lauantai 20. maaliskuuta 2021

NFT - Non-Fungible Token

Onko monien talousviisaiden ja ekonomistien pitkään lupaama ja malleissaan mahdolliseksi todistama talouskasvun ja resurssien käytön irtikytkentä vihdoin realisoitumassa?

Mistä on kyse, ja onko nyt aihetta juhlaan ja syytä heittää luonnonvarojen riittävyyden huolet lopullisesti romukoppaan?

NFT:t tai Non-Fungible Tokenit ovat kirjaimellisesti suomennettuna ei-vaihdettavissa olevat tunnukset.

No, tuo suomennoskaan ei kerro juuri mitään, mutta kyseessä voi siis olla esimerkiksi omistus/yksinoikeus johonkin digitaaliseen teokseen, kuten kuvaan, videopätkään tai muuhun esitykseen.

Vaikkapa edellisen Kärpät-Tappara jääkiekko-ottelun voittomaalin tekoa esittävä kymmenen sekunnin videoteos, jonka yksinoikeuden joku voi hankkia.

https://www.verdelehti.fi/2021/03/20/uusi-aineeton-nftkauppa-pyorii-onko-meilla-liikaa-rahaa/

Liika raha markkinoilla tekee kaikenlaiset "sijoitukset kannattaviksi". Itse en kyllä suosittele sijoittamaan tuollaisiin. 

The digital tokens can be thought of as certificates of ownership for virtual or physical assets.

https://www.bbc.com/news/technology-56371912

Ajatuksena ei ehkä kovin paljoa poikkea jostain Pokemon kortista tai amerikkalaisen jalkapallon kortista, joista on maksettu aika koviakin hintoja. Itse näkisin tämän osoituksena, että meneillään on valtava inflaatio sijoitusmahdollisuuksissa. Ehkä sitten kuitenkin kannattaa sijoittaa rahansa jonnekin muualle kuin kortteihin. Jokatapauksessa jos tulee raju talousromahdus nämä luultavasti menettävät arvonsa, koska kansalaisille tulee tekemään tiukkaa ostaa ruokaa. 

https://jtalous.blogspot.com/2021/03/bitcoin.html

Maksaako kukaan esim. 100 vuoden päästä näistä mitään? Jalkapallo korteilla on nykyään paljon kerääjiä mutta arvostaako niitä kukaan 100 vuoden päästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti