torstai 12. syyskuuta 2024

Lundmarkilla edessä lähtölaskenta?

Internetissä liikkuu huhu, että Lundmarkki joutuu lähtemään. Itse en sinällään Lundmarkia ole minään kovin taitavana johtajana pitänyt. Ainut ongelma Lundmarkin lähdössä on, että seuraaja tuskin on suomalainen vaan jostain muualta. Suomesta ei yksinkertaisesti löydy riittävän osaavaa johtajaa ja tämä on sääli. Nokia on minusta liian suomalainen. Suomesta ei yksinkertaisesti löydy riittävän älykkäitä ja taitavia ihmisiä. Suomalaiset eivät oikein tunnu tajuavan talouden realiteettejä. Sitähän on pitkään puhuttu että maahanmuuttoa pitäisi lisätä. Realistisesti ajatellen maahanmuutto tuskin ratkaisee Suomen osaaja ongelmaa. Nokia on siinä mielessä merkittävä yritys Suomelle että sen varaan on paljon rakennettu. Sille nyt ei mitään voi jos ei Suomessa yksinkertaisesti ole riittävän lahjakkaita ihmisiä. Minkä sille voi jos kansa ei ole tarpeeksi älykästä. Ulkomailta lienee turha haaveilla mitään superihmisiä Suomeen. Itse menisin kyllä piilaaksoon hommiin jos pääsisin. Siellä on yksinkertaisesti paremmat mahdollisuudet, etenkin yritystoimintaan. Suomessa on kaikki niin hirvittävän pientä ja vaatimatonta. Rahaa ei ole sijoittaa yrityksiin ja huippu osaajia ei yksinkertaisesti ole kovinkaan montaa. 

Suomen osaamisen ydin alueet eivät oikein voi olla sellaisella alalla kuin verkkojen rakentaminen. Verkkoliiketoiminnassa joudutaan kilpailemaan Kiinan kanssa ja siellä palkkataso on vieläkin huomattavasti alempi kuin Suomessa. Tässä on se ongelma, että tavallaan Suomessa on huippuosaamista ja sinällään taitaville ihmisille pitäisi voida maksaa kunnon palkka mutta samalla Kiinassa pystytään tekemään asioita valtavasti halvemmalla. Kiinassa kaikki kustannukset ovat alhaisempia kuin Suomessa. Insinöörit ja johtajat. Suomalaisen insinöörin palkka on yksinkertaisesti liian suuri, ei näillä palkoilla kiinalaisia vastaan pärjää. Ei millään. Palkoista pitäisi ottaa yksi nolla pois, ainakin.

Hindujen osaamista on minusta monella alalla liioiteltu, eivät ne siellä ole kovinkaan vahvoja tietotekniikassa. Suomessa oli jo 80-luvulla kotitalouksissa tietokoneita. Intiassa ei ole vieläkään kovin monella lapsella omaa tietokonetta. Suomessa jo aikanaan harjoiteltiin Commodore 64 :lä ja Amigalla.

https://www.thehindu.com/sci-tech/technology/india-leads-in-crypto-adoption-for-second-straight-year-report/article68633410.ece 

Commodoren laitteilla oli helppo opetella kaikenlaista tietotekniikasta. Nykytietokoneilu tapahtuu niin korkealla abstraktiotasolla, että koko fyysinen tietokone katoaa. Nykytietokoneilla ei ohjelmoijalle synny mitään käsitystä laitteistosta, koska niitä ohjelmistorajapintoja on niin monta kerrosta. 

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010694033.html

Nokian verkkotoimiala on sellainen toimiala, että siinä kiinalaisten vahvuudet ovat valttia. Pienelle maalla on vaikeaa kilpailla näin kovasti kilpaillulla globaalilla toimialalla.  

https://yle.fi/a/74-20111285 

Sari Baldauf on taitava naisjohtaja, mutta liian vanha korvaamaan Lundmark.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sari_Baldauf

Nokian kaltaisen yrityksen johtajan pitäisi minusta olla reippaasti alle viisikymppinen. Muuten Baldauf olisi hyvä, mutta 69 vuotiaana on yksinkertaisesti liian vanha. Ei sitä kukaan enää lähemmäs 70-vuotiaana jaksa touhuta vaikka olisi muuten kuinka taitava tahansa.

Nykymaailmassa johtajalta vaaditaan ymmärrystä sellaisista asioista mistä ei ennen vanhaan tarvinnut juurikaan välittää. Nykymaailmassa joku Afrikka ja Kiina ovat sellaisia paikkoja missä yritysten voitot ja tappiot lasketaan.

Kansainvälisen liiketoiminnan osaamista tarvitaan paljon enemmän kuin ennen vanhaan. Nyt pitää ymmärtää Afrikkaa ja Kiinaa ihan toisella tavalla kuin 20-vuotta sitten.

Pekka Lundmark on jokatapauksessa yksi Suomen kokeneimmista yritysjohtajista. Toivotaan että, Suomi ei puutu pelkäksi tytäryhtiötaloudeksi vaikka huonolta tilanne näyttää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti