maanantai 9. tammikuuta 2023

Windowsista Linuxiin

Nyt kun Microsoft lopettaa vanhojen Windows versioiden tuen, niin tarkan budjetin ihmisten kannattaisi miettiä siirtymistä Linuxiin. Linuxin saa ladattua Internetistä ilmaiseksi. Esim. Fedora on hyvä Linux ja sen saa ladattua ilmaiseksi.

https://getfedora.org/fi/

Linuxin mukana tulee ilmaiseksi kaikki tarvittavat ohjelmat eli mistään ei mitään tarvitse maksaa. Officen tilalla tulee Libre Office ja se on varsin toimiva paketti, riittää useimmille. Kannattaako maksaa hirveitä summia tietokoneesta, kun saman tietojenkäsittely tehon saa lähes ilmaiseksi.

Jos ei ole sopivaa tietokonetta, niin sellaisen saa hankittua halvalla käytettynä. Käytetyn pöytäkoneen saa halvimmillaan noin sadalla eurolla ja sillä hoitaa kaikki tavalliset asiat hyvin. Tietokoneisiin menee äkkiä yllättävän paljon rahaa, jos rahalle lasketaan korko. Käytetty Linux tietokone tulee varsin halvaksi, ei maksa paljoa mitään.

Tietokoneilun hinnaksi tulee 100 vuoden aikana, eli ihmiselämän korko korolla laskien varsin paljon, jos ei osta kustannustehokkaasti tietokoneita. Jos vertaa edullista käytettyä Linux konetta vähän kalliimpiin ratkaisuihin, niin hintaero korko korolle laskien tulee olemaan aika valtava. Saat loppu elämäksi tietokoneet sillä hinnalla mitä pelkästään Microsoft Office maksaa vuoden aikana (Office 365 pilvipalvelu). Kustannuserot ovat siis valtavia, ei mikään ihme, että Bill Gates on maailman rikkaimpia ihmisiä. Kannattaako maksaa sellaisia summia kun toisaalta voi päästä melkein ilmaiseksi ostamalla viisaasti.

Joku voisi laskea kuinka iso ero on sadan vuoden aikana (eli ihmiselämän), esim. 10% korkokannalla. Sillä saanee useamman omakotitalon ostettua ja vielä jää rahaa pankkiin.

Kuva 1. Onnellinen tietokone, https://stablediffusionweb.com/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti