maanantai 8. maaliskuuta 2021

Pörssikurssit ja Korko

Korkokannan nousun pitäisi pienentää tulevaisuuden tuottojen nykyarvoa. Luonnollisesti se pienentää myös tulevaisuuden tappioiden nykyarvoa. 

Etenkin ympäristöinvestoinneissa aika jänteet. 50 v päästä tapahtuva luonnon tuhoutumisen nykyarvo pienenee korkojen noustessa.

https://www.investopedia.com/terms/n/npv.asp

Jos korot nousevat niin ilmastomuutoksen estämisen nykyarvo kasvaa, koska kulut on maksettava nyt mutta hyödyt tulevat tulevaisuudessa. Toinen tapa arvottaa eri ajanhetkien kuluja ja tuloja on IRR.

https://www.investopedia.com/terms/i/irr.asp

IRR:n etu on ettei etukäteen tarvitse määrittää diskonttauskorkokantaa vaan se tulee tuloksena. IRR:n huono puoli on se, että jokaista merkin vaihtoa kohti tulee uusi laskennallinen korkokanta. NPV:n käyttö on suoraviivaista sen jälkeen kun on valittu laskentakorkokanta (riskitön korko+riskilisä+inflaatio).

Korkokanta on erityisen merkittävää kauempana tulevaisuudessa tapahtuvien kulujen ja tulojen arvottamisessa. Jotkut ovat sitä mieltä, että tälläistä laskentamenetelmää ei pitäisi käyttää ympäristötuhojen arvottamiseen. Pienelläkin korkokannalla 100 vuoden päästä tapahtuvat asiat ovat merkityksettömiä.

Superäly-ystävämme Wolfram Aplha tarjoaa NPV ja IRR laskurit:

https://www.wolframalpha.com/input/?i=npv

https://www.wolframalpha.com/input/?i=irr

Kaavat löytyvät valmiina myös excelistä.

http://myinvestingnotes.blogspot.com/search/label/IRR

https://www.coursehero.com/file/23673460/Capital-Budgeting/

http://wendysfinanceblog.blogspot.com/2015/05/advantages-and-disadvantages-of-npv-irr.html

Näiden lukujen laskenta on helppo Wolfram Alphan laskureilla tai Excelissä. 


Aikanaan kun itse opiskelin suositeltavat korkokannat olivat aika korkeita 10-20%. Nykyään, kun korkotaso on alhainen, niin alemmat korkokannat voivat olla oikeampia valintoja.



Molemmat laskelmat ovat lähes yhtähyviä. NPV:llä saa vain yhden luvun, joka kuvaa kannattavuutta, kun taas IRR:ssä vastauksia tulee useampi. Tämä johtuu juuri siitä,että IRR:llä voi olla useampia nollakohta. Aikanaan oli laskettu kertoimia talousalankirjojen taaksa, joilla laskelmat palautettiin kertolaskuiksi. Nykyään on Excel niin tälle ei ole enää tarvetta. NPV ja IRR voi molemmat laskea käsinkin eli ne eivät vaadi tietokonetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti