lauantai 6. helmikuuta 2021

Tekoäly ja sijoittaminen

 Tekoälyt toimivat aktiivisesti pörssissä, Internetissä ja somessa. Tekoälyjä on moneen lähtöön: Googlen hakukone on ehkä helpoiten ymmärrettävä. Esim. Googlen hakukoneen puheohjaus on yksi tekoälyn muoto. Jatkuvasti läsnä oleva tekoäly on uusi ilmiö. Kymmenen vuotta sitten näitä ei juurikaan kuluttajakäytössä ollut. Neuroverkot ovat jo vanha keksintö mutta vasta nyt niillä on joku yhteiskunnallinen merkitys. Internetistä voi tavallinen ihminenkin ladata valmiita neuroverkkojen työkaluja. Kaupallisia neuroverkkoja (eli mistä maksetaan euroilla) on myös olemassa. Esimerkiksi suositussa matematiikkaohjelmassa Mathematica on valmiina yhden käskyn takana olevia neuroverkkoja. Lisäksi erittäin suosittuun Matlabiin saa myös neuroverkko lisäosia. Neuroverkoissa ongelmaksi nousee tarvittavan datan suuri määrä. Neuroverkot vaativat tyypillisesti paljon dataa toimiakseen kunnolla, lisäksi prosessori- ja muistivaatimukset voivat olla suuria. Googlella ja muilla suuryrityksillä on luonnollisesti suuri etulyöntiasema näiden kehittämiseen ja käyttöön. Osa Googlen ja Facebookin arvosta on näistä johtuvaa. Monet taloudelliset prosessit kiihtyvät verkon solmupisteiden määrän kasvaessa. Tästä käytetään nimeä Network Effect. 

The network effect is a phenomenon whereby increased numbers of people or participants improve the value of a good or service. The Internet is an example of the network effect. Initially, there were few users on the Internet since it was of little value to anyone outside of the military and some research scientists.

However, as more users gained access to the Internet, they produced more content, information, and services. The development and improvement of websites attracted more users to connect and do business with each other. As the Internet experienced increases in traffic, it offered more value, leading to a network effect.

https://www.investopedia.com/terms/n/network-effect.asp

Network effectin (eli verkkovaikutuksen) takia Internet jätit ovat joko amerikkalaisia tai kiinalaisia. Suomalaisilla ei ole ollut asiaa tähän porukkaan. Sijoittajien kannattaa ottaa tämä huomioon, koska se näyttää olevan sen verran merkittävä tekijä superyritysten synnylle. 

Network Effectin ja muiden samankaltaisten ilmiöiden takia nimenomaan solmukohdat ja niistäkin merkittävimpien arvo näyttää nousevan.

Sijoitukset, jotka sattuvat olemaan solmukohtien ulkopuolella, ovat luultavasti mieltä vailla. Suomessakin asuntojen hinnat nousevat taloudellisissa solmukohdissa ja muualla menee heikommin. Tietysti näiden välillä tapahtuu arbitraasia mutta korpeen on vaikea kehittää mitään huippuosaamista ja liiketoimintaa vaikka muuten siellä voisi olla halpaa. 

http://suppelaiset.blogspot.com/2021/02/digitaalinen-evoluutio.html

http://juffo.blogspot.com/2021/02/robottisivilisaatiot.html


Ilmeisesti Wall Street Bets -ilmiössä on ollut mukana tekoälyjä useassa eri roolissa. Piensijoittajalle tekoäly on yhtäaikaa sekä uhka että mahdollisuus. Lienee selvää, että viisaimmat tekoälyt sijaitsevat suuryritysten käytössä (eli isot finanssipelurit), koska niiden kehittäminen on kallista ja varsin vaativaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti