSS), software that is free to access, use, and change without restrictions, plays a central role in the development and use of artificial intelligence (AI). Across open-source programming languages such as Python, R, C++, Java, Scala, Javascript, Julia, and others, there are thousands of implementations of machine learning algorithms. OSS frameworks for machine learning, including tidymodels in R and Scikit-learn in Python, have helped consolidate many diverse algorithms into a consistent machine learning process and enabled far easier use for the everyday data scientist. There are also OSS tools specific to the especially important subfield of deep learning, which is dominated by Google’s Tensorflow and Facebook’s PyTorch. Manipulation and analysis of big data (data sets too large for a single computer) were also revolutionized by OSS, first by the Hadoop ecosystem and later by projects like Spark. These are not simply some of the AI tools—they are the best AI tools. While proprietary data analysis software may sometimes enable machine learning without the need to write code, it does not enable analytics that are as well developed as those in modern OSS.

https://www.brookings.edu/research/how-open-source-software-shapes-ai-policy/ 

Vapaa koodi ja tekoäly tukevat toisiaan.

tiistai 17. elokuuta 2021

Linux - edullinen

Tässä on tullut käytettyä Fedora 34:ää jo jonkin aikaa. Kokemukset ovat olleet hyvät. Fedora on toiminut niin kuin pitääkin. Käytetty kone on aika vanha ja tehot ovat nykymittapuussa pienet mutta Fedora toimii silti sen verran hyvin, että käytössä ei ole ongelmia.

Voiko Fedoraa suositella? Lyhyt vastaus on, että voi. Peruskäyttöön riittävä. Itse käytän lähinnä selainta. Vaativalle käyttäjälle vastaus lienee, että jos tarvittavat ohjelmat löytyvät Linuxille, niin sitten voi suositella. 

Linux toimii hyvin myös vanhemmalla raudalla eli esim. käytetty tietokone sopii hyvin. Linux on huomattavasti halvempi käyttää kuin Microsoft Windows. Säästö on ihan huomattava, jos otetaan kaikki kulut huomioon. Windowsissa pitää olla virustorjunta ja se maksaa useampia kymmeniä euroja vuodessa. Lisäksi Windows koneen täytyy olla Linux konetta tehokkaampi, että sitä voi käyttää. Korkojen kanssa tämä ero lienee merkittävä ihmiseläman aikana, useita kymmeniä ehkä jopa satojatuhansia euroja. Jos käytetään esim. 10-20% korkokantaa, niin ero on helposti omakotitalon luokkaa (eikä ihan halvimman).

https://linuxcommando.blogspot.com/

https://pjarvinen.blogspot.com/2011/04/puoluejohtajat-saastaisivat-atk.html 

http://www.dirkholemans.be/en/the-politics-of-sufficiency-a-new-approach-to-ecological-production-3/

https://www.howtogeek.com/718012/how-to-choose-between-ubuntu-kubuntu-xubuntu-and-lubuntu/

maanantai 9. elokuuta 2021

Kiinan puolijohteet

Kiina tarvitsee valtavasti puolijohteita. Kiinan parantuva asema puolijohdemarkkinoilla hyödyttää suoraan suomalaista kuluttajaa; emme ole enää riippuvaisia Amerikasta ja sen politiikasta vaan voimme osta suoraan Kiinasta. Kiinalaiset eivät kysele he ovat todellisia liikemiehiä. Nostan hattua ja niin suurin osa suomalaisistakin nostaa hattua. Hyvä Kiina!


Vapaa koodi - valtava varallisuus

Vapaa koodi on mullistanut monen ihmisen elämän. Vapaan koodin avulla voi tehdä vaikka mitä. Kansa ei kuitenkaan hurraa vapaalle koodille ja sen mahdollistamalla elintasolla vaan valittaa kaikesta. Vapaasta koodista ei suoranaisesti tarvitse maksaa veroja, koska sen saa ilmaiseksi. Muusta täytyy maksaa verot ja maksut. Ihmettelen miksi ihmiset eivät kehu, että heidän elintasonsa varsin korkea vapaan koodin ansiosta. Lisäksi Internet on tuonut valtavan määrän kaikkea vapaaseen levitykseen mm. paikoissa minkä nimeä ei saanoa mutta josta löytyy kaikki inhimillinen tieto (Vähän kuin Harry Potterissa). Nämä ovat paikkoja joista ei saa puhua mutta jotka juuri siksi ovat tosia.

https://torrentfreak.com/sci-hub-pledges-open-source-ai-alongside-crypto-donation-drive-210809/

perjantai 6. elokuuta 2021

Puutavaran hinta laskussa Amerikassa

Puutavaran hinta on laskenut huipustaan Amerikassa. Puutavaran hinta on ollut Amerikassa poikkeuksellisen korkea.


source: tradingeconomics.com

Linuxin markkinaosuus työpöydillä vakaa

Linuxin markkinaosuus työpöydillä vakaasti 2.4%. Tuntemattomila käyttöjärjestelmien osuus on 8% prosenttia. Mitä nämä tuntemattomat sitten ovat? En tiedä, ovatko Linux koneita tai jotain muuta. 

Kokonaisuudessaan Linuxilla menee hyvin, koska Linuxiin pohjautuvien käyttöjärjestelmien (Android, Chromebook) markkinaosuus on merkittävä.

Source: StatCounter Global Stats - OS Market Share

Source: StatCounter Global Stats - OS Market Share

keskiviikko 4. elokuuta 2021

Microsoft vapaa talous

Nyt on melkein kaikissa koneissa Linux. Yksi Windows kone on vielä toiminnassa. Windowsia ei tule paljon käytettyä mutta on yksi kuitenkin jos tulee tarvetta. Jossain vaiheessa täytyy varmaan ostaa yksi kone lisää mutta eiköhän tämä vuosi vielä mene näillä.

Kovin suuria vaatimuksia ei itsellä ole tietokoneelle. Selain tulee lähinnä käytettyä. Konekalusto on sen verran vanhaa, että kunnolla ei Microsoft Windows enää pyörisi niissä eli siirtyminen Linuxiin on ollut välttämätöntä. En tosin tähän asti asiaa katunut ja Windowshin saa asennettua jos sille syntyy tarvetta.

tiistai 3. elokuuta 2021

Huawein tilanne surkea

Yhdysvaltojen kauppasaarrossa oleva Huawein kännytilanne on surkea.

It’s interesting to see that Huawei managed to bring a Qualcomm Snapdragon 888-powered smartphone. The company also is using the last batch of its Kirin 9000 SoCs. However, there is a huge drawback in the P50 series. These devices only support 4G connectivity. That’s pretty crazy since both SoCs are capable of 5G and Huawei was one of the companies pushing 5G connectivity forward. With so many flagships betting on 5G connectivity, we don’t know if the P50 series will have a chance in markets where 5G is strong, which includes China.

https://www.gizchina.com/2021/07/29/huawei-p50-and-p50-pro-announced-with-snapdragon-888-and-kirin-9000-4g-versions/

Huawei ei tällä hetkellä pysty myymään 5G:llä varustettuja puhelimia. Tuskin kukaan ostaa kallista kännyä ilman 5G:tä. Halppismarkkinoilla voi vielä pärjätä ilman 5G:tä mutta kalliimmissa 5G on pakollinen.

https://etn.fi/index.php/tekniset-artikkelit/13-news/12390-huawein-uusin-on-erikoinen-huippupuhelin

https://www.gizchina.com/2021/07/29/huawei-p50-and-p50-pro-announced-with-snapdragon-888-and-kirin-9000-4g-versions/

sunnuntai 1. elokuuta 2021

Amerikkalaiset etätyöhön

All across the United States, the leaders at large tech companies like Apple, Google, and Facebook are engaged in a delicate dance with thousands of employees who have recently become convinced that physically commuting to an office every day is an empty and unacceptable demand from their employers.

https://arstechnica.com/gadgets/2021/08/vaccines-reopenings-and-worker-revolts-big-techs-contentious-return-to-the-office/ 

Amerikkalaiset haluavat tehdä etätyötä. Fyysinen työssäkäynti ei enää kiinnosta. Pidemmälle etätyö luultavasti siirtää työt lopullisesti tekoälyn tehtäväksi.

lauantai 31. heinäkuuta 2021

Loongson Technologyn IPO

Chinese chipmaker Loongson Technology is banking on its upcoming IPO in Shanghai to beef up its research and production of advanced semiconductor technologies.

Loongson's plans dovetail with Chinese technology companies' efforts to strengthen the security of supply chains and achieve self-sufficiency in crucial technologies.

Beijing-based Loongson's IPO is expected to be made on the STAR Market, or the Science and Technology Innovation Board of the Shanghai Stock Exchange, with up to 41 million shares likely to be up for sale, potentially netting 3.5 billion yuan ($542 million).

https://global.chinadaily.com.cn/a/202107/01/WS60dd07caa310efa1bd65f0cd.html 

Kiinalainen Loongson listautuu pörssiin. Kiinalaisyhtiöön kannattaa sijoittaa, jos uskoo Kiinan kykyyn kilpailla Amerikan kanssa. Kiinalaisprosessoreista voi aikanaan tulla amerikan haastajia oikein tosissaan ja silloin Kiinalaisyritysten arvo voi olla huomattava.

Toivottavasti Kiinalaiset saavat prosessorit siihen malliin aikaiseksi ettei tarvitse enää katsella amerikkalaista riistohinnoittelua. Olisi kiva saada prosessoreita ja näytönohjaimia tosi halvalla.


torstai 29. heinäkuuta 2021

Suomen talous

Korkeakoulutettu, innovatiivinen ja maailman onnellisin maa, mutta silti taloutemme on käytännössä juossut paikallaan koko oman aikuisikäni. Ei ihme, että ikäiseni ja ikäistäni nuoremmat nuoret aikuiset voivat huonosti ja kokevat näköalattomuutta sekä tulevaisuudenpelkoa!

https://omavaraisuushaaste.com/nouseeko-suomen-talous-enaa-koskaan-tata-pitaisi-jokaisen-suomalaisen-pohtia-rehellisesti/ 

Jotkut haikailevat suurta bruttokansantuotetta mutta pienemmälläkin pärjää hyvin. Nykyään on vapaata koodia ja digitalismia, joka pelittää hyvin pienelläkin budjetilla. Nuorille pitää nyt tarjota laadukasta Tylypahkakoulutusta niin valitus loppuu.

https://tylypahka.net/muuta/ajankohtaista/336-tylypahka-n-rehtorin-vuoden-2021-kiitossanat

Virtuaalilaseille pääsee Internetissä luonnollisen oloiseen Tylypahkaan. Näin voidaan edullisesti pienillä ilmastopäästöillä ekologisesti kouluttaa Suomen nuoriso. Valitus loppuu heti noituuden alkaessa.

Nokia iskussa?

Nokia on ilmeisesti paremmassa iskussa kuin aikoihin. Pekka Lundmarkin luotsaama Nokia on parantanut asemiaan. Ericsson kärsii Ruotsin Kiina politiikasta kun taas Nokialla ei tälläisiä ongelmia ole. Suomalaiset ovat varsin Kiinan mielisiä ja tukevat Kiinan Kommunistisen Puolueen toimintaan kaikin mahdollisin tavoin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Lundmark

Pekka Lundmark vaikuttaa paljon järkevämmältä ihmiseltä kuin aikanaan Stephen Elop ja muut sankarit. Nokian ostamista kannattaa harkita. Verkkopuoli vetää nyt suhteellisen hyvin ja 5G:lle on paljon tarvetta. Itsekin hankkisin 5G liittymän ja kännyn jos se olisi täällä saatavilla mutta kun ei ole niin ei kannata hankkia. Tietysti ihmisestä on paha sanoa kun joku sopiva johtajaksi vai ei mutta Pekka Lundmark vaikuttaa kuitenkin taitavalta ja asialliselta ihmiseltä.

Kännypuolellahan Nokia on heikko mutta isot voitot taitavat piillä nimenomaan verkoissa. Kännymarkkinat ovat niin kilpaillut, että siellä taitaa olla aika vaikea tehdä tulosta. Kännymarkkinoilla pitää olla voluumia, että saa hankittua komponentit ja kokoonpanon halvalla. Nokian markkinaosuus on kännyissä pieni. Kannattaisko Nokian erikoistua erikoiskännyköihin joita myydään vähemmän ja pyrkiä niissä kunnon markkinaosuuteen.

https://jtalous.blogspot.com/2011/06/nokia-n9-microsoftin-ja-nokian.html

Kokeile Nokia hakukonetta:


maanantai 26. heinäkuuta 2021

Beirut

Libanonin talous on romahduksen partaalla. Aikanaan Beirut oli lähi-idän Pariisi. Siellä kävivät rikkaat arabit lomalla ja se oli vapaamielinen lomaparatiisi. Nykyään Beirut on talousromahduksen partaalla. Beiruthan noin periaatteessa on varsin varakasta aluetta jo pelkästään sijaintinsa perusteella. Sieltä voisi tehdä bisnestä joka suuntaan. Varakkaita asiakkaita on joka suunnassa. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanon

Vakaat olot ovat kuitenkin vaurauden perusta ja vaikka olisi muuten miten hyvät bisnesmahdollisuudet niin jos vakautta ole niin ei ole mitään. Beiruthan oli parhaimmillaan myös pankkikeskus, vähän kuin Sveitsi tai Hong Kong. Myös terveysturismi oli aikanaan ison rahan lähde.

Nykytilanteessa missään nimessä ei sinne kannata lähteä, koska siellä on niin epävakaat olot. 

https://www.arab-reform.net/publication/which-tax-policies-for-lebanon-lessons-from-the-past-for-a-challenging-future/


Loongson

Kiina yrittää irtiottoa lännen prosessorivallasta. Tämä on tärkeää myös suomalaisille, koska jossain vaiheessa kiinalaiset prosessorit voivat olla riittävän hyviä moneen käyttöön ja silloin päästään eroon amerikkalaisesta hinnoittelusta kiinan.

https://www.techspot.com/news/90544-china-new-loongson-cpu-almost-fast-first-ryzen.html

Kiinan etu on pitkälti Suomen kansan etu. 

https://www.mikrobitti.fi/uutiset/kiinalaiset-suorittimet-tulevat/4460cdf5-764d-434c-94db-bb43f97f7671

Kiinalaisilla on vielä paljon työtä, mutta he ovat edistyneet silti melko nopeasti. Jossain 2030 voi kiinalaiset prosessorit olla riittävän hyviä laajamittaiseen käyttöön. Tällöin tietokoneita saisi tosi halvalla nykyhintoihin verrattuna. 

keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Huawei P50

After several months of waiting and many delays, the Huawei P50 series is finally materializing into something real. In fact, the Chinese company has confirmed that its P50 series will go official on July 29, Thursday next week. According to a new report, these smartphones will not remain exclusive to the Chinese market. According to a company representative in Finland stated that the Huawei P50 flagships will launch globally. This is truly remarkable for a company that has been losing relevance globally in light of the US ban.

Huawei is building its HarmonyOS and Huawei Mobile Services to make them relevant options for that outside of China. Huawei’s AppGallery already has around 134,000 applications and has seen 4 million developers sign up for the Harmony platform. The Huawei P50 series certainly will play an important role in the HarmonyOS future. We are curious to see if the smartphones will already prove to be interesting for global customers as other Huawei flagships in the times prior to the ban.

https://www.gizchina.com/2021/07/21/huawei-p50-series-will-be-available-globally/ 

Huawei aikoo yrittää tuoda P50 sarjan markkinoille. Huawei on amerikkalaisten boikotissa ja ei saa hankittua kunnolla komponettejä. Lisäksi puhelimista puutttuu Googlen palvelut. Lisäksi ilmeisesti puhelimet ovat vain 4G malleja. 5G leviää nyt rajusti ja kalliimpaa puhelinta ei ilman 5G:tä kannata ostaa. 

https://www.theverge.com/2021/7/19/22583225/huawei-p50-launch-july-29th-release-date

https://www.lawfareblog.com/us-continuing-its-campaign-against-huawei

Huawein puhelinta tuskin kannattaa näillä tiedoilla hankkia. Se pitäisi saada tosi halvalla ennenkuin se kannattaisi. Halpamallihan siitä luultavasti tuleekin jos ei siinä ole 5G:tä.

5G puhelimia saa olla 300€:lla. Tuskin kannattaa enää ostaa uutta kännyä ilman 5G:tä jos ei sitten osta alle 100€ puhelinta.

perjantai 16. heinäkuuta 2021

EU:n metsästrategia

Puu on arvokas raaka-aine. Tulevaisuudessa melkein kaikista raaka-aineista tulee olemaan pulaa niin kauan kuin meteoriittien louhinta ei ole kannattavaa. Avaruudessa on raaka-aineita valtavat määrät eli pidemmän päälle raaka-aineita on käytettävissä todella paljon.

Avaruuslouhintateknologian kehittämiseen menee kuitenkin aikaa ja todennäköisesti paljon. Voi olla, että Superäly syntyessään oppii varsin nopeasti louhimaan meteoriitteja, koska silloin sen energian- ja materiantarve voidaan helposti tyydyttää. 

Lyhyemmällä tähtäimellä pitää selvitä vähemmällä. Sanomalehti- ja aikakauslehtipaperi on aikamoista luonnonvajen tuhlaamista verrattuna sähköisiin välineisiin. Sanomalehtipaperista pitää yksinkertaisesti päästä eroon luonnonsuojelullisten näkökohtien takia. 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/eun-metsastrategia-julki-fixit-edessa/

Supistiseen todelliskäsitykseen kuuluu luonnonsuojelu Supistisella teknologialla kuten esim. älypaperi ja muut innovaatiot. EU:lla on selkeästi tavoitteena Supistinen yhteiskuntamalli, joka perustuu tekoälyn laajamittaiseen käyttöön. 

https://www.tekoalyaika.fi/en/2019/04/miten-tekoaly-muuttaa-tyota-ja-vaikuttaa-tyohyvinvointiin/

https://pjarvinen.blogspot.com/2018/11/tekoalyn-tietoisuuden-ja-alykkyyden.html

https://hommaforum.org/index.php?topic=131864.30

https://biomassmurder.org/index.html

http://www.sirpapietikainen.net/2021/07/vastauksena-kyselyihin-eun-metsapolitiikasta-ja-kansallisesta-linjasta/

keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

EU ja Kiina

The Continent’s future is frequently reduced to one of two scenarios: In the first, the transatlantic alliance continues to thrive and is able to stave off the threats from China and Russia. In the other, the Western partnership withers, leaving Europe too weak to avoid becoming a peninsula of Eurasia, under some form of control from the giants to the east.

https://www.politico.eu/article/joe-biden-united-states-europe-transatlantic-relationship-russia-china/ 

Eurooppa on pelannut itsensä pussiin. EU ei ole kyennyt luomaan omaa politiikkaansa. Nyt EU hirttää itsensä ilmastotavoittiisiin. Greta Thrunberin johtama EU tuskin kykenee kilpailemaan Amerikan ja Kiinan kanssa. Nyt kannattaa siirtää vähät EU:sta pois ja Kiinan ja Amerikan kasvumarkkinoille. 

https://www.politico.eu/article/joe-biden-united-states-europe-transatlantic-relationship-russia-china/

Montako divisioona on Paavilla käytettävissään kysin aikanaan joku Neuvostojohtaja?  Todelliset sotilaat ovat kaukana EU:sta.

http://jpoli.blogspot.com/2021/07/taliban-ja-yhdysvallat.html

sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Nokia haastaan Oppon oikeuteen

Nokia is a major patent holder, and last year received €1.5 billion in licensing revenues from its intellectual property. It has licensing agreements in place with the likes of Samsung, Xiaomi, LG, Apple and Blackberry.

Finnish mobile tech has come a long way from the 11https://www.barrons.com/articles/nokia-shares-surging-5g-demand-51624631787-pound Nokia Talkman NMT450 that Danny Glover sports in 1987's Lethal Weapon. And what's more, like a Charlotte Brontë suitor, Nokia has "prospects."

At 3,500 patent families, Nokia owns the world's largest number of standard essential patents for 5G, the research firm PA Consulting found in April. (Though this hangs a bit on what you count as "essential.") Still, this patent library has sent the earls of Espoo on a winning streak in the intellectual property courtrooms.

In April, China's Lenovo settled a longstanding patent dispute with Nokia after a German court ruled in Nokia's favor and banned Lenovo products from the country. Stuttgart's Daimler-Benz ended a similar dispute in June, and now pays Nokia roughly $2 per automotive for technologies used in navigation systems and car communications.

https://www.lightreading.com/5g/nokia-sues-chinas-oppo-over-patents-5g-licenses/d/d-id/770783 

Patenttioikeutta käydään taas.

https://ipkitten.blogspot.com/2021/04/update-ipkatlse-joint-event-cjeus.html

https://sumetimefunny.blogspot.com/2021/06/oppo-5g-upcoming-mobile-launching-under.html

http://www.fosspatents.com/

https://nokiamob.net/2021/07/09/nokia-sues-oppo-for-patent-infringement-oppo-calls-it-shocking/

Kokeile Nokia hakukonetta:



maanantai 5. heinäkuuta 2021

Windows 11:sta Linuxiin

Nyt kun Microsoft Windows 11 tulee markkinoille niin kannattaa miettiä siirtymistä Linuxiin. Linuxi toimii käytännössä yleensä paremmin kuin Windows. Linux on huomattavasti halvempi käyttää kuin Microsoftin Windows. Ikivanha tietokone pystyy pyörittämään Linuxia suhteellisen hyvin kun taas Windowsin kanssa tarvitaan uudehko tietokone kunnon suorituskykyyn.

Linuxissa kaikki perusohjelmat ovat ilmaisia ja niiden sentaminen sujuu keskitetyn asennuksen ansiosta nopeasti. Ei tarvitse muistaa tunnussanoja eikä muuta sellaista vaan ohjelmat voi asentaa suoraan ilman mitään kommervenkkejä. Linuxin voi asentaa Windowsin rinnalle, jolloin aloittaessa kone kysyy kumpi käynnistetään. Lisäksi useita eri Linuxeja voi asentaa rinnakkain ja nämä voidaan räätälöidä eri tarkoituksiin. Kaiken lisäksi Linuxia voi ajaa ilman asennusta joko tikulta tai dvd levyltä.

https://www.pendrivelinux.com/

Näin äkkiseltään ei tule mieleen mitään syytä käyttää Windowsia. Joitakin kaupallisia erikoisohjelmia ei saa suoraan Linuxille mutta monasti vastaavan tyylisiä ohjelmia on saatavilla. Windowsia voi myös ajaa virtuaalikoneessa Linuxin sisällä. Lisäksi Winen avulla voi ajaa Windowsia ohjelmia.

https://www.winehq.org/

https://distrowatch.com/

Linuxia on useita erilaisia ja parhaan omaan käyttöön valinnassa on omat asiansa. Hyviä Linuxeja on kuitenkin esim. Ubuntu ja Fedora. Linux on ainakin pääasiallisesti huomattavasti Windowsia turvallisempi vaihtoehto. Tulevaisuudessa iso Linuxin etu on se, että sitä voi ajaa muillakin prosessoreilla kuin Intelin ja AMD:n. Tämä mahdollistaa kokonaan uudet käyttötavat.

https://distrotest.net/index.php

Linuxin ylivoimasta todisteena on se, että maailman  suurimmat tietokonekeskittymät käyttävät Linuxia. Melkein kaikki maailman supertietokoneet toimivat Linuxilla.

https://www.top500.org/statistics/sublist/

lauantai 3. heinäkuuta 2021

Nuvia

Qualcomm osti Nuvia. Nyt Nuvia avulla Qualcomm yrittää vallata PC markkinat.

https://www.tomshardware.com/news/qualcomm-promises-nuvia-socs-for-pcs-in-2023

Nuvian takana on Applen prosessoiden suunnittelija eli osaamista on. Melkein kannattaisi sijoittaa Qualcommiin rahaa, koska sillä on oma mahdollisuutensa iskeä Inteliä ja Amd:tä vastaan.

Arm arkkitehtuurin kehittyminen on edullista Linuxille, koska Linux pärjää eri prosessoriarkkitehtuureissa paremmin kuin Microsoftin Windows. Microsoftin ohjelmistot eivät toimi kunnolla Armin ja Risc-V:n kanssa. Tämä on merkittävä kilpailuetu Linuxille. Intelin tulevaisuus näyttää haastavalta ja sen mahtiasema ei ole taattu. Tässä lienee pelipaikka riskiä arvostavalle sijoittajalle.

https://www.theregister.com/2021/07/03/in_brief_ai/

Tekoäly jutuissa on kanssa hyvät pelipaikat, koska ne kasvavat rajusti ja voivat olla huomattavan tuottavia sijoituksia. Kannattaa tosissaan miettiä pieniin tekoäly-yrityksiin sijoittamista, koska tuotot voivat olla valtavia. Tosin riskit ovat myös isoja, koska ei ole mitenkään selvää kuka pärjää ja kuka ei.

Suomalaisiin IT yritysten kanssa kannattaa olla varovainen, koska kuitenkin verkostovaikutukset sun muut edut eivät Suomessa välttämättä toimi niin hyvin kuin USA:ssa tai Kiinassa. Kiinalla on suuret suunnitelmat tekoälyn suhteen eli sitä kannattaa tosissaan seurata.

Raha menee kuitenkin rahan luoksi.

maanantai 21. kesäkuuta 2021

Kannattaa siirtyä Linuxiin

Pikkuhiljaa kannattaa siirtyä Linuxiin. Linuxissa ei ole turhia rajoituksia ja muutenkin käyttö on paljon sulavampaa ja nopeampaa.

https://www.whizlabs.com/blog/best-linux-blogs/

maanantai 14. kesäkuuta 2021

Supismi ja talous

Nyt kun ollaan edetty jo varsin pitkälle tiellä Supismiin pitäisi miettiä mitä tarkoittaa Supistinen talous. Nyt tällä hetkellä on tapahtunut odotettuja asioita. 

http://suppelaiset.blogspot.com/2021/03/oppimisalgoritmit-ja-kvanttiprosessointi.html

Tekoäly on oppinut paljon siitä miten mikroprosessoreita suunnitellaan ja kykenee nyt tekemään paljon suunnittelua, jonka aikaisemmin teki ihminen. Itse itseään kehittävä tietokone on tärkeätä Supismin kehittymiselle, koska siten, kehittymisnopeutta voidaan kiihdyttää, koska ihminen ei ole enää tulppana. Samalla tekoäly yrittää opetella ohjelmoimaan. Myös suunnittelua voidaan tukea tekoälyllä ja siten ei olla enää riippuvaisia ihmisten kyvystä koodata ja suunnitella. 

https://www.discovermagazine.com/technology/the-singularity-will-redefine-what-it-means-to-be-human-and-machine

keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Adesso aloittaa Suomessa

Adesso on Euroopan mittakaavassa merkittävä it-palveluyritys. Sillä on palkkalistoillaan noin 5100 ihmistä ja toimintaa on 9 maassa ja yli 40 kaupungissa. Nyt mukana ovat myös Suomi ja Helsinki.

Tähän saakka yhtiö on keskittynyt palvelemaan etupäässä saksankielisissä maissa. Juuri perustettu Adesso Nordics on yritys laajentaa markkinaa. Uudella tytäryhtiöllä tavoitellaan asiakkaita sekä Pohjoismaista että Baltiasta.

Toimitusjohtajaksi on nimitetty Ari Torpo, joka on tätä ennen ollut viitisentoista vuotta Accenturen palveluksessa. Torpoa kuvaillaan kansainvälistä kokemusta omaavaksi konsultiksi, jolla on esimerkiksi vankka kokemus erp-järjestelmien käyttöönotosta.

https://www.tivi.fi/uutiset/tv/ee7862ba-2e8a-4b9f-a5b4-33cc7646f0d3 

Suomeen tulee IT alalle lisää kilpailua. Kilpailun lisääntyminen on hyvä asia.

tiistai 1. kesäkuuta 2021

Automaattiset rekat

The reason the watermelons were in better shape was because they were a day fresher. This is one angle TuSimple is hoping will boost its business. “We believe the food industry is one of many that will greatly benefit from the use of TuSimple’s autonomous trucking technology,” said Jim Mullen, the company’s chief administrative officer. “Given the fact that autonomous trucks can operate nearly continuously without taking a break means fresh produce can be moved from origin to destination faster, resulting in fresher food and less waste.”

https://singularityhub.com/2021/06/01/a-driverless-truck-took-a-load-of-watermelons-cross-country-42-faster-than-a-human-driver/ 

Itsestään ajavat autot kehittyvät pikkuhiljaa. Rekkojen automatisoiminen on ehkä helpompaa kuin perinteisten autojen.

Jos rekat pystyvät ajamaan pitkät moottoritieosuudet niin "kuljettaja" voi levätä ja ajaa sitten pienemmät tiet. Artikkelissa sanotaan, että rekkakuskeja on vaikea saada työn raskauden (ja huonon palkan takia). Kyllä varmasti kuskeja löytyy jos tehdään työstä mukavampaa ja paremmin palkattua.

Työvoimapulaahan on tasan niin kauan kun ei makseta kunnolla. 

http://suppelaiset.blogspot.com/

perjantai 28. toukokuuta 2021

Japanin Karoshi kulttuuri

Thirty years ago when Keio University sociologist Junko Kitanaka first started to study Japan’s culture of working oneself to death, it was considered a novelty overseas.

In the 1990s, stories of mostly middle-aged businessmen working so many hours that they would drop dead from a bodily failure, or opt to end their lives rather than return to the office, were received outside Japan as a peculiar cultural phenomenon. 

When Kitanaka presented to academic audiences in Europe and North America, she says they did not understand the mentality of people who wouldn’t go see a psychiatrist and who were driven to die for work.

A few decades later, the idea isn’t so alien. The pandemic has triggered widespread concerns about the physical and psychological toll of prolonged stress, sleep deprivation and social isolation. A landmark study by the World Health Organisation (WHO) and the International Labour Organisation published earlier this month found that 745,000 people died in 2016 from stroke and ischemic heart disease as a direct result of having worked at least 55 hours a week.

https://www.wired.co.uk/article/karoshi-japan-overwork-culture 

Japanilaiset ovat niin kovia työntekijöitä, että kuolevat siihen. Onko Karoshi järkevää vai ei? Sinällään jos kyettäisiin organisoimaan työskentely tasaisemmin niin kenenkään ei välttämättä tarvitsisi työskennnellä niin paljon. Tälläinen koordinaatio lienee kuitenkin vaikeaa ellei mahdotonta.

https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/tastefully-contemporary/beware-of-the-workplace-devil-known-as-karoshi-or-guolaosi/



lauantai 22. toukokuuta 2021

Wassenaar arrangement

Wassenaarin järjestely on yksi suurimmista Kiinan vastaisista liitoista, joissa mm. Suomekin on mukana. Suomi pitäisi saada irti tästä sopimuksesta. Sopimus on Suomen kansan luonnollisten oikeuksien vastainen ja nyt tarvittaisiin kansanliike joka repii Suomen irti tästä Suomelle haitallisesta sopimuksesta.

Wassenaar on Suomen kansalle häpeällinen sopimus ja siten laiton.

http://tradelawnews.blogspot.com/2011/12/wassenaar-arrangement-issues-best.html

http://addxorrol.blogspot.com/2015/05/why-changes-to-wassenaar-make.html

http://danuxx.blogspot.com/2012/04/wassenaar-arrangement-could-be-cause-of.html

http://symmetricaldatasecurity.blogspot.com/2015/07/wassenaar-arrangement-goes-back-to.html

https://semiengineering.com/china-speeds-up-advanced-chip-development/

Wassenaar järjestely pakottaa Kiinan kehittämään omaa teknologiaansa, koska se ei pysty ostamaan sitä. Tämän takia joudutaan tekemään valtavasti "turhaa tutkimusta".

https://www.politico.eu/article/europe-to-curtail-spyware-exports-to-authoritarian-countries/

tiistai 11. toukokuuta 2021

Bambumukit vaarallisia

Euroopan komissio totesi viime vuoden lopulla, että bambua sisältävistä muoviastioista voi vapautua vaarallisia määriä esimerkiksi formaldehydiä.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1396140

Suomalaiselle metsäteollisuudelle on lottovoitto, että bambun käyttöön astioissa kielletään. Bambuhan kasvaa hirvittävää vauhtia ja olisi voinut tehdä suomalaiselle metsäteollisuudelle suurta haittaa. Nyt haitta on sitten torjuttu. Perinteinen sanomalehti ja muu painopaperi on vaarassa muuttua turhakkeeksi. Onneksi nyt on sitten uusia mahdollisuuksia avautunut kertakäyttöastioissa.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1395224

maanantai 3. toukokuuta 2021

Suomi irti EU:sta

 Nordean von Gerich: ”Markkinoilla pelätään vahvasti eurokriittisiä voimia.”

https://www.iltalehti.fi/talous/a/9902ab6c-d01c-4a56-a86f-cb75013af0ef 

Kansainväliset sijoittavat ovat huomanneet, että Suomen kansaa ei voi enää retkuttaa. Suomen kansa ryhdistäytyy ja aloittaa taistelun, jonka tavoitteena on repiä kappaleiksi ne liaanit, jotka pitävät Suomen kansaa vankilassa. Kansa on valmis rajuihinkin toimenpiteisiin. Otetaan mallia Britanniasta, joka erosi EU:sta. Suomen kansan tie olkoon Britannian tie (Brexit). Nyt kansaa tulee ryhdistäytyä ja ryhtyä taisteluun. Nyt on aika toimia!

Nyt kannattaa kiikuttaa äkkiä rahat turvallisiin paikkoihin vielä kun aikaa!

Suomen kansan etuna on erota EU:sta. Meillä Jussi Mediassa on suuret suunnitelmat maailman uudeksi järjestykseksi ja mielellämme neuvottelisimme hallituksen kanssa suoraan siitä miten asiat hoidetaan. Asioistahan ei tarvitse tehdä melua mutta neuvottelu voi aina auttaa asioita!

https://blogit.perussuomalaiset.fi/tapio-lms/vihrea-tufohumppa-kouluissa-ilmastohumpalla-no-thanks/

sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Offshore pankkitilit

Joskus voi tulla tarve pankkitilille jossain mukavassa paikassa.

https://www.offshore-protection.com/what-is-offshore-banking-benefits

Ihan pikkuhommiin ei kannata hankkia pankkitiliä mukavasta maasta, koska kustannukset ovat herkästi kovat. Kannattaa vertailla vaihtoehtoja ja kysyä neuvoa alan ammattilaisilta.

https://www.ofcmeter.org/

https://www.investopedia.com/terms/t/taxhaven.asp

https://www.expat.hsbc.com/international-banking/what-is-offshore-banking/

Talousmurros

Talous on murroksen kourissa. Perinteisistä teknologioista siirrytään uusiin: tekoäly eri muotoineen yleistyy rajusti. Mikroprosessoreista (takemmin ottan nanoprosessoreista) on valtava pula.

http://tietsikka.blogspot.com/2021/05/cerebras.html

Sijoittajan kannattaa miettiä tarkalleen mihin suuntaan taloudet kehittyvät. Nyt näyttää olevan valtava tarve elekroniikalle. Kannattaa sijoittaa uuteen teknologiaan, koska siellä on suurimmat tuotot. Riskit ovat tietysti myös valtavia mutta taantuviin teollisuuksiinkin sijoittaminen  on riskialtista. Jos isoja tuottoja ei ole näkyvissä edes teoreettisesti niin kannattaako sellaisiin sitten sijoittaa.