sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Kupla

 Sen verran voin kuitenkin tehdä, että astun syrjään kun kulmakerroin muuttuu jyrkkeneväksi ja muotiosakkeet ja omaisuuserät (esim. Bitcoin) nousevat lähes pystysuodaan ylöspäin. Tämä tilanne on päällä juuri nyt. Hyvin helppo johtopäätös on siis laittaa kaikki ylimääräiset ostot jäihin ja aloittaa kasvattamaan käteiskassaa. Olen sanonut näin ennenkin, mutta en ole malttanut olla pois markkinoilta. Nyt tuntuu siltä, että tämän päätöksen takana on helpompi pysyä.

 https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2021/01/5-merkkia-siita-etta-olemme-kuplassa.html

Olen samaa mieltä Laiskan sijoittajan kanssa siitä, että talous on kuplaantunut. Sitä en ymmärrä miksei inflaatio kiihdy? Onko Kiinan vaikutus niin suuri, että kiinan halpatuotanto pitää inflaation alhaisena. Mihin rahat laittaa jos ei pörssiin? Täytyy muistaa, että pankitkin voivat kaatua ja silloin talletuksille käy huonosti. Pankkitakauskin on vain 100 000 € asti. Käteinen raha (siis seteleinä) on yksi vaihtoehto. Perinteisesti kulta on ollut suosittu kriisiaikoina, mutta jos kaikki ostaa kultaa niin senkin hinta räjähtää.

https://goldprice.org/

Mitä miljardeilla euroilla ja dollareilla voi ostaa? Ehkä kannattaisi ostaa maata, siinä jää romahduksessakin ainakin jotain konkreettista käteen. 

Jotkut sijoittavat virtuaaliesineisiin. Bitcoinin on tavallaan virtuaaliesine. Kupla näkyy siinä, että kaikki mihin voi yleensä sijoittaa arvo kasvaa rajusti. Johonkinhan se raha täytyy laitta. On sitten pankkitalletuksia tai muuta. Jotkut ostavat luksuslaukkuja, näillekin löytyy markkinat.

Onnistunut muotiostos voi olla ihan oikea, voittoa tuottava sijoitus. Designluomuksiin sijoittaminen vaatii tosin muutakin kuin tyylitajua ja paksun lompakon.

https://www.is.fi/menaiset/tyyli/art-2000004889314.html

Luksuslaukkuhan on vähän kuin taideteos tai joku koru. Näihin on sijoitettu. 

https://www.taloustaito.fi/vapaalla/haaveissa-chanel-kasilaukku--voiko-merkkilaukku-olla-sijoitus/#da134f4a

https://www.purseblog.com/

Laukuissa on omat ongelmansa sijoituskohteena. Isoja summia ei laukkuihinkaan pysty sijoittamaan helposti. Lisäksi laukkujen säilytys on ongelma ja transaktiokustannukset ovat suuret. 

Olen tehnyt tänä syksynä pienimuotoista yhteistyötä kotimaisen Lumi-laukkubrändin kanssa, jota olen suosinut jo vuosia laukkuhankinnoissani. :) Idea tähän laukkuaiheiseen gallupiin lähti siitä, kun vinkkasin eilen, että syysmalliston lempparilaukkuni on nyt tullut myyntiin Lumin verkkokauppaan ja lukija kertoi vetäisseensä aamukahvinsa väärään kurkkuun laukun hinnan tsekattuaan. Tuo järkytystä aiheuttanut summa oli 349 euroa. Itse voisin ihan hyvin kuvitella maksavani laadukkaasta nahkalaukusta 200-400 euroa, joten hämmennyin, että tuo summa tuntui jostakusta niin pöyristyttävältä. Laukun hinta on kuitenkin vielä kovin kaukana varsinaisten designer-laukkujen hinnoista. Itse en omista toistaiseksi ainoatakaan varsinaista designer-laukkua, mutta esimerkiksi suomalaisten suunnittelijoiden kuten Lumin ja 2OR+BYYATin nahkalaukkuja minulla on useita. Niistä monet olen tosin ostanut esimerkiksi erilaisista design-alan tapahtumista ja myyjäisistä huomattavasti normaalihintaa edullisemmin ja muutamia olen saanut myös blogini kautta lahjaksi.

https://pupulandia.fi/2013/11/27/laukku-gallup/

Suomalaiset ostavat luksusta ja laadukkaita lifestyletuotteita käytettynä. Merkkituotteisiin liittyvä status on myös second handin myötä murroksessa.

https://yle.fi/uutiset/3-11642194

Nykyään kun rahaa on reippaasti ihmisillä niin luksuslaukuistakin on tullut koko kansan huvi. Jos luksuslaukku on joka pissiksellä; niitten status arvo katoaa kokonaan. Luksuksen arvo tulee siitä, että vain harvalla on varaa siihen. Massatuotteella ei ole sellaista exklusiivisuutta, joka luo luksuksen arvon.

http://ylewatch.blogspot.com/2021/02/kapitalismin-resetoinnin-viimeisin.html

https://www.piksu.net/artikkeli/omat-rahat-katsaus-robin-hood-ry%C3%B6v%C3%A4%C3%A4-j%C3%A4lleen-rikkailta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti