torstai 4. helmikuuta 2021

Riski ja tuotto

 Perustaloustieteessä jo tiedetään, että riski ja tuotto menevät käsikonkkaa. Iso tuottomahdollisuus yleensä (ainakin tehokkailla markkinoilla) tarkoittaa samalla isoa riskiä. Sille ei yleensä voi mitään.

Viime viikkoina on todistettu poikkeuksellista pörssirallia. Osakkeiden hinnat ovat vaihdelleet rajusti, kun pääasiassa yhdysvaltalaiset piensijoittajat villiintyivät nostattamaan niiden hintaa verkon keskustelufoormi Redditissä masinoidulla ostokampanjalla.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007783561.html 

Vähintään jonkun verran täytyy sijoituksia hajauttaa. Ihan kaikkea ei kannata yhteen paikkaan laittaa. Kannattaa omistaa erilaisia osakkeita eikä kaikki ihan samanlaisia (eri toimialoilta, eri maista jne). Tuotto voi olla pienempi mutta ainakin katastrofaalisten tappioiden mahdollisuus pienenee. Ihan pienikin hajauttaminen jo pienentää katastrofin riskiä rajusti. 




Riskejä on monenlaisia: maariskiä, korkoriskiä jne,


Kannattaa sijoittaa ainakin osa pääomasta Suomen ulkopuolelle. Rahastojen avulla on helppo sijoittaa Suomen ulkopuolelle.

Kaikkea ei kannata sijoittaa Suomeen vaikka Suomi onkin hyvä maa sijoittaa mutta jos kaikki on Suomessa kiinni niin on silti iso riski.
Suomalaiset työeläkelaitokset suosivat sen sijaan ulkomaisia kohteita. Tällä tavalla ne tekevät arvokasta hajautustyötään, jonka seuraksena suomalainen yhteiskunta on vähemmän riippuvainen oman yhteiskunnan kehittymisestä. Eläkevakuutusyhtiöt suuntaavat puolet (48%) suorista osakesijoituksista ulkomaille ja valtaosaltaan (94%) ne luottavat ulkomaiseen rahastovarainhoitoon. Ne eivät mielellään lainaa suomalaisille yrityksille. Velkakirjaostot kohdistetaan yleensä (87%) ulkomaisiin kohteisiin.

Pääosa suomalaisesta portfolio tyyppisestä sijoitusvarallisuudesta (osakesijoitukset ja rahasto-osuudet) on työeläkelaitosten hallussa. Valtiolla on lisäksi noin 20 Mrd€ omaisuus ja kunnilla vielä lisäksi merkittäviä omistuksia joiden yhteenlaskettu koko ei ole täysin tiedossa. Myös kotitalouksilla on jonkin verran portfolio tyyppistä sijoitusvarallsuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti