perjantai 29. tammikuuta 2021

Venäjän tulevaisuus

Venäjän tilanne on vaikea, koska sen talous on aika heikosti tuottavaa. Venäjällä on paljon luonnonvaroja ja se on tietysti valtava vauraus. Maasta löytyy kaikkea aina öljystä harvinaisiin maametalleihin. Lisäksi tuntemattomat varannot ovat todella suuria. Kulutustavara teollisuutta on kuitenkin heikossa jamassa. Toisaalta globaali työnjako tekee mahdolliseksi, että kulutustavaroita ei edes kannata kauheasti its tehdä, kun ne voi ostaa Kiinasta. Kiina on tuotannon jättiläinen alalla kuin alalla.  

Kulutustavaroita täytyy valmistaa valtavia määriä, että niissä pärjää. Tämä suosii valtavia tuontantolaitoksia, joita Kiinasta löytyy. Joku suomalainen tossuvalmistaja on aivan liian pieni globaaleille markkinoilla. Tuotanto voi toimia ainoastaan jonkinlaisena nostalgiamatkana 


Kansallisen tason tuotanto on vaikeaa ja täysin järjetöntä. Arvoketju pitää suunnitella hyödyntämään globaalit mahdollisuudet. Lisäksi globaalituotanto mahdollistaa mittakaava edut. Globaalisti toimivat yritys voi myös erikoistu hyvinkin niche tuotantoon. Paikallisesti toimiva yritys ei näitä etuja juurikaan pysty hyödyntämään kunnolla.

Suomessakin on paljon menestyneitä yrityksiä, jotka ovat omassa nichessään maailman johtavia, esimerkiksi Polar.


Tietysti jos niche on pieni, niin suurikaan osuus siitä markkinasta ei vielä takaa kunnon voittoja, Nykymaailmassa muutaman hassun miljoonan euron tuotto on yksinkertaisesti liian vähän. Jos nichemarkkina kasvaa nopeasti ja on kannattava niin sitten se houkuttelee yrityksiä mahtimaista ja siinä menee suomalaisten liiketoimintamahdollisuudet. Nokialle kävi juuri näin. Sillä oli kannattava ja nopeasti kasvava markkina. Markkina oli liian houkutteleva ja sitten sinne tuli sekä Apple että Google. Nokian sijoittajien olisi aikanaan kannattanut myydä Nokia osakkeet pois ja osta tilalle Apple, Googlea ja Facebookkia. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti