torstai 12. syyskuuta 2024

Kieliä kannattaa opiskella

Kielitaitoa kannattaa laajentaa erityisesti harvinaisempiin kieliin. Suomessa ei juurikaan osata kantaväestön keskuudessa arabiaa, somaliaa tai kiinaa. Nyt Suomen pitäisi panostaa oikein kunnolla kielenopetukseen.

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2024/09/arabian-ja-somaliankieliset-uutiset.html

Jotkut rasistit eivät haluaisi oppia. Itse olen käynyt opiskeluaikoina japanin kielen kurssilla. En tosin päässyt siitä läpi ja jäi kesken. Japanin opiskeluun kannattaisi myös panostaa vaikka Japani onkin entinen mahtivaltio ja tuskin enää koskaan tulee merkittäväksi valtioksi. Arabiaa kannattaisi myös opiskella. Itsellä on ollut haaveena Kiinan kielen opiskelu mutta en ole ehtinyt siihen panostaa. Kielen opiskelu on tie syvällisempään ymmärrykseen. Englannin kielellä voidaan tietysti kommunikoida mutta kielen osaaminen vie kuitenkin syvällisempään ymmärrykseen.

Afrikkalaisia kieliä ei juurikaan Suomessa paikallisväestön (eli suomalaisten) keskuudessa tunneta. Onneksi tähän on tulossa muutos afrikkalaisen väestön lisääntymisen seurauksena. Suomen tulisi todella hyödyntää tämä mahdollisuus tuomalla mahdollisimman paljon afrikkalaisia Suomeen. Suomi on myös Afrikka, puhutaan porukalla somaliaa.

Itsellä on pelkästään hyviä  kokemuksia afrikkalaisista, harvinaisen mukavaa ja ystävällistä porukkaa mitä olen tavannut. Afrikkalaiset naisetkin ovat ihan erilaisia kuin suomalaiset. Suomalaisille naisilla on nykyään niin oudot tavat.

Opiskeluaikoina meillä keskityttiin aika vahvasti eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, Euroopan ulkopuolinen maailma jäi heikolle. Nyt pitäisi olla rohkeutta panostaa euroopan ulkopuoliseen maailmaan. Se tietysti vaatii ihan erilailla tutkimusta. Afrikka ja Aasia ovat vieläkin varsin heikosti tunnettuja alueita. Nyt pitäisi Suomen talouselämän panostaa rajusti Afrikkaan. Jokaiseen kansainvälisiä asioita opettavaan yliopistoon pitäisi saada opetusta ja tutkimusta näihin kieliin ja kulttuureihin. Ainoastaa rajut satsaukset ovat riittäviä. Jokaisen suomalaisen tulisi osata ainakin auttavasti jotain euroopan ulkopuolista kieltä.

Muistan omana opiskeluaikana, ettei meillä opiskeluissa juurikaan käsitelty Yhdysvaltojen ja Euroopan ulkopuolista maailmaa kunnolla. Afrikkaan ja Aasiaan olisi kyllä voinut suuntautua. Suurin osa opiskeluista rajoittui Yhdysvaltoihin ja EU:hun. Siihen aikaan Suomen kannalta Afrikka ja Aasia jäivät vielä unholaan. Kiinakin oli lähinnä halppateknologian tuotantolaitos. Maailma on onneksi muuttunut niistä päivistä rajusti eli sellainen ajattelu mikä vielä silloin oli mahdollista on nyt täysin mahdotonta. Onneksi maailma on nyt paljon parempi paikka elää; nyt voi ainakin periaatteessa opiskella Afrikkaa ja Kiinaa oikein kunnolla; Niistä voi vaikka tehdä väitöskirjan.

http://kryptax.blogspot.com/2024/09/vaaryytta.html

https://suomisomaliaseura.fi/opi-somalinkielta/

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/arabian-alkeiskurssi

Internet on nykyään tuonut kielten opiskeluun ihan uusia tapoja. Tällaisia mahdollisuuksia ei minun nuoruudessani ollut. Nyt voi opiskella myös näitä harvinaisempia kieliä Suomessa. Maailmallahan ne ovat kuitenkin Suomea yleisempiä. Somaliallakin on osaajia ympäriä maailmaan ja Suomen kieleen verrattuna se on varsin laajasti puhuttu kieli.

YLE:n pitäisi tehdä kielten opetusohjelmia oikein kunnolla. Ainakin kaikkiin isoimpiin afrikkalaisiin ja aasialaisiin kieliin pitäisi nyt panostaa oikein kunnolla. Eli euroa peliin oikein kunnolla. Minusta olisi järkevää, että olisi ainakin kaikilla isoilla afrikkalaisilla ja aasialaisilla kielillä olisi omat uutisensa. Se olisi kielenopiskelijalle hienoa, että voisi katsoa uutisia mahdollisimman monella kielellä. Nyt pitäisi koko yhteiskunnan tasolla panostaa oikein kunnolla afrikan, lähi-idän jne ymmärtämiseen. Kielitaito on avain koko kulttuuriin. Intiassakin on hirvittävä määrä erilaisia kieliä ja kulttuureja, joita ei Suomessa juuri tunneta ollenkaan. Ei maailma lopu Amerikkaan, siitä se vasta alkaa. Suomessa pitäisi seurata afrikkalaisia, intialaisia, kiinalaisia jne uutisia samalla innolla millä seurataan mitä joku amerikkalainen seniili politikko suustaan sylkäisee.

Jotkut suhtautuvat globaaliin maailmaan kovin kapeakatseisesti. Kun ihmisiin tutustuu ympäri maailmaa syvällisemmin; huomaa, että monet käsitykset maailmasta ovat hyvin heikkoja. Meidän ei pidä tuudittautua Länsimaiseen maailmankuvaan vaan laajentaa ymmärrystämme rajusti. Itse olen jo sen verran vanha, että mikään kovin radikaali vieraiden kielten opiskelu ei enää kovin helposti onnistu mutta mieli kuitenkin tekisi oppia ainakin arabiaa, kiinaa jne. Harmi, että minulla ei yksinkertaisesti riitä kyvykkyyttä oppia kovinkaan montaa kieltä. Tietysti pienikin uuden oppiminen on aina mukavaa. Nämä ihmiset, jotka haluavat kieltää muilta uuden kielen oppimisen ilon ovat hyvin ilkeitä ja rajoittuneita ihmisiä. Itse olen aina ollut kiinnostunut uusista tavoista ymmärtää maailmaa. Stereotyyppinen länsimainen tapa jäsentää maailmaa ei ole ainut mahdollisuus, eikä luultavasti edes paras. Tulevaisuudessa tulee ehkä jossain vaiheessa mahdolliseksi rikastuttaa ihmisaivoja sellaisilla tekoälyjärjestelmillä, jotka tekevät vieraan kielen oppimisesta paljon helpompaa. Tälläisestä kyvykkyydestä on haaveiltu jo pitkään mutta nyt se on ainakin teoreettisella tasolla mahdollista. Eikö olisi hienoa kyetä lukemaan, puhumaan, kirjoittamaan jne kaikkia, ainakin merkittävämpiä kieliä, yhtä hyvin kuin äidinkieltä?

https://www.fime.fi/koulutus/arabian-kielen-opiskelu/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti