Suomi ja muut EU-maat heräävät vasta vähitellen ympäröivän talousmaailman muutoksiin – kuten siihen, että teollisuus- ja kauppapoliittinen kilpailu suurten talouksien kesken on muuttunut entistä kovemmaksi.
Meneillään on raaka kilpajuoksu esimerkiksi puolijohteiden, mikropiirien ja muun huipputekniikan investoinneista tutkimukseen, kehitykseen ja tuotantoon.
Juuri puolijohteet, mikropiirit ja muistipiirit ovat kisan keskiössä, sillä niitä tarvitaan yhä enemmän käytännössä kaikilla nopeasti digitalisoituvan talouden osa-alueilla, kuten auto-, elektroniikka-, energia-, lääke- ja puolustusteollisuudessa.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010666424.html
Jotkut EU:ssa fantasioivat EU:sta peluria elektroniikan valmistukseen. Totuus kuitenkin on, että eurooppalaisella työmoraalilla huippuprosessorien tuotanto jää haaveeksi. Tällaisten teknologioiden kehittäminen on sangen vaativaa, eikä sitä eurooppalainen pelletyöläinen kykene tekemään. Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Afrikassa on täysin toisenlainen työkulttuuri voimissaan. Duunia tehdään pitkiä päiviä pienellä rahalla.
Euroopassa duunari vaatii kovaa liksaa, liian kovaa sanon minä. Lisäksi EU on ollut kiinnostuneempi maataloudesta kuin prosessoreista ja tämä jälki näkyy. Sinälläänhän sillä tekeekö talous puolijohteita vai elektroniikkaa ei ole mitään merkitystä, koska näitä saa ostettua markkinoilta vaikka kuinka paljon eli ei niitä tarvitse itse valmistaa. Elektroniikan tekeminen ei ole mitenkään kovin kannattavaa monellekaan yritykselle, ja sama tietysti pätee kaikkeen muuhunkin tuotantoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti