perjantai 29. tammikuuta 2021

En suosittele Nokiaa

 Nokia (NOK) oli aikanaan yksi maailman arvokkaimmista yrityksitä. Tänään arvo on vaatimaton verrattuna sen historialliseen huippuun. 

https://www.wolframalpha.com/input/?i=nokia

Oma sijoittaminen ei perustu tunnuslukuihin vaan tarkastelen yritystä ja sen strategiaa. Nokiassa on paljon hyvää, se omistaa mm. Bell Laboratoriot.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nokia_Bell_Labs

Bell Labs on legendaarinen huipputeknologian kehityksessä ja tekisi mieli sanoa, että jo pelkästään sen takia kannattaa omistaa Nokia. Totuus on kuitenkin toinen, huipputeknologisia innovaatioita on vaikea muuttaa rahaksi. Toinen huipputeknologian kehto on Xerox Palo Alto Research Laboratories. 

https://en.wikipedia.org/wiki/PARC_(company)

Sinällään olisi kiva omistaa osuus tuollaisesta jo pelkästään sen kulttuurishistoriallisen arvon takia. Nokian brändi ei ainakaan kuluttajapuolella ole kovin arvokas, koska jos se olisi, niin kykenisi myymään kännyköitä kuin Coca-Cola limpsaa. Muutenkaan kannattaa olla varovainen brändien suhteen. Monet kehuvat brändiarvollaan ja tunnettuudellaan mutta jos sillä ei pysty myymään tavaraa hyvään hintaan; ei sillä sitten arvoakaan todellisuudessa juurikaan ole. 


Bisnes mielessä Microsoft ja Bill Gates ovat olleet kovia. Nyt tosin markkinat ovat muuttumassa siihen suuntaan, että ilmeisesti vanhat vahvuudet katoavat. Armin tulo tietokoneisiin, pilvi, känny ja muut uudet yksinkertaisesti osoittavat, että Microsoftinkin kaltaiset jättiläiset ovat haavoittuvia markkinoiden ja ostajien ostotottumusten muutokselle. 





Monessa mielessä on varsin surullista, että tuollainen huipputeknologian kehto on tuottanut heikosti taloudellisessa mielessä. Voitot ja bisnekset ovat menneet muualle. En jaksa uskoa, että Nokia saisi Bell Labsilla aikaiseksi kunnon tuottoa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti