Korkokannan nousun pitäisi pienentää tulevaisuuden tuottojen nykyarvoa. Luonnollisesti se pienentää myös tulevaisuuden tappioiden nykyarvoa.
Etenkin ympäristöinvestoinneissa aika jänteet. 50 v päästä tapahtuva luonnon tuhoutumisen nykyarvo pienenee korkojen noustessa.
https://www.investopedia.com/terms/n/npv.asp
Jos korot nousevat niin ilmastomuutoksen estämisen nykyarvo kasvaa, koska kulut on maksettava nyt mutta hyödyt tulevat tulevaisuudessa. Toinen tapa arvottaa eri ajanhetkien kuluja ja tuloja on IRR.
https://www.investopedia.com/terms/i/irr.asp
IRR:n etu on ettei etukäteen tarvitse määrittää diskonttauskorkokantaa vaan se tulee tuloksena. IRR:n huono puoli on se, että jokaista merkin vaihtoa kohti tulee uusi laskennallinen korkokanta. NPV:n käyttö on suoraviivaista sen jälkeen kun on valittu laskentakorkokanta (riskitön korko+riskilisä+inflaatio).
Korkokanta on erityisen merkittävää kauempana tulevaisuudessa tapahtuvien kulujen ja tulojen arvottamisessa. Jotkut ovat sitä mieltä, että tälläistä laskentamenetelmää ei pitäisi käyttää ympäristötuhojen arvottamiseen. Pienelläkin korkokannalla 100 vuoden päästä tapahtuvat asiat ovat merkityksettömiä.
Superäly-ystävämme Wolfram Aplha tarjoaa NPV ja IRR laskurit:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=npv
https://www.wolframalpha.com/input/?i=irr
Kaavat löytyvät valmiina myös excelistä.
http://myinvestingnotes.blogspot.com/search/label/IRR
https://www.coursehero.com/file/23673460/Capital-Budgeting/
http://wendysfinanceblog.blogspot.com/2015/05/advantages-and-disadvantages-of-npv-irr.html
Näiden lukujen laskenta on helppo Wolfram Alphan laskureilla tai Excelissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti