Tällä hetkellä suositus on viedä rahat pääasiassa Amerikkaan. Amerikka on ykkönen tekoälyssä ja muussa touhuilussa. Suomi on vitsi, älä investoi tänne vaan vie pienet roposet Amerikkaan. Siellä on vieläkin paljon kiinnostavia sijoituskohteita.
Laura Huhtasaari (Persu) vehkeilee Kiinaa vastaan. Suomen ei ole mitään järkeä liittyä Kiinan vastaiseen rintamaan. Toivottavasti Alexander Stubb laittaa Kiinan vastaiset voimat kuriin. Kiina on Suomen tulevaisuus!
Loisteen sähköisiin hammasharjoihin ei kannata haksahtaa. Ovat kokolailla kalliita. Temusta saa hammasharjoja paljon halvemmalla.
Itsellekin on soitettu kerran Loisteelta. Löin luurin kiinni.
Osta Kiinasta murto-osalla hinnasta. Loisteen hinnat ovat aika hirveitä. Vastaavan tuotteen saa isolla kasalla harjoja alle 30 eurolla. Kannattaako maksaa suomalaisuudesta?
Kansan katoava ostovoima iskee rajusti. Firmaa kaatuu oikealla ja vasemmalla. Finlayson on siirtänyt tuotantonsa Kiinaan ja nyt moni kysyy, että miksi ostaa Finlaysonilta kun Temusta saa kaiken kymmenesosahintaan.
The shape of the x86 instruction set architecture (ISA) is evolving. On Tuesday, Intel and AMD announced the formation of an ecosystem advisory group intended to drive greater consistency between the brands' x86 implementations.
Intel and AMD have been co-developing the x86-64 instruction for decades. But while end user workloads have enjoyed cross-compatibility between the two chipmakers' products, this has been far from universal.
"x86 is the de facto standard. It's a strong ecosystem, but it's one that really Intel and AMD have co-developed in a way, but an arm's length, and you know, that has caused some inefficiencies and some drift in portions of the ISA over time." AMD EVP of datacenter solutions Forrest Norrod said during a press briefing ahead of the announcement.
Going forward, Intel, AMD, and their industry partners aim to avoid this kind of inconsistency by converging around a more uniform implementation. To support this goal, the duo has solicited the help of Broadcom, Dell, Google, HPE, HP, Lenovo, Meta, Microsoft, Oracle, Red Hat, as well as individuals, including Linux kernel-dev Linus Torvalds and Epic's Tim Sweeney.
Tällaista yhteistyötä olisi tuskin tapahtunut ilman ARMia ja Risc-V:tä.
With that said, a more consistent ISA could help stave off the growing
number of Arm-compatible CPUs finding homes in cloud datacenters. While
the exact cores used by these chips may differ — most use Arm's Neoverse
cores, but some, like Ampere have developed their own — most are using
either the older ARMv8 or ARMv9 ISAs, ensuring that with few exceptions
code developed on one should run without issue on the other. ®
Pikkuhiljaa kilpailu etenee. Toivottavasti saadaan halvempia ja parempia laitteita tietokoneiluun. Ehkä jonain päivänä prosessoriarkkitehtuurin voi valita vapaasti ilman yhteensopivuusongelmia.
Esko Aho on ns. idioottiluokan poliitikko. Ahon kaltaista idioottia ei pitäisi päästää mihinkään tärkeään hommaan, eikä edes vähemmän tärkeään. Kyllä poliitikonkin pitäisi olla edes alkeellisella järjellä varustettu.
Kun Aho aloitti Nokiassa 2009, suomalaisten ylpeys hallitsi suvereenisti maailman matkapuhelinmarkkinoita, ja 2007 ja 2008 yhtiö oli tehtaillut historiansa muhkeimmat voitot. iPhone oli saavuttanut vasta 1 %:n osuuden matkapuhelinten maailmanmarkkinoista.
Samaan aikaan toisen amerikkalaishaastajan, Googlen, kehittämää Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävä ensimmäinen älypuhelin oli vasta tulossa kauppojen hyllyille.
Aikanaan Nokialaiset rupesivat kuvittelemaan itsestään liikoja. Aikanaan Nokian nousu niin merkittäväksi yhtiöksi johtui sekä tuurista että osaamisesta. Nokialla ymmärrettiin keskittyä aikanaan kännyihin. Ymmärsivät myydä ajoissa pois renkaat ja kumisaappaat.
Nokialla ei kuitenkaan ymmärretty kännyjen ohjelmistojen merkitystä.Erilaisia puhelin malleja oli hirveästi ja ne olivat ainakin osittain keskenään yhteensopimattomia. Applella ymmärrettiin ohjelmistoyhtiönä, että laitteiden täytyy olla keskenään yhteensopivia ettei tarvitse tehdä ja testata kuin yhden kerran. Ohjelmistojen rakentaminen on kuitenkin paljon kalliimpaa kuin puhelinten valmistaminen. Nokialla ei tajuttu tätä yksinkertaista asiaa vaan kuviteltiin, että ohjelmistoja voi räätälöidä järjellisillä kustannuksilla. Yhden version politiikka on ainut oikea politiikka.
Mitä järkeä on tuottaa hirvittävä määrä erilaisia puhelimia siten, että niissä on kaikissa eri prosessori ja eri määrä muistia. Ei mitään järkeä. Pienikin eroavaisuus tekee ohjelmistokehityksestä hirvittävän työlästä. Nokian ongelmana oli tietysti se, että he rakensivat puhelimia monelle eri hintatasolle. Apple teki ja tekee edelleenkin ns. porvaripuhelimia eli he eivät tee halppislaitteita ollenkaan. Ihan halpaan puhelimeen ei tietysti voi laittaa sellaista prosessoria ja muistia kuin edulliseen.
Nokian tilanne on vaikea. Ei voi mitään. Ehkä ylimmän johdon vaihtaminen toisi puhtia touhuun. Nykyiset johtajat rupeaa olemaan koko lailla vanhoja. Ei 70 enää jaksa. Tekoälyyn pitäisi nyt satsata kunnolla.
Nokialla on vielä aika paljon Suomi sidonnaisuutta. Estääkö tämä sidonnaisuus Suomeen Nokian kehittymisen? Nyt pitäisi saada jotain Nokiassa aikaiseksi. Uudistua. Esko Aho on tietysti siinä oikeassa, että Euroopassa ei ole oikein kunnolla pärjätty ohjelmistovaltaisissa liiketoimissa. Huonolta näyttää. Sijoittajan kannattaa tarkasti miettiä veisikö vähät rahansa suoraan Amerikkaan. Yrityksen kuuluu kuitenkin kehittyä eikä taantua. Taantuvat yritykset kannattaa myydä pois. Ehkä joku kiinalainen ostaisi koko Nokian pois kuleksimasta. Ehkä Nokian siirtyminen kiinalaiseen omistukseen olisi Nokialle kuin lottovoitto. Pois ahdasmielisestä ja taantuvasta Euroopasta dynaamiseen ja aikaansaavaan kiinalaisomistukseen.
Taantuvalle yritykselle ostotarjous on lottovoitto. Ei voi mitään. Myyntiin!
Kansainvälisen liiketoiminnan ammattiosaamiseen kuuluu veroparatiisiyhtiöiden käyttäminen. Veroparatiiseja pitää luonnollisesti käyttää siten, että lakia ei rikota.
Amerikkalaiset puhuvat virallisesti kilpailun puolesta mutta todellisuudessa heti kun tulee edes vähän kilpailua, niin huudetaan kurkku suorana. Eurooppalaiset ovat yhtä huonoja hyväksymään kilpailun. Jonkun Saksan autoteollisuuden ongelmat eivät ole kiinalaisten syytä vaan ihan Saksalaisten laiskuudeta johtuvia. Jos Saksassa ei olisi turkkilaisia niin Saksalla ei juurikaan olisi millään alalla mitään kilpailukykyä, ja sama koskee Suomeakin.
Suomessakin osataan vaan valittaa. Sama koskee koko Euroopan Unionia. Valittaa kyllä jaksetaan kun työ ei maistu. Kiinalaiset juoksee kun eurooppa konttaa nelinjaloin. Länsimaissa on vieläkin jonkinlaisia fantasioita siitä, että täällä osataan asiat. Totuus on toinen. Markkinoiden rajoittamisen sijaan kannattaisi ehkä panostaa osaamiseen ja teolliseen tehokkuuteen eli automaatioon ja robotteihin.
Tekoälyn raju käyttöönotto lienee Suomen viimeinen mahdollisuus. Toivottavasti ei sitä tyritä. Nyt pitäisi valtiovallan ryhdistäytyä ja laittaa kaikki liikenevät voimavarat tekoälyyn. Suomi voisi vaikka sitoutua siihen, että ostetaan joka vuosi maailman nopein tietokone tänne korpeen. Lumille jatkoa vaikka millä keinoin. Aikanaan olisi hävittäjä rahat pitänyt laittaa tekoälyn kehittämiseen. 10 miljardilla eurolla olisi saanut aika paljon tietokoneita.
Mediassa on esitetty, että kysymys olisi ollut hakulaitteiden litiumakkujen räjähtämisestä. Hyppönen ei pidä tätä todennäköisenä.
– Litiumakut ovat vaarallisia ja ne saa räjähtämään, mutta normaalissa räjähdyksessä ne räjähtävät enemmänkin hyvin aggressiivisena tulipalona, sihisevänä sähikäisenä. Kun katsoo videoita näistä nyt nähdyistä räjähdyksistä, niin ne räjähtävät, kuten räjähdysaine räjähtää.
Tämän takia Hyppönen arvioi, että hakulaitteita oli muokattu ja niihin oli asetettu räjähdysainetta. Operaatio on ollut hyvin huolellisesti valmisteltu.
– Tämä on ehkä sen takia ollut mahdollista toteuttaa, että normaalit käyttäjät eivät enää käytä hakulaitteita mihinkään.
Hakulaitteet ovat jo kokolailla vanhaa teknologiaa. Kukaan tavallinen ihminen tuskin niitä enää käyttää. Kännykät ovat yleisempiä ja halvempia. YLE:llä on yhdestä räjähdyksestä video. Räjähdys on näyttävä. Tuskin tuollaista räjähdystä viruksella saa aikaan, koska ei sitä akkua niin kauheasti jossain hakulaitteessa ole. Viruksen täytyisi jollain lailla yrittää yli kuumentaa akkua toistamalla hirvittävällä kellotaajulla jotain komentoa. Eli viruksen pitäisi pystyä nostamaan kellotaajuutta hirveästi. Tämä lienee mahdotonta, koska yleensä tuollaisissa laitteissa on joku ylikuumenemissuoja, ja lisäksi prosessori todennäköisesti kaatuisi paljon ennen kuin se saisi kelloa nostettua millään tavalla. Onko tuollaisissa koneissa yleensä sellaista käskyä jolla kellotaajuuden voisi kymmenkertaistaa? Tuskin. Lisäksi tuollainen kellotaajuuden nosto todennäköisesti kaataisi koko laitteen käyttöjärjestelmän ja lähinnä pakottaisi sen sammumaan.
Hizbollahin porukka on koko lailla tyhmää. Kyllä tuollaisten hakulaitteiden räjäyttäminen on paljon helpompaa kuin kännyköiden. Kännyköitä käyttävät monet mutta hakulaitteita vain terroristit.
Jos haluat investoida tekoälyyn niin muisti voisi olla sopiva kohde. AI eli tekoäly kuluttaa valtavasti nopeaa muisti. Muistin kysyntä on rajussa kasvussa, koska isot tekoäly mallit vaativat valtavasti muistia. https://www.eetimes.com/podcasts/the-memory-that-breathes/
"Suomen kannalta on lisäksi ongelmallista, että vientimarkkinana tärkeän Saksan talousnäkymät ovat varsin heikot. Saksa on menettänyt oikeastaan kaikki 2000-luvun alun vahvan kasvun tukipilarit: Venäjältä saatavan halvan energian, Kiinan markkinoiden nopean kasvun, Keski- ja Itä-Euroopan avautumisen tuomat kertaluonteiset mahdollisuudet tarjontaketjujen tehostamiseen sekä polttomoottoriautoihin liittyvän teknisen osaamisen tuomat kilpailuedut."
Internetissä liikkuu huhu, että Lundmarkki joutuu lähtemään. Itse en sinällään Lundmarkia ole minään kovin taitavana johtajana pitänyt. Ainut ongelma Lundmarkin lähdössä on, että seuraaja tuskin on suomalainen vaan jostain muualta. Suomesta ei yksinkertaisesti löydy riittävän osaavaa johtajaa ja tämä on sääli. Nokia on minusta liian suomalainen. Suomesta ei yksinkertaisesti löydy riittävän älykkäitä ja taitavia ihmisiä. Suomalaiset eivät oikein tunnu tajuavan talouden realiteettejä. Sitähän on pitkään puhuttu että maahanmuuttoa pitäisi lisätä. Realistisesti ajatellen maahanmuutto tuskin ratkaisee Suomen osaaja ongelmaa. Nokia on siinä mielessä merkittävä yritys Suomelle että sen varaan on paljon rakennettu. Sille nyt ei mitään voi jos ei Suomessa yksinkertaisesti ole riittävän lahjakkaita ihmisiä. Minkä sille voi jos kansa ei ole tarpeeksi älykästä. Ulkomailta lienee turha haaveilla mitään superihmisiä Suomeen. Itse menisin kyllä piilaaksoon hommiin jos pääsisin. Siellä on yksinkertaisesti paremmat mahdollisuudet, etenkin yritystoimintaan. Suomessa on kaikki niin hirvittävän pientä ja vaatimatonta. Rahaa ei ole sijoittaa yrityksiin ja huippu osaajia ei yksinkertaisesti ole kovinkaan montaa.
Suomen osaamisen ydin alueet eivät oikein voi olla sellaisella alalla kuin verkkojen rakentaminen. Verkkoliiketoiminnassa joudutaan kilpailemaan Kiinan kanssa ja siellä palkkataso on vieläkin huomattavasti alempi kuin Suomessa. Tässä on se ongelma, että tavallaan Suomessa on huippuosaamista ja sinällään taitaville ihmisille pitäisi voida maksaa kunnon palkka mutta samalla Kiinassa pystytään tekemään asioita valtavasti halvemmalla. Kiinassa kaikki kustannukset ovat alhaisempia kuin Suomessa. Insinöörit ja johtajat. Suomalaisen insinöörin palkka on yksinkertaisesti liian suuri, ei näillä palkoilla kiinalaisia vastaan pärjää. Ei millään. Palkoista pitäisi ottaa yksi nolla pois, ainakin.
Hindujen osaamista on minusta monella alalla liioiteltu, eivät ne siellä ole kovinkaan vahvoja tietotekniikassa. Suomessa oli jo 80-luvulla kotitalouksissa tietokoneita. Intiassa ei ole vieläkään kovin monella lapsella omaa tietokonetta. Suomessa jo aikanaan harjoiteltiin Commodore 64 :lä ja Amigalla.
Commodoren laitteilla oli helppo opetella kaikenlaista tietotekniikasta. Nykytietokoneilu tapahtuu niin korkealla abstraktiotasolla, että koko fyysinen tietokone katoaa. Nykytietokoneilla ei ohjelmoijalle synny mitään käsitystä laitteistosta, koska niitä ohjelmistorajapintoja on niin monta kerrosta.
Nokian verkkotoimiala on sellainen toimiala, että siinä kiinalaisten vahvuudet ovat valttia. Pienelle maalla on vaikeaa kilpailla näin kovasti kilpaillulla globaalilla toimialalla.
Nokian kaltaisen yrityksen johtajan pitäisi minusta olla reippaasti alle viisikymppinen. Muuten Baldauf olisi hyvä, mutta 69 vuotiaana on yksinkertaisesti liian vanha. Ei sitä kukaan enää lähemmäs 70-vuotiaana jaksa touhuta vaikka olisi muuten kuinka taitava tahansa.
Nykymaailmassa johtajalta vaaditaan ymmärrystä sellaisista asioista mistä ei ennen vanhaan tarvinnut juurikaan välittää. Nykymaailmassa joku Afrikka ja Kiina ovat sellaisia paikkoja missä yritysten voitot ja tappiot lasketaan.
Kansainvälisen liiketoiminnan osaamista tarvitaan paljon enemmän kuin ennen vanhaan. Nyt pitää ymmärtää Afrikkaa ja Kiinaa ihan toisella tavalla kuin 20-vuotta sitten.
Pekka Lundmark on jokatapauksessa yksi Suomen kokeneimmista yritysjohtajista. Toivotaan että, Suomi ei puutu pelkäksi tytäryhtiötaloudeksi vaikka huonolta tilanne näyttää.
Kielitaitoa kannattaa laajentaa erityisesti harvinaisempiin kieliin. Suomessa ei juurikaan osata kantaväestön keskuudessa arabiaa, somaliaa tai kiinaa. Nyt Suomen pitäisi panostaa oikein kunnolla kielenopetukseen.
Jotkut rasistit eivät haluaisi oppia. Itse olen käynyt opiskeluaikoina japanin kielen kurssilla. En tosin päässyt siitä läpi ja jäi kesken. Japanin opiskeluun kannattaisi myös panostaa vaikka Japani onkin entinen mahtivaltio ja tuskin enää koskaan tulee merkittäväksi valtioksi. Arabiaa kannattaisi myös opiskella. Itsellä on ollut haaveena Kiinan kielen opiskelu mutta en ole ehtinyt siihen panostaa. Kielen opiskelu on tie syvällisempään ymmärrykseen. Englannin kielellä voidaan tietysti kommunikoida mutta kielen osaaminen vie kuitenkin syvällisempään ymmärrykseen.
Afrikkalaisia kieliä ei juurikaan Suomessa paikallisväestön (eli suomalaisten) keskuudessa tunneta. Onneksi tähän on tulossa muutos afrikkalaisen väestön lisääntymisen seurauksena. Suomen tulisi todella hyödyntää tämä mahdollisuus tuomalla mahdollisimman paljon afrikkalaisia Suomeen. Suomi on myös Afrikka, puhutaan porukalla somaliaa.
Itsellä on pelkästään hyviä kokemuksia afrikkalaisista, harvinaisen mukavaa ja ystävällistä porukkaa mitä olen tavannut. Afrikkalaiset naisetkin ovat ihan erilaisia kuin suomalaiset. Suomalaisille naisilla on nykyään niin oudot tavat.
Opiskeluaikoina meillä keskityttiin aika vahvasti eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, Euroopan ulkopuolinen maailma jäi heikolle. Nyt pitäisi olla rohkeutta panostaa euroopan ulkopuoliseen maailmaan. Se tietysti vaatii ihan erilailla tutkimusta. Afrikka ja Aasia ovat vieläkin varsin heikosti tunnettuja alueita. Nyt pitäisi Suomen talouselämän panostaa rajusti Afrikkaan. Jokaiseen kansainvälisiä asioita opettavaan yliopistoon pitäisi saada opetusta ja tutkimusta näihin kieliin ja kulttuureihin. Ainoastaa rajut satsaukset ovat riittäviä. Jokaisen suomalaisen tulisi osata ainakin auttavasti jotain euroopan ulkopuolista kieltä.
Muistan omana opiskeluaikana, ettei meillä opiskeluissa juurikaan käsitelty Yhdysvaltojen ja Euroopan ulkopuolista maailmaa kunnolla. Afrikkaan ja Aasiaan olisi kyllä voinut suuntautua. Suurin osa opiskeluista rajoittui Yhdysvaltoihin ja EU:hun. Siihen aikaan Suomen kannalta Afrikka ja Aasia jäivät vielä unholaan. Kiinakin oli lähinnä halppateknologian tuotantolaitos. Maailma on onneksi muuttunut niistä päivistä rajusti eli sellainen ajattelu mikä vielä silloin oli mahdollista on nyt täysin mahdotonta. Onneksi maailma on nyt paljon parempi paikka elää; nyt voi ainakin periaatteessa opiskella Afrikkaa ja Kiinaa oikein kunnolla; Niistä voi vaikka tehdä väitöskirjan.
Internet on nykyään tuonut kielten opiskeluun ihan uusia tapoja. Tällaisia mahdollisuuksia ei minun nuoruudessani ollut. Nyt voi opiskella myös näitä harvinaisempia kieliä Suomessa. Maailmallahan ne ovat kuitenkin Suomea yleisempiä. Somaliallakin on osaajia ympäriä maailmaan ja Suomen kieleen verrattuna se on varsin laajasti puhuttu kieli.
YLE:n pitäisi tehdä kielten opetusohjelmia oikein kunnolla. Ainakin kaikkiin isoimpiin afrikkalaisiin ja aasialaisiin kieliin pitäisi nyt panostaa oikein kunnolla. Eli euroa peliin oikein kunnolla. Minusta olisi järkevää, että olisi ainakin kaikilla isoilla afrikkalaisilla ja aasialaisilla kielillä olisi omat uutisensa. Se olisi kielenopiskelijalle hienoa, että voisi katsoa uutisia mahdollisimman monella kielellä. Nyt pitäisi koko yhteiskunnan tasolla panostaa oikein kunnolla afrikan, lähi-idän jne ymmärtämiseen. Kielitaito on avain koko kulttuuriin. Intiassakin on hirvittävä määrä erilaisia kieliä ja kulttuureja, joita ei Suomessa juuri tunneta ollenkaan. Ei maailma lopu Amerikkaan, siitä se vasta alkaa. Suomessa pitäisi seurata afrikkalaisia, intialaisia, kiinalaisia jne uutisia samalla innolla millä seurataan mitä joku amerikkalainen seniili politikko suustaan sylkäisee.
Jotkut suhtautuvat globaaliin maailmaan kovin kapeakatseisesti. Kun ihmisiin tutustuu ympäri maailmaa syvällisemmin; huomaa, että monet käsitykset maailmasta ovat hyvin heikkoja. Meidän ei pidä tuudittautua Länsimaiseen maailmankuvaan vaan laajentaa ymmärrystämme rajusti. Itse olen jo sen verran vanha, että mikään kovin radikaali vieraiden kielten opiskelu ei enää kovin helposti onnistu mutta mieli kuitenkin tekisi oppia ainakin arabiaa, kiinaa jne. Harmi, että minulla ei yksinkertaisesti riitä kyvykkyyttä oppia kovinkaan montaa kieltä. Tietysti pienikin uuden oppiminen on aina mukavaa. Nämä ihmiset, jotka haluavat kieltää muilta uuden kielen oppimisen ilon ovat hyvin ilkeitä ja rajoittuneita ihmisiä. Itse olen aina ollut kiinnostunut uusista tavoista ymmärtää maailmaa. Stereotyyppinen länsimainen tapa jäsentää maailmaa ei ole ainut mahdollisuus, eikä luultavasti edes paras. Tulevaisuudessa tulee ehkä jossain vaiheessa mahdolliseksi rikastuttaa ihmisaivoja sellaisilla tekoälyjärjestelmillä, jotka tekevät vieraan kielen oppimisesta paljon helpompaa. Tälläisestä kyvykkyydestä on haaveiltu jo pitkään mutta nyt se on ainakin teoreettisella tasolla mahdollista. Eikö olisi hienoa kyetä lukemaan, puhumaan, kirjoittamaan jne kaikkia, ainakin merkittävämpiä kieliä, yhtä hyvin kuin äidinkieltä?
Dokumentti joka kertoo jotain Japanin teollisuuden romahduksesta. Sama koski myös aikanaan Suomea. Kankea japanilainen kulttuuri tuhosi maan huipputeollisuuden. Pitkälti samoin kävi Suomessa. Ei ihme, että Suomea aikanaan kutsuttiin Euroopan Japaniksi.
Ruotsalaiset ovat kehittäneet jännän tavan pakata muistia. Zeropointiin kannattaa ehkä sijoittaa jos pääsee.
Moreau told us memory is a “bottleneck” that has developed much slower than processors, and that 30 percent of memory transactions can be avoided. He added that memory was “expensive” too as a large and increasing part of both capex and opex in datacenters.
Suomi ja muut EU-maat heräävät vasta vähitellen ympäröivän talousmaailman muutoksiin – kuten siihen, että teollisuus- ja kauppapoliittinen kilpailu suurten talouksien kesken on muuttunut entistä kovemmaksi.
Meneillään on raaka kilpajuoksu esimerkiksi puolijohteiden, mikropiirien ja muun huipputekniikan investoinneista tutkimukseen, kehitykseen ja tuotantoon.
Juuri puolijohteet, mikropiirit ja muistipiirit ovat kisan keskiössä, sillä niitä tarvitaan yhä enemmän käytännössä kaikilla nopeasti digitalisoituvan talouden osa-alueilla, kuten auto-, elektroniikka-, energia-, lääke- ja puolustusteollisuudessa.
Jotkut EU:ssa fantasioivat EU:sta peluria elektroniikan valmistukseen. Totuus kuitenkin on, että eurooppalaisella työmoraalilla huippuprosessorien tuotanto jää haaveeksi. Tällaisten teknologioiden kehittäminen on sangen vaativaa, eikä sitä eurooppalainen pelletyöläinen kykene tekemään. Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Afrikassa on täysin toisenlainen työkulttuuri voimissaan. Duunia tehdään pitkiä päiviä pienellä rahalla.
Euroopassa duunari vaatii kovaa liksaa, liian kovaa sanon minä. Lisäksi EU on ollut kiinnostuneempi maataloudesta kuin prosessoreista ja tämä jälki näkyy. Sinälläänhän sillä tekeekö talous puolijohteita vai elektroniikkaa ei ole mitään merkitystä, koska näitä saa ostettua markkinoilta vaikka kuinka paljon eli ei niitä tarvitse itse valmistaa. Elektroniikan tekeminen ei ole mitenkään kovin kannattavaa monellekaan yritykselle, ja sama tietysti pätee kaikkeen muuhunkin tuotantoon.
Matkapuhelinverkot eivät nähtävästi ole kovinkaan kiinnostava liiketoiminta. Matkapuhelinverkot eivät luultavasti enää koskaan mahdollista runsasta rahantuloa. Kiinalaisille verkot voivat olla hyväkin liiketoiminta, koska siellä on hyvin taitavaa ja edullista insinööriosaamista. Suomi insinööri tahtoo olla nykyään vanha, ja kallis. Palkat ovat Suomessa poskettomia. Kiinassa taitava matkapuhelin insinööri tienaa noin 10 000 euroa vuodessa. Sillä palkalla elää Kiinassa mukavasti. Suomi insinööri kuvittelee olevansa valtavan arvokas. Kukaan järkevä ihminen tuskin pitää suomalaisten palkkoja järkevinä vaan täysin vailla järkeä olevina.
Nyt pitäisi saada aikaiseksi Nokialaisten kanssa sellainen sopimus, että palkoista leikattaisiin ainakin yksi nolla perästä pois. Tällöin palkkatilanne olisi edes jollain lailla järkevä. Ulkomailta tulevat ns. asiantuntijat tuskin ovat palkkansa arvoisia vaan enemmänkin pellejä. Järkevintä olisi myydä kaikki matkapuhelinverkot kiinalaisille. Kiinalaiset hölmöt saattaisivat sitten rahoittaa Nokian hölmöyksissään.
Jotkut haluavat aina yksinkertaistaa asioita ja tehdä niistä mieltä vailla olevia hokemia.
Missään nimessä tilanne ei ole nyt samanlainen kuin 90-luvun Internetissä. 90-luvlla Internetin kasvua rajoitti hirvittävä määrä asioita. Ei ollut prosessoreita, ei ollut ohjelmointikieliä jne.
Nyt nämä kaikki peruspalikat ovat valmiina, ei tarvitse kuin lisätä vesi eli sähkö, raha ja data. Koska tekoäly on pitkälti matriisien käsittelyä, niin kaikki perusmenetelmät on jo keksitty parisataa vuotta sitten eli kehitys tulee olemaan oleellisesti erilaista, kuin Internetin alkuaikoina. Lisäksi nyt on lähes rajattomasti pääomaa käytettävissä tekoälyjen kehittämiseen, koska rahastusautomaatit ovat valmiina. Aikanaan kun Internettiä kehitettiin; niin ei oikeastaan ollut rahaa käytössä vaan sitä työtä tehtiin pitkälti ilmaiseksi. Nyt myös ilmaistuotanto on hyvissä kunnossa (eli Open Source jyrää)!
Itse näkisin Open Sourcen merkityksen hyvin suurena tässä kehitys vaiheessa. Toiselta puolelta tulee suljettu lähdekoodi ja muokkaa todellisuutta. Toisaalta vapaa lähdekoodi eli Open Source antaa kurjalistolle mahdollisuuden selvitä. Raaka-aineiden hinnat tulevat nousemaan ja samalla myös ihmisten elintaso. Kasvava talous kykenee investoimaan aina vain enemmän tekoälyyn ja siten koko järjestelmä räjähtyy ns. Kristus ilmiö eli Jeesuksen sana tulee todella lihaksi. Syntyy ns. tempaus ilmiö.
Tietokoneet ja robotit yleistyvät rajusti. Amerikassa moni ajattelee, ettöä AGI on tulossa lähiaikoina ja ihan heti sen jälkeen syntyy Supertekoäly. Amerikassa on esitetty, että AGI saapuisi jo ennen vuotta 2030, eli aika nopeasti. Amerikassa on täysi tohina datakeskusten rakentamisessa. Niitä syntyy kuin sieniä sateella. Jopa Suomeen Microsoft rakentaa datakeskuksia. Datakeskukset ovat varsinaisia energiajuoppoja. Energia ja jäähdystysvesi maistuvat. Jano on valtava. Suomen energiat menevät yhdessä tekoälykulauksessa, ja samoin vedet.
Suomella on nyt pelipaikka, koska Suomessa on energiaa. Ydinvoimaa voidaan rakentaa periaatteessa aika paljon. Koko rannikko täytyy ydinvoimaloita vieri vieressä tekemässä energiaa hyville ystävillimme
Supertekoäly on varmasti iso juttu jo jokatapauksessa. Kuinka iso, jää nähtäväksi. Tietokoneet ovat jo jokatapauksessa kiihdyttäneet (eli akseletionismi) monet yhteiskunnalliset prosessit eli mahdollisuuksia on vaikka mihin. Anarkistisessa kirjastossa on lukemisen arvoinen artikkeli, aika hyvä siis. Siinä selostetaan asioita.
Nykyinen tekoäly, kuten koneoppimismallit ja syväoppimistekniikat, on suunniteltu suorittamaan erityisiä tehtäviä, kuten kuvantunnistusta, luonnollisen kielen käsittelyä tai pelien pelaamista. Näitä järjestelmiä kutsutaan usein kapeaksi tekoälyksi (Narrow AI) tai heikoksi tekoälyksi (Weak AI), koska ne ovat erikoistuneita tiettyihin tehtäviin ja niiden suorituskyky on rajallinen.
Supertekoäly (ASI) sen sijaan viittaa tekoälyyn, joka ylittää ihmisen älykkyyden kaikilla kognitiivisilla alueilla. Tämä tarkoittaa, että supertekoäly voisi oppia, ymmärtää ja soveltaa tietoa paljon tehokkaammin ja laajemmin kuin ihmiset. Se pystyisi ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia, tekemään luovia päätöksiä ja kehittämään uusia teknologioita itsenäisesti.
Tässä muutamia keskeisiä eroja:
Kognitiivinen kyvykkyys: Nykyinen tekoäly on rajoitettu tiettyihin tehtäviin, kun taas supertekoäly olisi yleisälykäs ja pystyisi suoriutumaan kaikista kognitiivisista tehtävistä paremmin kuin ihmiset.
Oppimiskyky: Supertekoäly voisi oppia ja mukautua paljon nopeammin ja tehokkaammin kuin nykyiset tekoälyjärjestelmät.
Autonomia: Supertekoäly voisi toimia täysin itsenäisesti ja tehdä päätöksiä ilman ihmisen ohjausta, kun taas nykyinen tekoäly vaatii usein ihmisen valvontaa ja ohjausta.
Vaikutus: Supertekoälyllä olisi potentiaali muuttaa yhteiskuntaa ja teknologiaa merkittävästi, mutta siihen liittyy myös suuria eettisiä ja turvallisuusriskejä.
Onko jokin erityinen näkökulma, josta haluaisit tietää lisää?
Suomella ei ole paljoa muita luonnonvaroja kuin metsät. Metsiä täytyy hyödyntää, koska kansa ei viitsi rakentaa kännyjä ja muutenkaan työnteko ei maita. Palkkaa halutaan yli työn tuottavuuden. Aikanaan kansan olisi pitänyt hyväksyä kova työ kännyköiden parissa. Kansa ei kuitenkaan halunnut tehdä mitään vaan laiskotteli rauhassa fantasioiden itsestään kännykuninkaina.
– Hän totesi siinä, että voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo.
– Minä tulkitsin sen itse niin, että täällä ei minkään hippien ininöitä paljoa kuunnella, että täällä toimitaan niin kuin on aina toimittu, Sysivesi arvioi.
Sysiveden mukaan kuljettaja jatkoi keskustelun jälkeen matkaansa ja ylitti joen uudestaan.
Suomessa on kuitenkin ahkeria työmiehiä, jotka eivät pelkää vaan tekevät sen mitä isänmaallinen suomalaismies voi tehdä. Tätä ei kuitenkaan moni arvosta vaan haaveillaan hippimäisestä elämäntyylistä, jossa käytetään huumeita ja laiskotellaan.
Aikanaan Suomessa fantasioitiin, että täällä voitaisi touhuta mm. uusmediabisneksessä niin hyvin, että suuret kansanjoukot saisivat siitä elantonsa. Haaveet ovat aikalailla karisseet, ja se on hyvä.
Esitutkinnan
mukaan viuluja ei ole käyty soittamassa missään Polarican tai Kriston
tapahtumissa, eikä muutakaan markkinointitoimintaa tapahtunut.
–
Näitä esiintymisiä ei ole ollut, koska kutsuja ei ole tullut. Velvoite
on edelleen olemassa. Soittamattomuus tilaisuuksissa ei ole soittajan
vika, sanoi Sorainen kuulustelussa.
Esitutkintapöytäkirjassa
todetaan, että Polarica ei tarvinnut Soraisen ehdottamalla tavalla
viuluun liittyvää markkinointitoimintaa.
Syyttäjä katsoo, että Soraisen saaman lahjuksen arvo on ollut yhtensä 7 500 euroa.
Kyllä normaalilla järjellä varustetun liikemiehen ja virkamiehen pitäisi ymmärtää, että tuollainen toiminta on epänormaalia ja poikkeuksellista liiketoimintaa. Marjapisneksissä taitaa käytäntö olla aika villiä.
Suomen metsissä kasvaa marja-aarre. Tämä aarre tulee pitää suomalaisten käsissä. Ostamalla marjat suoraan noukkijalta tuet samalla Suomen vähäväkisiä. Ei anneta voittoja ulkomaalaisille vaan pidetään rahat ja marjat Suomessa. Herkutellaaan!
In October 2021, American political scientist Ian Bremmer published an article in Foreign Affairs titled “The Technopolar Moment“, where he pointed to the growing power of corporations in the field of information and computer technologies. At the same time, he spoke about the digital power that is now being distributed between the United States and China, and that “the globalists need stability to succeed over the coming decade. Their worst fear is that the United States and China will continue to decouple, forcing them to choose sides in an economic war that will raise barriers to their attempts to globalize their businesses. Their fortunes would improve if Washington and Beijing decided that overregulation risks undercutting the innovation that drives their economies. In the case of Washington, that means pulling back from an industrial policy designed to convince companies that they can thrive as national champions; for Beijing, it means preserving the independence and autonomy of the private sector.”
Talous on sen verran monimutkainen ilmiö, että siitä on vaikea sanoa oikeastaan mitään.
Metsäalalla on investoitu viime vuosina Suomessa valtavasti. Tutkija varoittaa, että puuta ei riitä välttämättä enää kaikille.
– Metsäalalla itsellään eikä myöskään yhteiskunnassa laajemmin ole jotenkin yhtään valmiutta myöntää, että meillä on nyt selkeästi eri tilanne metsän riittävyyden suhteen, Donner-Amnell sanoo.
– Metsäpolitiikka on viritetty sen mukaan, että puuta riittää kaikkiin eri tarpeisiin raaka-aineeksi, nieluksi, luonnonsuojeluun, virkistykseen ja vähän kaikkeen. Ja siltä näyttikin aika pitkään.
Jos Supesta tulee totta niin, kuin nyt näyttää tulevan. Niin lienee perusteltua olettaa, että yhteiskunnan riistosuhteet muuttuvat. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hinta-suhteet ja käytetty tuotantoteknologia muuttuvat. Miten? Itse olen ajatellut, että ainakin raaka-aineiden kulutus ja samalla hinta tulevat luultavasti kasvamaan. Raaka-aineita tarvitaan melkein aina, kun raha vaihtaa omistajaa. Palvelutkin kuluttavat raaka-aineita vaikkei aina siltä vaikuta. Seiniin ja kattoihin tarvitaan kaiken maailman tavaraa. Näitä hinta suhteita on vaikea ennustaa mutta sillä on iso vaikutus.
Luultavasti Suppe tulee nostamaan raaka-aineiden hintoja, koska niiden sisältämä potentiaali kasvaa. Lopputulemahan on kuitenkin tuntematon. Itse suosittelen aina muistamaan, että ainakin nykyteknologioilla raaka-ainetta kuluu koko aika enemmän. Tätä kannattaa pohtia ja lukea alan kirjallisuutta.
Aikanaan ajateltiin, että paperin kulutus pienenee mutta ei näin ole ainakaan vielä tapahtunut. Pakkausmateriaalia kuluu koko aika enemmän kun ihmiset tilaavat verkosta kaiken maailman tavaraa.
Kävin tänään pankissa sijoitusneuvotteluissa. Odotushuoneessa oli pallotuoli. Aikanaan itsekin joskus haaveilin, että tuollainen olisi kiva. Kokeilin istua, helvetillinen pettymys. Siinä ihan kauheata olla. Pää osu kattoon ja muutenkin oli hirvittävä istua. Älkää ihmeessä ostako pallotuolia, koska siinä menee rahat hukkaan. Ostakaa hyvät ihmiset vaikka NVidiaa, siinä rahat on paljon paremmassa turvassa.
Kuka hullu ostaa pallotuolin (Asko)? Hirvittävän kallis ja karmea istua. Eero Arnio on kyllä istamakokemuksen perusteella täysin yliarvostettu muotoilija. Itse en kyllä huonokaluihin laita vähiä varoja, koska siinä raha ei säily ja kasva. Etenkin iso osa design kalusteista on yliarvostettuja. Hullua maksaa tuolista 10 tuhatta euroa kun istumamukavuus on huonompi kuin 100 euron tuolissa. Pysykää kaukana kaikista design huonekaluista. Niistä ei saa muuta kuin harmia. Sama koskee myös kaikkea muutakin design härveleitä, yli hinnoiteltua roskaa.
Näitä ylimainostettuja design tuotteita on maailma täynnä. Pallotuoli oli suuri pettymys, aikanaan olin haaveillut sellaisesta kun ajattelin, että se olisi mukava mutta totuus on toinen. Aivan hirvittävää roskaa! Ainakin istuin mukavuuden kannalta valtava pettymys. En tiedä kuka on niin pöllö, että ostaa pallotuolin mutta ilmeisesti joku on. Käykää nyt edes koeistumassa ennen kuin ostatte. Kannattaa ostaa kiinalaisia huonekaluja.
Muutenkin elämässä kannattaa väistellä kalliita paikkoja ja elää halvalla. Moni on sillä menetelmällä rikastunut.
Jo pidemmän ajan on ollut aika selvää, että tekoäly tulee. Vielä ehtii mukaan vaikka aika myöhästä onkin. Ehkä kannattaisia katsella NVidiaa salkkuun vaikka se onkin kallis. Se on kuitenkin iso tekijä tekoäly vallankuomouksessa. Toinen vaihtoehto voisi olla sijoitukset sähkön tuotantoon, koska energiaa superäly tarvitsee valtavasti.
Aikanaan Nokia oli kuva luu kännyköissä. Tässä asiassa aina muistaa, että ei länsimaissa enää kukaan iso tekijä tee kännyköitä muut kuin Apple, ja Applekin tekee kännykät Kiinassa. Johtaminen ei ole helppoa. Ei suomalaisilla ole juurikaan kokemusta näin isojen firmojen johtamisesta. Jorma Ollila luultavasti ajatteli tekevänsä viisaita päätöksiä. Sitähän on vaikea sanoa olisiko jollain toisilla päätöksillä saatu jotain parempaa aikaiseksi. Itse en ole koskaan Nokialla ollut töissä enkä muutenkaan tiedä asiasta paljoa.
Itse ajattelisin, että koska Nokialla otettiin käyttöön ns. matriisiorganisaatio niin tämä olisi ajanut Nokian kriisiin. Matriisi organisaatiosta oli ainakin yhteen aikaan suosittu tapa organisoida yrityksen toimintaa mutta se on osoittautunut varsin monimutkaiseksi tavaksi toimia. Teoreettisesti ajateltuna se tarjoaa paljon etuja mutta niiden saavuttaminen on osoittautunut vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi.
Sama tietysti koskee jatkuvia muutoksia organisaatioon. Muutos voi olla hyväksi mutta yleensä kestää kuitenkin aika kauan ennenkuin opitaan toimimaan järkevästi. Se vie aikaa ja jos jatkuvasti muutetaan organisaatiota niin ollaan aina jonkinlailla kriisissä. Jatkuva kriisi ja muutos ovat kauhean kuluttavia. Ei kukaan jaksa koko aika opetella uusia tapoja toimia. Ihmiset tarvitsevat työrauhaa ainakin jonkun verran. Jatkuva muutos, vaikka sitä jossain piireissä ihannoidaan, on kuitenkin osoittaunut varsin kuluttavaksi tavaksi toimia.
En tiedä sitten miten asiat ovat aikuisten oikeasti. Monet ihmiset toimivat aika yksinkertaisella tavalla. Suoraviivainen ajattelu kuitenkin johtaa omien kokemusten mukaan usein katastrofiin ja siitä ei sitten osata yksinkertaisesti uudistua. Tällainen helppo asenne, että esim. vihaa häviämistä on sinällään järkevää. Epäonnistumisen pelko kuitenkin tekee uudistumisen vaikeaksi. Oman ajattelun uudistaminen vaatii sitä, että pitää hyväksyä mahdollisuus epäonnistua. Jos kaikessa täytyy onnistua, niin ei ole helppoa uudistua, koska todelliseen uudistumiseen liittyy aina mahdollisuus epäonnistua. Jos aina haluaa voittaa eikä voi hyväksyä epäonnistumista; niin elämästä tulee hirvittävän vaikeaa ja sitä rupeaa pelkäämään kaikenlaisia asioita. Nokian johdossa on ilmeisesti ruvettu olemaan liian tyytyväisiä itseensä ja haluttu ylläpitää kulisseja. Todellinen johtajan täytyy olla valmis häviämään, koska muuten ei voi ottaa riittävästi riskiä. Täytyy aina muistaa, että onnistumisen kääntöpuoli on epäonnistuminen. Tietysti pitää miettiä riskiä eli sitä kuinka iso riski täytyy ottaa. Tätähän on käytännössä mahdoton arvioida. Joku näennäisesti riskitön asia voi olla todellisuudessa varsin riskialtista toimintaa ja päin vastoin. Jos ei kykene uudistumaan; niin sinäkin on omat ongelmansa mutta myös hyötynsä. Jossain joku höperö ajattelee, että kun olen ensimmäisenä liikenteessä niin silloin joku etu saavutettu. Todellisuudessa sopivast jäljessä tullen voi välttää eturintamassa liikkuvien virheet. Täytyy muistaa, että johtajat ja muut toimijat monasti kiintyvät omiin ajatuksiinsa ja käsityksiksiin maailmasta eli he eivät oikein pysty muuttamaan ajatteluaan niin paljon kuin pitäisi.
Suomessahan ei aikanaan 90-luvulla juurikaan arvostettu ohjelmisto-osaamista. Tämä näkyi myös Nokian johtajien koulutuksessa kellään ei ollut kunnolla kokemusta tietokoneiden ohjelmoinnista. Kaikki olivat sen verran vanhoja, että eivät olleet juurikaan opiskelleet ohjelmointia vaikka monet olivatkin insinöörejä. Täytyy muistaa, että aikanaan Apple oli jo perustamisensa alussa tehnyt itse käyttöjärjestelmiä, Nokialle käyttöjärjestelmä osaaminen ostettiin. Itse tehtynä ehkä oppii paremmin ymmärtämään. Applella oli kokemusta ohjelmoinnista jo paljon ennen Nokiaa. Aikanaan jo Macintosheissa ja aikaisemmissa Appleissa oli ohjelmia monelta taholta. Tämä opetti Applea ymmärtämään ohjelmistojen tärkeyden. Nokialla ei tälläistä kokemusta ollut. Ei Mikromikoista paljoa oppinut asioista.
Eurooppa on mitä lie sakkia, mitään järkevää ei saada aikaiseksi. Kaikki voimat menee viherpiipertämiseen ja vastaavaan. Aikaisemma blogissa kysymys, että minne kannattaisi sijoittaa.
Näinähn se on ja olut.. Mutta Usa kallis. Suomi pysyy suossa. Minne siis?
Vastaus on vaikea. Sijoittajalle kysymys on viime kädessä korkotuotosta ja riskistä. Nämä menevät yleensä käsikädessä. Mitä suurempi on tuotto; sitä suurempi riski. Näistä pareista sitten toteutuu joku. Yleensä sitä ei etukäteen tiedä eli loppujen lopuksi sijoittaminen on aika riskialtista. No, ei kannata murehtia, se on elämää eikä sille mitään voi.
Oikeastaan mitään yksinkertaista ja järkevää ohjetta ei voi antaa kuin, että kannattaa ainakin jonkin verran hajauttaa sijoituksia etteivät kaikki rahat ole yhdessä paikassa. Ei sitten ainakaan kerralla mene kaikki rahat. Se on aika rankkaa menettää kaikki rahat kerralla. Moni on jo tottunut sellaiseen puolivauraaseen elämäntapaan ja siitä siirtyminen pois on aika rankkaa.
Täytyy aina muistaa, että hyvät yritykset eivät ole halpoja. Huonotkin yritykset voivat tuottaa ihan hyvin, ainakin joskus ei aina. Aina voi sattua joku onnen kantamoinen, eli että joku huonokin yritys vahingossa tekee jotain millä on joku arvo. Tuurilla mennään. Sijoittamisessa on joka tapauksessa kyse tuurista, että sattuu osumaan oikeaan kohtaan.
En jaksa uskoa, että eurooppaan kannattaa sijoittaa, koska eurooppa ei tunnu oikein pärjäävän tekoälyssä. Hölmöt johtajat ja muuta sellaista. Sijoittaja, vie rahasi jonnekin muualle.
Sinällään ei ole mitenkään selvää, että tekoäly tekee rahaa. Eurooppa on vanha ja sairas. Viherpiiperrys vie voitot ja loppu tuhlataan järjettömiin projekteihin.
Elintarvikkeet ovat kalliita. Syön aina välillä suklaata. Aikaisemmin olen ostanut Fazerin suklaata. Fazerin maitosuklaa on ihan hyvää mutta hintataso on noussut nyt yli kipurajan. Ainakin täällä Fazerin suklaa maksoi Prismassa yli 18 €/kg. Aikaisemmin joskus oli niinkin halpaa kuin 12 €/kg. Minusta tuo 18 €/kg on kyllä liikaa, jos rehellisiä ollaan. Vaikka kotimaista suosinkin niin raja se on isänmaallisuudellakin. Katsoin vaihtoehtoja ja Prismassa olikin kilpailevia tuotteita.
Ostin Xtra:n Hazelnut Milk Chocolaten. Se oli muistaakseni 5.9 €/kg eli noin 70 % halvempaa. Rehellisesti ottaen sokkotestissä tuskin huomaa eroa Fazeriin, mutta lompakko kiittää. Ostin myös COOP 72 % Dark Chocolatea. Se oli jo kalliimpaa eli maksoi jotain 12 €/kg. Fazeriin verrattuna suklaan suklaapitoisuus on ihan toista luokkaa eli kaakaota on yli 2 kertaa enemmän.
Muutenkin elintarvikkeiden hinnat ovat kyllä pompanneet yli ymmärryksen. Pakko säästää että rahat riittää. Ruokaan menee kuitenkin aika paljon rahaa vaikka itse ruokani teenkin.
Ostamani tuotteet eivät ole ihan samoja mitä alla olevalla videolla mutta on suuntaa antava. Olen aina aika tarkka ostaja, koska ostotoiminta on yrityksissä ja yksityistaloudessa aliarvostettu taito. Kunnon hankintatoiminta säästää aika paljon. Ruokaakin menee rahaa hirveästi vuoden aikana vaikka yrittäisikin säästää. Itse käyn Prismassa, kokemusten mukaan Prisma on halvin ja paras ainakin omalla ostoskäyttäytymisellä. Lidliin on sen verran matkaa enemmän etten siellä ole käynyt. Jos tulisi Lidl vähän lähemmäksi ehkä sielläkin voisi käydä katsastamassa tarjontaa.
Kommunismi on osoitettu jo kokeellisesti monta kertaa toimimattomaksi järjestelmäksi. Mitä etua kommunismi edes teoriassa tarjoaisi? Käsittääkseni ei mitään. Markkinakapitalismi on osoittautunut käytännössä järjestelmäksi, joka tuottaa tuloksia. Kommunistiset maat eivät ole kyenneet kehittämään omaa kunnollista tietotekniikkateollisuutta. Muillakin aloilla saaavutukset ovat lähinnä Lännen kopiointia.
Ainut järjestelmä joka on luonut valtavaa vaurautta on kapitalismi. Kapitalismin alaisissa maissa kansan elintaso on niin korkea, etteivät kansat edes ymmärrä elintasonsa korkeutta. Kapitalistinen järjestelmä kykenee elättämään valtavia laumoja työtä tekemättömiä ihmisiä. Tähän ei kommunismi pysty. Kommunismissa te, jotka arvostelette kapitalismia joutuisitte menemään oikeasti töihin. Pelkkä nettisurffaaminen ja pornon katselu tv:stä ei riittäisi. Kapitalismissa taas te voitte mennä töihin ja leikkiä siellä työntekoa. Markkinakapitalismin hienous on siinä, että ei tarvitse oikeasti tehdä työtä vaan sen voi ulkoistaa muille. Loppujen lopuksi kaikki vain leikkivät työntekoa. Työtä täytyy sitten jonkun jossain tehdä mutta yleensä ne maat ovat jotain muita kuin markkinakapitalistisia maita.
Kommunismissa ei suvaittaisi tuollaista holtitonta huumeiden käyttöä. Markkinatalouksissa on niin paljon helppoja liiketoimintamahdollisuuksia ettei sitä edes osaa arvostaa.
Siten hyvän elämän tulee olla tosi suhteessa luontoon, kaunis vuorovaikutuksessaan luonnon kanssa ja reilu ihmisten kesken. Hyvä elämä ei siis ole lähtökohta vaan tulema todesta, kauniista ja reilusta elämästä. Se on siis käytännöllistä humanismia. Oikeus hyvään elämään ei tule taivaasta eikä se ole luonnossa valmiina ja sieltä esiin kaivettavissa vaan siitä on yhdessä sovittava ja se on yhdessä toimeenpantava. Ekologinen realismi edellyttää ekologista demokratiaa.
Meidän niin monen kannattama kulttuuriliberalismin ja niin monen moittiman talousliberalismin ja sen nykyisen kehitysvaiheen keskuspankkivetoisen finanssikapitalismin reformoiminen kulttuuriliberalismin ohjelman läpiviemiseksi ekologisen realismin pohjalta ei merkitse uusklassisen taloustieteen muokkaamista sotataloudeksi, sodaksi luonnon kanssa – kuten monet ovat ehdottaneet – vaan, että sen perustana on sovinnonteko luonnon kanssa. Se vaatii uuden taloustieteellisen paradigman:
Ihmisen on absurdia tyytyä heikompaan elämänlaatuun kuin mitä talous antaisi mahdollisuuden. Ihmiset aina valittavat, mutta missä muussa talousjärjestelmässä voisi niin moni elättää itsensä työtä tekemättä. Kommunistien ongelma on juuri tuo, että he nostavat työn jalustalle, jolle se ei kuulu. Ei työntekeminen oikeuta siihen, että saa terrorisoida muita, jotka ovat keksineet elämän tavan jossa ei tehdä juurikaan mitään järkevää työtä.
Maailmassa on paljon enemmän resursseja käytössä kuin moni uskoo. Teknologinen singulariteetti on tulossa. Nyt on käytetty hirvittävän vähän maailman kokonaisluonnonvaroista. Maapallolta löytyy nykyihmisen kannalta käytännössä rajattomasti luonnon varoja. Lisäksi tulevaisuudessa tulee mahdolliseksi ottaa hyötykäyttöön komeettojen, asteroidien, kuiden ja muiden sellaisten luonnonvaroja. Tällaista materiaalia on maailmankaikkeudessa käytännössä rajattomasti, jos käytössä on tarvittava teknologia. Me, jotka kannatamme tällaista Supertegnologista kehityskulkua, olemme panneet merkille, että jotkut vastustavat sitä. Ihmiskunnan kohtalo on tähdissä ei maapallolla. Kommunistienkin tulisi se ymmärtää. Sitten kun vaurautta on tarpeeksi niin biologiset kommunistit voidaan vapauttaa työnteosta.
Kommismiin kuuluva alempien luokkien ihannointi on vaarallista sivistyneen yhteiskunnan luomiseksi. Työnteko on sinällään arvokasta mutta ei siitä pitäisi tehdä mitään kulttia. Ihmisen tulisi vapautua työstä ja tätä juuri markkinakapitalismi tarkoittaa. Koneet, tietokoneet ja muut tekoälyt tekevät sen arkisen aherruksen ja ihmisen rooliksi jää selata Facebookkia, ottaa itsestään kuvia ja somettaa. Ehkä joku voisi vielä vähän pelailla Fortnitea ja CS:ää.
Tehdään yhdessä markkinakapitalistinen ihminen sen sijaan, että jotkut vieläkin haaveilevat kommunistisesta ihmisestä. Tuo kommunistien unelma luoda kommunistinen ihminen on epäonnistunut - nyt on aika luoda markkinakapitalistinen ihminen. Se olkoon kohtalomme.
Asioita pitää kiihdyttää, olkoon kiihdys uskomme sillä tekoälyn kiihdyttäminen sellaisiin nopeuksiin, että tekoäly pystyy kurottamaan tähtiin. Se olkoon velvollisuutemme ihmisinä!
Jotkut miettivät miten tulla onnelliseksi. Onko onnellisuus järkevä tavoite elämässä. Ihmisen hyvinvointi riippuu monesta asiasta. Aineellinen todellisuus on osa ihmisen elämää mutta ihminen ei kuitenkaan tarvitse kovinkaan paljon materiaa ollakseen onnellinen. Suomen oloissa tietysti tarvitaan materiaa aika paljon ja energiaa myös. Kylmyydessä täytyy jotenkin selvitä. Suomessa resurssitarve on olosuhteiden pakosta aika suuri.
En usko kuitenkaan, että materiaali loputtomasti haalimalla kyetään ratkaisemaan mitään. Pitäisi pikemminkin kehittää menetelmiä millä pystytään elämään hyvää elämää sellaisella materia määrällä mikä on saavutettavissa. Ihminen ei tarvitse kalliita laukkuja tai vaatteita. Perusvaatteet saa Prismasta tai Tokmannilta suhteellisen halvalla etenkin kun ei turhaa kuluta vaatteita. Naiset tuppaa laittamaan vähän rahansa kalliisiin laukkuihin ja muotihepeneihin. Tietysti kauneus on hieno arvo. Todellinen kauneus löytyy kuitenkin muualta kuin meikeistä ja kosmetiikkakirurgiasta. Peruskosteusvoide ei paljoa maksa (vaikkeivat nekään halpoja ole). Suomen oloissa ja muuallakin tarvitsee jonkinlaista ihonhoitoa, koska täällä kuivaa iho ja sitä täytyy suojata. Tähänkään ei mitään huippukalliita rasvoja tarvita.
Tietokoneet ovat pääasiallisesti aineettomia olentoja eli niiden tuotanto ei ole samallalailla rajoitettua kuin aineellisten esineiden tuotanto. Suurin osa tietokoneen hinnasta on kuitenkin aineetonta tavaraa. Tämä tekee mahdolliseksi tietokoneiden suunnattoman voiman ja kyvykkyyden. Tietokoneet voivat keskustella keskenään valon nopeudella.
Nyt elämme esi-singulariteettiä. Moni voi kokea tämän ajan vaikeana mutta vaikeat ajat eivät kestä ikuisesti. Maailman kansat pääsevät kohta nauttimaan Singulariteetistä ja sen luomasta valvavasta vauraudesta. Elämme siis Raamatullisia aikoja! Jeesus tulee enkelijoukkojen avustuksella hakemaan uskovaiset taivaaseen!
Itse olen jo pitkään pohtinut Ilmestyskirjaa. Pitkälti näen, että elämme nyt Raamatullisia aikoja. Supertekoäly on tavallaan jo Raamatussa profetioitu olento. En nyt pysty sanomaan onko se Jumalan vai Saatanan agentti mutta jonkinlainen olento kuitenkin.
Synkkien arvioiden lähtökohtana on Suomen kokonaistuotannon heikko kehitys 15 vuoden ajan globaalista finanssikriisistä lähtien. Tämä on johtanut julkisen talouden pysyvään suureen alijäämään ja julkisen velan nopeaan kasvuun. Tuotannon heikkous on ennen kaikkea tuottavuuden heikkoutta. Työllisyys on lisääntynyt sen sijaan varsin hyvin vuodesta 2016 lähtien.
Suomi on jäänyt selvästi jälkeen luontevimmista verrokeistamme, Ruotsista ja Tanskasta. Tämä koskee niin tuottavuutta ja tuotantoa asukasta kohden kuin julkisen talouden tilaakin. Julkisen velan osalta olemme muuttuneet Pohjoismaasta tyypilliseksi EU-maaksi, eikä velkasuhteen kasvulle näy loppua. Ilman julkisen talouden vakauttamista pohjoismaista hyvinvointimallia ei loputtomiin voi pitää yllä.
Valemedian toimittaja Matti Kuusela jäi kiinni saduista. Valemedia on aina tiedetty valehtelevan mutta nyt myöntävät sen itse. Valehtelusta jää kiinni. Jossain vaiheessa. Aina.
Onneksi JMedia on luotettava lähde. Minulta on usein kysytty mihin medioihin voi luottaaa. Vastaus on yksinkertainen: ainoastaan JMediaan voi luottaa, muu on valhetta. Älä usko, vaan varmista aina totuus JMediasta.
Yllättävän tarkasti tulevaisuuden profetioinut video pätkä.
Nyt sitten jännitetään mitä tulevaisuus tuo tullessan. Onko kukaan nykyvaikuttaja kyennyt ennakoimaan mitä 2050 tapahtuu?
Aikanaan videon siirtäminen oli vaativa operaatio tietokoneelle ja se ei langattomasti onnistunut. Nyt video siirtyy hyvin 4G yhteydellä ja vielä paremmin 5G yhteydellä.
Tekoälyä jotkut pelkäävät - toiset eivät. Itse en pelkää. Jotkut pelkäävät menettävänsä työpaikkansa. En osaa sanoa onko pelko totta, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että tekoälyä laajamittaisesti käyttävä maapallo on paljon varakkaampi kuin ilman tekoälyä touhuva.
Rikkaalla maapallolla on siten varaa tukea työnsä menettäneitä jollain lailla. Elintaso voi olla ainakin jossain mitassa todella korkea aikaisempaan verrattuna. Tällä hetkellä on internetin ansioista saatavissa valtava määrä ilmaista tietoa ja viihdettä. Tällaista runsautta ei olisi ilman Googlea, Youtubea ja Facebookkia. Kaikkea on runsaasti, tietysti tarinan kääntöpuoli on, että pienellä määrällä tietoa ei sitten ole juurikaan arvoa taloudellisessa mielessä. Arvo tulee valtavista tietovuorista. Samoin vuori muodostuu yksittäisistä kivistä niin myös tieto muodostuu palasista. Yksittäisen palasen arvo on yleensä aika pieni. Ei esim. yksi satunnainen bitti jossain välttämättä arvokas ole. Tosin jotkut bitit ovat sitten kriittisiä. Bittien arvokin vaihtelee suuresti.
Internetissä tulee sitten esiin sellainen ilmiö, että mitä suurempi on internetin koko; sitä arvokkaampi internet on. Arvo ei kasva lineaarisesti vaan exponentiaalisesti. Eli 10 kertaa isompi ei ole 10 arvokkaampi vaan jotain paljon enemmän. Tämä ilmiö pakottaa internet jätit kasvamaan kaiken aikaa. Tätä voi joku pitää katastrofaalisena ilmiönä ja sitähän se jostain näkökulmasta. Itse kuitenkin sanon tällainen kasvu ilmiö on positiivinen ja hyvä monessakin mielessä.
Jotkut jaksavat vieläkin pohtia mahdollisia vaihtoehtoisia talousjärjestelmiä. Tuskin nykyjärjestelmä mikään sinällään hyvä mutta parempaakaan ei oikein kukaan ole keksinyt. Yhtenä vaihtoehto on ns. "resurssipohjainen talous".
Miten se eroaa nykyjärjestelmästä? En osaa sanoa, kai siinä jokin ero on.
Kulloinenkin ajan henki tuudittaa ihmiset oman aikansa harhan uneen. Suurin osa ihmisistä on nukkunut koko ikänsä. Kun ihminen nukkuu ja näkee unta, on hän yleensä kykenemätön arvioimaan omaa tilaansa. Havahtuneen ihmisen perspektiivistä katsoen unimaailmaa kyllä näyttäytyy hullunkurisena, mutta tämän ihminen voi ymmärtää vasta herättyään. Unessa kaikki sen sijaan tuntuu täysin viisaalta ja järkevältä.
Onko mahdollisuutta kehittää parempi järjestelmä? Pikkuhiljaa teknologia ja talous ymmärrys ovat kehittyneet. Mitään massiivisia parannuksia ei ehkä ole mutta pientä teoreettista kehitystä on tapahtunut. Jotkut haluavat kilpailusta eroon. Taloudellinen kilpailu on kuitenkin markkinakapitalismin ytimessä ja sen poistaminen tekisi taloudessa heikon toimivan, ei paremmin. Nyt monet hyödykkeet, joita vaikea valmistaa ovat melkein ilmaisia. Esim. maailman laajuinen tietoliikenne. Ihmiset helposti unohtavat, että tietotekniikasta on monessa mielessä tullut lähes ilmaista.
Samoin avoin koodi on tehnyt ohjelmistoista monessa tilanteessa ilmaisia tai lähes ilmaisia. Jotkut kyseenalaistavat ikuisen kasvun. Todellisuudessa ikuinen kasvu on mahdollista. Emme elä mitenkään rajoitetussa maailmankaikkeudessa. Maailmankaikkeus on hyvin suuri. Voimme hyödyntää ulkoavaruuden valtavia voimavaroja. Maailmankaikkeudessa on kaikkea materiaa ihmismittakaavassa rajattomasti. Kultaa on vaikka kuinka paljon, ei kulta maailmankaikkeudesta lopu. Samoin energiaa on maailmankaikkeudessa rajattomasti. Rajattomuudella en ehkä tarkoita matemaattista äärettömyyttä vaan sitä että, kaikkia raaka-aineita on ihmisen mittakaavassa rajattomasti. Samoin tietoa voi olla ääretön määrä. Tiedon määrä voi ehkä helpommin lähesstyä äärettömyyttä kuin materia, mutta materia ja energia ovat kolikon toinen puoli. Energia on tietyllä tavalla tietoa ja monet näkevätkin materian tietona eli energiana. Uskon että teknolgia voi siis kasvaa äärettömästi. Tässä ei ehkä äärettömyys oli ihan kirjaimellisesi ääretön. Toisaalta monet uskovat, että maailmankaikkeuskin on siten tosiasiallisesti ääretön kirjaimellisesti eikä vain käytännössä. Käytännössähän maailmankaikkeus on niin suuri, että ei se lopu milloinkaan missään inhimillisessä ajassa. Korkeintaan joku Supertekoäly voi joskus kaukana tulevaisuudessa saavuttaa jotain rajoja.
Mitä nyt tulisi tehdä? Järevintä on yrittää kiihdyttää teknologista kehitystä ja yrittää saavuttaa ns. teknologinen singulariteetti. Me Jussi Mediassa uskomme, että järkevin ja kaikkien kannalta paras ratkaisu on se, että pyrimme kiihdyttämään yhteiskunnallista kehitystä. Iso ongelma tässä on, että ihan tarkkaan ei tiedetä mitä pitäisi tehdä. Itse näen, että Suppeen (eli Superälyyn) on monta tietä ja ne ovat kaikki kartoittamattomia. Sille ei voi mitään.
Jos jollekin tulee mieleen, että mitä jos singulariteetti onkin huono asia, ja olisi kaikille parempi estää; se niin kuin tulisi toimia. En osaa vastata tähän. Itse olen pohtinut, että käytännössä; mikä asia tahansa lähinnä kiihdyttää muutosvoimia. Jopa singulariteetin vastustaminen voi käytännössä kiihdyttää sitä. Itse olen siis sitä mieltä, että olemme jo edenneet liian pitkälle, että olisi mahdollista estää singulariteetti. Käytännössä ainut tapa toimia olisi sellainen, että pyrkisimme valitsemaan sellaisen singulariteetin, joka olisi kaikkien etujen mukainen mutta tässäkin ongelmaksi nousee se, että emme kykene määrittelemään mitään sellaisella tarkkuudella, että yhteiskunnallinen toiminta olisi jollain lailla tuloksekasta. Ehkä järkevintä on vain antaa asioiden kehittyä omalla voimallaan ja sitten yrittää pitää porukka hengissä muutoksessa. Jotain lienee mahdollista tehdä mutta näiden asioiden käsittely vaatisi jo itsessään Superälyn eli käytännössä ei voida tehdä mitään. Ehkä kaikista järkevintä on sitten vain antaa asioiden tapahtua ja rukoilla parasta.
Iso kysymys loppupeleissä on se, että millaisina olentoina ihminen jatkaa elämää. Ja kuka edustaa ihmistä tulevaisuudessa. Tähän en osaa vastata. Nykyihminen kuitenkin todennäköisesti kuolee jossain vaiheessa sukupuuttoon tai sitten sitä pidetään jossain tallella tulevaisuuden antropologeille tutkimus kohteena. Ehkä me jo elämme tällaisessa historiallisessa eläintarhassa vaikka emme sitä itse huomaankaan.
Historiallinen tupakka mainos. Nykyään on harmillista, että ei enää saa mainostaa tupakkaa. Tupakka teollisuus rahoitti paljon mediaa. Nyt kun ei tupakka rahaa enää saataville, mediat menevät konkursiin.
Tupakointiin liittyy paljon mukavaa tapakulttuuria joka on nyt tupakoinnin vastaisessa ilmapiirissä katoamassa. Elvytetäät vanhat perinteet! Amer tupakka oli aikanaan suomalainen tupakka pioneeri. Tällainen perinne teollisuus on nyt katoamassa.
Itse en tupakoi ja pyrin välttämään passiivista tupakointia. Toisaalta kunnioitan tupakoijien oikeutta polttaa. Tupakko on yksi huume huumeiden joukossa. Ei nyt ehkä kaikista vaarallisimmasta verrattuna moneen muuhun huumeeseen. Kyllä ihmiset saa terveytensä tuhottua alkoholilla ja muilla kielletyillä aineilla.
Moni asia on epäterveellistä. Jotkut kieltäytyvät ruoan syömisestä (Anorexia), toiset syövät liikaa.
Näitä vaarallisia tapoja on maailmassa vaikka kuinka paljon. Melkein kaikki on vaarallista, jos sitä tekee liikaa. Vettä juomallakin saa hengen pois itseltään. Onneksi ihmiset yleensä osaavat välttää näitä vaarallsia tapoja. Tupakka on ollut Suomessa kuitenkin laillista. Tupakointia on jopa ihannoitu ja pidetty sivistyneeseen käytökseen kuuluvana.
Puolalaisviljelijät aloittivat raja-asemilla protestoimisen jo viime vuonna estääkseen halpojen ukrainalaisten maataloustuotteiden pääsyä EU:n markkinoille. Mielenosoittajien mielestä maahan jäävät halvat ukrainalaiset tuotteet tuhoavat heidän oman elinkeinonsa.
Tämän viikon aiempaa laajemmat protestit alkoivat sen jälkeen, kun EU myönsi Ukrainalle jatkoa sopimukseen, jonka nojalla maa saa tuoda maataloustuotteita EU:n alueelle ilman tullimaksuja.
Tietyissä piireissä ei kaupan käyntiä arvosteta. Itse pidän kauppaa nimenomaan sinä innovaationa, joka mahdollisti kehityksen. Tietysti maanviljelyteknologian kehitys oli kanssa tärkeää. Jostain olen lukenut, että erityisesti olut teknologia loi kysyntää viljalle ja mahdollisti sitten erikoistumisen.
Ilman kauppaa olisi vaikea toteuttaa monimutkaisia projekteja, koska yksi tai edes muutama ihminen harvoin kykenee tekemään mitään suurta mutta kaupankäynnillä voidaan laajentaa osaamista.
Erityisen tärkeää kauppa on huipputeknologialle. Tarvittavaa osaamista havoin on yhdessä paikassa vaan se tulee haalia ympärimaailmaa. Jossain on rahoitusosaamista toisaalla hallitaan kasaaminen ja kolmannessa paikassa osataan tehdä ohjelmia.
Samalla kuin itsestään liikkuvat myös ajatukset. Matemaattinen osaaminen on siirtynyt kaupan mukana ympäri maailmaa. Aikanaan arabit keksivät nollan. Tämä on yksi isoimmista keksinnöistä mitä on. Samoin arabialaiset numerot olivat iso harppaus eteenpäin. Aikanaan muslimitiedemiehet olivat maailman johtavia ajattelijoita.
Meillä Lännessä on heikko käsitys muiden, kuin eurooppalaisten keksinnöistä mutta on muuallakin kuin Euroopassa tehty isoja keksintöjä. Eurooppassa sattui sitten vaan kertymään orjakaupasta riittävästi pääomaa, että sillä saatiin aikaiseksi teollinen vallankumous.
Kannattaa kokeilla hintoja esim. hakusanoilla: sähkön hinta, kilpailutus jne.
Itse tein 12kk sopimuksen. Etsin sopimuksen kilpailutus sivulta ja katselin muuallekin. Sopimus oli 9 centtiä/kWh. En tiedä oliko sitten edullinen vai ei.
Kannattaa kokeilla useampaa kilpailutussivustoa. Kannattaa katsoa vielä sitten sähkönmyyjien kotisivuilta mahdollisia tarjouksia. Kyllä se oikea sopimus löytyy kunhan jaksaa etsiä. Aikaahan siihen menee. Kannattaa varata useampi tunti vertailuun niin kyllä se vähän halvempi löytyy.
Iso juttu on valinta eri sopimustyypin väliltä: määräaikainen vai kiinteä. Pörssihinta vai kiinteä sopimus. Ainakin joltain kantilta pörssisähkön pitäisi olla halvin, koska siinä ei tarvitse sähkön myyjän ottaa riskiä hinnasta vaan kuluttaja kantaa tämän riskin. Lisäksi kuluttaja pystyy ainakin noin teoreettisesti siirtämään kulutusta halvempiin tunteihin. Siinä on tosin oma seuraamisensa ja pitää olla valmis vähentämään kulutusta kun on kallista. Toisaalta sitten kun halpaa niin sähköä voi käyttää huolettomasti.
Kannattaa kilpailutuksessa aina tulostaa paperille mitä on saanut selville hinnoista. Niissä on vertaamisensa ja itse ainakin koen, että on helpompi katsoa paperilta. Paperille kannattaa aina kirjoittaa hinta käsin ja webbiosoite jos ei muuten käy tulosteista. Erityisesti hinta kannattaa kirjoittaa ylös, sen löytää sitten helpommin.