perjantai 29. tammikuuta 2021

Ruoan verkkokauppa

 Mikä olisi optimaalinen tapa järjestää ruuan verkkokauppa ja sen logistiikka? Tätä kysymystä pohdimme professori David Simchi-Levin toimitusketjen hallintaa käsittelleellä kurssilla MIT:ssä vuonna 2005. Silloin ei vielä ruokaa juurikaan verkosta ollut tilattavissa, pitsoja ja muuta pika-ruokaa sen sijaan sai. 

Lähestyimme verkkokauppaa toimitusketjua optimoiden. Aika nopeasti päädyimme alustavaan ajatukseen, jonka mukaan ruokaa kannattaisi varastoida eri puolilla kaupunkia maanalaisissa mahdollisimman pitkälle automatisoiduissa varastoissa. Niistä tilaukset voisi toimittaa nopeasti ja ketterästi varaston lähellä asuville tilaajille. Varastojen täyttäminen tapahtuisi kysyntäohjatusti: kussakin varastossa olisi enemmän sen lähistöllä suosittuja tuotteita. Lisäksi tuumimme, että ruokaa myyvän verkkokaupan valikoiman ei välttämättä tarvitsisi olla aivan yhtä laaja kuin iso hypermarketin - tässä se poikkeasi esimerkisi Amazoni kirjakaupasta, joka oli jo silloin olemassa. 

https://mattikinnunen.blogspot.com/search/label/teollisuus

Itse en ole ruokaa ostanut verkkokaupasta enkä näillä näkyvin aio ostaakaan. Tykkään käydä ruokakaupassa ostoksilla.  

https://hullumaksaa.blogspot.com/2020/05/miten-vahennat-ruokamenojasi-15-tapaa.html

https://jtalous.blogspot.com/2021/01/subway-tonnikala.html

Ruoan käsittelyssä on jääkaappi, pakastin ja hyvä kylmäketju tehneet ihmeitä ruoan saatavuudelle. Monessa paikassa maailmalla ruoka myydään elävänä, eli KotKot heiluttaa siipiään vielä myyntihetkellä. Se on todella tuoretta ruokaa. Länsimaissa syödään lähinnä ikivanhaa ruokaa, 

Onnistuuko kannattava ruoan verkkokauppa koskaan Suomessa laajemmassa mittakaavassa? Osa ruoasta on kuitenkin heikosti säilyvää tuoretavaraa. Tietysti ruokakauppa olisi helppoa jos asiakkaat söisivät purkkiruokaa tai muuta pitkään säilyvää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti